Barion Pixel

A zöldségekkel nagyon jól lehet boltosat játszani és vicces zöldségbábokat is lehet belőlük készíteni; ezen kívül nagyszerűen alkalmasak arra is, hogy a gyerekek nyomdázzanak vele. Mivel vastagságuk, formájuk miatt jól meg lehet őket markolni, még a legkisebb kezecskékbe is illik. Sokkal könnyebb így festegetni, mint az ecsetet fogva, ezért bátran adhatjátok kicsi ovisok kezébe! A nagyobbak pedig már gyönyörű képeket alkothatnak, hiszen ez a technika számukra már könnyebb. Nekik még feladatokat is adhatunk nyomdázás közben. Zöldségnyomda ötletek ovisoknak:

 

Mivel nyomdázzunk?

 

Nemcsak a krumplit érdemes kipróbálni, nagyon jól lehet nyomdázni a répával, zöldséggel, retekkel, uborkával is (bár ez utóbbiról festés előtt fel kell itatni a nedvességet). Nagyon érdekes nyomot hagy a félbevágott hagyma is a papíron. Különböző mintát kaptok, ha a zöldségek peremét gurítjátok végig a lapon, vagy ha az egész felületükkel pecsételtek.

 

zöldségnyomda ötletek ovisoknak

 

A festékek közül legjobb a tempera, ami azért árban is elérhető és bármilyen más, gyerekekkel való festegetésre alkalmas, mert sokkal sűrűbb állagú, mint a vízfesték, ezért sokkal teltebb, szebb színeket ad. A gyerekek számára is egyszerűbb, mert nem kell megvárni, amíg a vízfesték feloldódik , hanem azonnal használható. Természetesen a hobbi-, vagy akrilfesték is gyönyörűszép végeredményt ad, de ezek a drágább árkategóriába tartoznak.

 

Ha kiválasztottátok a zöldségeket, vágjátok őket félbe úgy, hogy jól meg lehessen fogni és először csak próbálgassátok a papíron különböző színekkel, hogy melyik milyen nyomot hagy. Fontos, hogy a vágás felülete a lehető legsimább és minél egyenesebb legyen – így fog szépen ráfeküdni a lapra a zöldség felülete.

 

zöldségnyomda ötletek ovisoknak

Ugye, milyen érdekesek? (retek, hagyma, zöldség, uborka, répa)

 

Számolj!

 

Próbáljatok meg számsorozatot nyomdázni! 1, 2, 3, 4….. vajon meddig sikerül elszámolni?

 

zöldségnyomda ötletek ovisoknak

Hogy lehetséges, hogy a 3 tovább tart a papíron, mint a 4? És az 5 is hosszabb, mint a 6!

(Nézzétek csak meg együtt, melyik zöldség hagyja a legnagyobb, és melyik a legkisebb nyomot?!)

 

Még egy kis matek!

 

Ügyes nagycsoportosok megpróbálhatnak többféle módon nyomdázni egy bizonyos számot…például a 6-ot!

 

zöldségnyomda ötletek gyerekeknek

További lehetséges variáció: 1 krumpli + 1 répa + 2 hagyma + 2 uborka…stb.

 

Egészítsd ki!

 

Nagyon jó játék, ha csak úgy pecsételtek egy-egy foltot és ha megszáradt, megpróbáljátok kiegészíteni azokat valamilyen figurává! Lehet belőlük állatka, ember, labda, autó …amit csak beleképzeltek! ( A képen a bohóc haja a retek levágott szárának festékbe mártogatásával készült!)

 

kreatív ötletek gyerekeknek

 

Feladatok

 

Megpróbálkozhattok egy-két feladatlap készítéssel is. Például: Pecsételjetek sok-sok foltot (mondjuk ezek lesznek a lufik, vagy labdák) és készítsetek 2-3-4…emberke figurát. A gyerkőc feladata lesz elosztani a lufikat az emberkék között – persze úgy, hogy mindenkinek ugyanannyi jusson! Játszhattok úgy is, hogy az elkészült foltokat (vagy éppen az azokból kialakított virágokat, labdákat) kell kettesével, hármasával bekarikázni.

 

zöldségnyomda ötletek ovisoknak

 

  • Először is arra, hogy még tovább bővítsük a gyerekek ismeretit a zöldségekkel kapcsolatban. Ennél a játéknál is tapasztalják a formájukat, színüket, méretüket, gyakorolják a nevüket.
 •  Nagyon jó alkalom ez a színek gyakorlására. A fő színeken kívül előkerülhetnek az árnyalatok is: narancssárga, lila, drapp, világos és sötét színek – persze annak függvényében, milyen készlettel rendelkeztek.
 •  A számsorozat alkotása a számfogalom megalapozását szolgálja. Tudatosítja a gyerekekben, hogy az eggyel nagyobb szám mindig eggyel több darabot foglal magába (amikor még automatikusan mondogatják a számokat egymás után, azt még nem nevezhetjük számolásnak).
   • A számok felbontása (6=4+2) már igazi iskola-előkészítő feladat! Persze nem kell megijedni, ha még nem sikerül, de játékosan próbálkozhattok vele más alkalommal is; sok-sok játék adhat alkalmat ennek gyakorlására: például a lego, vagy bármilyen építő (a hosszabb elem tetejére két rövidebbet tudunk ráépíteni).
   • A foltok kiegészítése beindítja a gyerekek fantáziáját, minél több ötletük van, annál jobb! Ezen kívül fejleszti a rész-egész észlelésének képességét is. Fontos dolog, hogyan tudja a kisgyermek a gondolatban elkülöníteni, majd újraalkotni a részekből álló egész képet. Talán kicsit hihetetlen, de ezt a képességét használja akkor is, amikor a szavakat mondatokká fűzi össze.

    

    

   A zöldségnyomdával nem csak papírra tudtok pecsételni, hanem akár textilre is. Ehhez persze textilfesték szükséges. Ha úgy tervezitek, hogy karácsonyra több családtagot is saját készítésű ajándékkal szeretnétek meglepni, érdemes egy-két színt vásárolni, mert annak ellenére, hogy nem olcsó, nem kell belőle nagy mennyiség egyszerre, így sok-sok ajándékot készíthettek a segítségével.

   Kezdetnek megteszi egy régebbi póló is, aztán ha begyakoroltátok a technikát, készíthettek kötényt, terítőt, vászonszatyrot is ilyen módszerrel. A miénk így sikerült:

    

   zöldségnyomda ötletek gyerekeknek

   kreatív ötletek gyerekeknek

    

   Ezen a képen láthatod, hogyan készültek a pólón látható minták:

    

   zöldségnyomda ötletek gyerekeknek

    

   Majdnem elfelejtettem! Emlékeztek még a hagyományos krumplinyomdára? A krumpli felületére különböző formákat rajzolhattok ceruzával, majd ezt késsel körül kell faragni és már kész is a szívecskés (vagy almás, körtés, napocskás…stb.) nyomda. A mi pólónkon csak a szívecske vonalát mélyítettük ki és a háttér megmaradt.

   Játék a ruhadarabokkal

   Készíts

   zöldségekkel kapcsolatos

   nyomtatható

   játékokat

   a gyerekeknek!

   Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

   Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!