Barion Pixel

A nyári hőségben amikor csak tudjuk, keressük a hűsítő vízpartot, ahol kellemesebben tudjuk eltölteni a kánikula napjait. Vízpart azonban nagyon sokféle létezik, kezdve a falu szélén csordogáló kis pataktól a távoli tengerpartokig. Mindegyik egy kicsit más, és mindegyik más lehetőségeket rejt magában. Ismerkedjetek meg a sokféle vízparttal, vizes élménnyel és beszélgessetek arról, kinek melyik tetszik a legjobban!

 

Miért van meleg a városokban?

 

De miért is szeretjük a vízparton tölteni az időt nyáron?

A hőségben a városban lévő épületek nagyon felmelegszenek, mivel olyan építőanyagokból készültek, amelyek elnyelik a napsugarakat. A sűrűn beépített területeken még a szél sem jár, ami enyhítené a hőséget. A légkondicionáló berendezések is a házakon kívülre juttatják a meleget, így nem csoda, hogy minél több épület, út, betonozott tér van egy városban, annál melegebbnek érezzük.

A növényekkel borított parkokban és a városszéli zöldövezetben már jóval kellemesebb a hőmérséklet, ugyanis a növények párologtatni is tudnak: a földből felszívott vizet kis nyílásokon át juttatják a szabadba.

A legjobban viszont a városokon belül is a szökőkutak, kis tavak, vagy folyópart mentén érezzük magunkat. Fontos lenne, hogy a vizes felületekből és a növényekből is minél több legyen a városokban.

 

Mi az a patak?

 

A patak egy keskeny vízfolyás, ami általában nem túl mély. Mit gondolsz, honnét kerül a patakba víz? Részben a föld alól, részben a lehulló eső, az olvadó hó és jég táplálja a patakokat. Ha nagy a szárazság, kevés eső hullik, előfordulhat, hogy a patak kiszárad.

 

Mit lehet csinálni egy pataknál?

Nagyon sokszor csodaszép erdei kirándulóhelyeken láthatunk patakot. Ha bátrak vagytok, felnőtt kíséret mellett megpróbálhattok végiglépkedni a patak kövein, megfigyelhetitek milyen apró élőlényeket láttok benne. Találkozhattok békákkal, csigákkal, és akár kishalakkal is. Bővebb vizű patakokban horgászni is lehet. Fürdésre nem igazán alkalmasak a patakok, esetleg a lábunkat lógathatjuk bele.

 

Kép forrása

 

Mi az a folyó?

 

Ahogy a nevükben is benne van, a folyók folynak, vagyis mozgásban vannak. Egyik helyről a másikra tartanak, egy magasabban lévő helyről folynak egy alacsonyabban elhelyezkedő területre. Miközben folynak, gyakran visznek magukkal kavicsot, homokot, faágakat – ezt úgy hívjuk, hogy hordalék. A folyók közepén néha szigetek alakulnak ki. Láttál már ilyet?

A folyókban és a folyók partján is élnek élőlények. Fel tudsz sorolni néhányat?

A vízben élnek például különböző halfajták (csuka, ponty, kecsege, keszeg, márna) folyami rákok, kagylók, hódok és vidrák. A vízparton gyakran látunk sirályt, vadlibát, vadkacsát, gémeket, kócsagokat. A folyópartot gyakran kísérik végig fűzfák, nyárfák, a vízben pedig találkozhatunk hínárral is.

A mi országunk három legnagyobb folyója a Tisza, a Duna és a Dráva. Van a közeletekben folyó? Nézd meg a térképen: hogyan jelölik a folyókat?

 

Mit lehet csinálni a folyóknál?

Néhány folyó mentén vannak kijelölt strandok, ahol lehet fürdeni, de csak a bóják által határolt területen. Itt általában kavicsos, vagy homokos a part, nagyszerűen lehet homokozni, várat építeni, kavicsot, csigaházat gyűjteni. A gyerekek számára sok helyen játszótér is épült. A strandok partján sok helyen található focizásra, röplabdázásra alkalmas terület.

A folyókon gyakran látni csónakkal/ motorcsónakkal közlekedő horgászokat is, akik a legjobb horgászhelyeket igyekeznek elfoglalni. Milyen halfajtákat ismersz?

Sok helyen lehet kölcsönözni kajakot és kenut, amit felnőttek próbálhatnak ki.

A folyókon hajók is közlekednek, amelyekkel utaznak, kirándulnak az emberek. A komp pedig járműveket és embereket szállít a folyó egyik partjáról a másikra.

 

Olvasóvá nevelés blog 

Játék a ruhadarabokkal

Készíts

a vízi élőlényekkel kapcsolatos

nyomtatható

játékokat

a gyerekeknek!

 

Mi az a tó?

 

A tó vize nem folyik, hanem áll. Olyan, mint egy medence, ami a földben keletkezett.

Egy tó kialakulhat úgy, hogy a föld mozgása miatt egy mélyedés keletkezik, ami aztán tele lesz vízzel. De lehet, hogy egy kialudt vulkán krátere telik meg esővízzel, csapadékkal. Az ilyen tavak általában hegy tetején találhatók. Földrengés, gleccserek, vagy a szél is kialakíthatják a tavak medrét. Sőt, régi bányák helyén is keletkeznek tavak.

A tavak szélén gyakran láthatsz nádast, gyékényt, sást, a vízben pedig különböző vízinövények élnek, például tavirózsa, békalencse. A vízparton számos mezei virág nyílik.

Az állatok közül biztosan ismerős a béka, gőte, szalamandra, sikló, a teknős, az itt élelmet kereső gólya, gém, kócsag, vagy az itt fészkelő madarak: vadkacsa, rigók, poszáták. Vízparton gyakran találkozhatunk szúnyogokkal, vízipókokkal, szitakötőkkel, lepkékkel is.

Amikor egy tóban nagyon elszaporodnak a növények, mocsár lesz belőle. Láttál már ilyet?

 

Mit lehet csinálni egy tónál?

Nagyon sok tó alkalmas a fürdésre, strandolásra. Nem szabad fürdeni például a bányatavakban, a természetvédelmi területek tavaiban, vagy például a halastavakban sem.

Magyarország legnagyobb tava a Balaton, ahol rengeteg strandolásra alkalmas terület található. Sok helyen vannak a vízben óriási felfújt csúszdák, játékok, lehet vízibiciklizni, csónakázni, és horgászni is. A vízben jókat játszhattok gumimatraccal, vízilabdával, és más felfújt vízi játékokkal is.

Ezen kívül rendeznek itt vitorlás versenyeket, járnak a sétahajók, és komp is közlekedik az északi és déli part között.

Magyarországon sok más tónál is ki lehet próbálni az egyre népszerűbb vízi sportokat, mint például a vízisíelés,  jet ski, vagy a SUP.

 

 

Bartos Erika: Brúnó a Balatonon

 

 

Mi az a tenger?

 

A folyók a tengerekbe ömlenek. A tengerekkel és óceánokkal kapcsolatban egy bővebb összeállítást találsz ide kattintva.

 

Csúszdaparkok, élményfürdők

 

Az egyik legjobb nyári szórakozás a vízi élményparkokba ellátogatni. Itt választhatunk a csúszdázás, pancsolás és a változatos élményelemekkel teli medencék között.

Fontos megjegyezni és alkalmazni a csúszdázás szabályait, különben baleset érhet bennünket.

Szerinted mire kell még ügyelnünk az élményfürdőkben? Beszélgessetek róla!

 

Néhány jótanács:

 

– Vigyáznunk kell, hogy ne kapjunk napszúrást, ezért kell a fejünkre egy kis vászonkalap, szemellenzős sapka.

– Természetesen a bőrünket is véden kell a naptól, ezért kenjük be naptejjel!

– Fontos, hogy eleget igyunk a nagy melegben!

– Gyerekek mindig csak felnőtt felügyelettel fürödhetnek, csúszdázhatnak.

– Mielőtt a vízbe megyünk, ajánlatos lemosakodni, és fokozatosan hozzászoktatni a felhevült testünket a hidegebb vízhez.

 

Ti voltatok már élményfürdőben? Mesélj róla!

 

Töltsd le három ajándék nyári feladatlapot ide kattintva!

 

 

 

Készíts

játékokat a

vízi élőlényekről!

Legyél a Játéktár tagja!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!