Barion Pixel

A legkisebbeket a rajzolásnál, festésnél elsősorban a színek látványa és az alkotás folyamata nyűgözi le. Élvezik, hogy a kezükben tartott zsírkréta, ceruza, ecset nyomot hagy a papíron. A 3 évesektől még nem várhatjuk el, hogy a felnőtt számára is felismerhető formákat, vonalakat tudjanak rajzolni, festeni, de néhány jó ötlettel még ők is gyönyörű alkotásokat készíthetnek.

 

Szőlőszemek ujjlenyomatból

 

Gyorsan, könnyen elkészíthető, mégis látványos alkotás ez a kis szőlőfürt. Keverjetek viszonylag sűrűre zöld, vagy kék temperafestéket egy befőttesüveg tetejében, vagy más lapos edénykében. Egy szőlőfürthöz nem kell nagy mennyiség. Mutassátok meg először a gyerkőcnek, hogyan tudja belemártani a festékbe az ujjacskáját és hogyan tud azzal nyomdázni a lapra. Aztán engedjétek egyedül próbálkozni. Azt tapasztaltam, hogy a kicsik előszeretettel maszatolnak a festékes ujjukkal, ez még könnyebb számukra, mint a „nyomdázás”. Így ugyan egyszínűek lesznek a fürtök, de ez sem baj, legközelebb lehet, hogy szívesen kipróbálja az ujjnyom-mintát is.

 

szőlőfürt

Sablon letöltése

 

Dugónyomda

 

Az örökös sláger a parafadugó, amit nagyon sok kreatív alkotásnál lehet használni. A dugónyomdával a kicsik is remekül elboldogulnak, hiszen nem olyan nehéz megfogni és könnyű a papírra nyomni. Csak arra kell ügyelni, hogy mindig legyen rajta elég festék. Ha nem éppen szőlőfürt sikerül belőle, hanem egy szép pöttyös lap, akkor is örüljetek együtt, hiszen fontos, hogy a kicsik megszeressék a különböző kreatív technikákat.

 

kreatív őszi ötletek gyerekeknek

Ceruzanyomat

 

Az 5-6 éveseknek már adhattok egy vastagabb ceruzát, amelynek az alját mártogathatják a festékbe (ehhez a háromszögletű vastag ceruzák nem olyan jók, inkább azt válasszátok, amelynek kerek az alja. Segítségül rajzoljátok meg a szőlő szárát, így könnyebb lesz elhelyezni a kis pöttyöket!

kreatív őszi ötletek gyerekeknek

 

Filctoll-nyomda

 

A filctollaknak általában kerek az alja és középen lyukasak. Érdekes szőlőszemeket kaptok, ha ezt mártjátok a festékbe. Ez kicsit  nehezebb, mert kevésbé támaszkodik meg a papíron, mint a dugó és a ceruza, így ezt akkor érdemes kipróbálni, ha az előzőek már könnyen mennek.

kreatív őszi ötletek gyerekeknek

 

 

  • Az ujjal való festésnél meg lehet nevezni az ujjacskákat, ki lehet próbálni, melyik milyen nyomot hagy a papíron. Ez a testséma fejlesztés része.
  • Természetesen a színek megnevezése is legkönnyebben a festés, rajzolás során rögződik.
  • A vizuális technikák megszerettetése azért is  fontos, mert a kreatív gyerekek nagyon sokszor ki tudják fejezni az alkotás segítségével azokat a gondolataikat, érzéseiket, amelyeket szavakkal még nem tudnak megfogalmazni. Ilyen módon például a szabad rajzolás, festés segít nekik az élményeik feldolgozásában.
  • Az alkotás során a képalakítás, a színek használata az esztétikai érzéket is fejleszti.

 

 

Oldjátok meg a gyümölcsökről szóló feladatlapokat! (A letöltéshez kattints a képre!)

 

nyomtatható feladatlap

nyomtatható feladatlap

őszi gyümölcsös ovis feladatok

Nézd meg a kiscsoportosoknak

készült őszi nyomtatható játékokat!

✅Gyümölcsök válogatása

✅számlálás

✅sorozat alkotás

✅finommotorika

 

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!