Barion Pixel
Télen is fontos mozogni, levegőzni a szabadban, hiszen a rendszeres kinti játék még edzettebbé teszi a gyerekeket. Hőmérséklettől függően hosszabb-rövidebb időt mindenképpen érdemes kint tölteni: játszani, mozogni, futkározni, hiszen az ovis életkorú gyerekeknek ez elemi szükségletük.

 

Téli akadálypálya

 

Gondoltál már arra, hogy télen is lehet akadálypályát készíteni a kinti játékhoz? Sőt, ha még hó is van, különleges élményt varázsolhatsz a gyerekeknek extra feladatokkal.

Jelöljetek ki egy területet, amit körbe kell szaladni a gyerekeknek (ez lehet egy parkban is akár) és megadott helyeken el kell végezniük a következő feladatokat:

  • Készíts a hóba fekve „hóangyalt”!
  • Tölts meg egy vödröt hóval! A vödör mellé adhattok kisebb-nagyobb lapátot is, de természetesen kézzel is pakolhatják a havat a gyerekek.
  • Hógolyókkal célbadobás. A cél lehet egy fa, amit el kell találni, vagy egy földre helyezett vödör, esetleg hóba rajzolt kör. Lehet a feladat az is, hogy mindhárom változatot teljesítsék a gyerekek.
  • Ha a területen van egy kisebb-nagyobb domb, akkor lehet a feladat a dombra felkapaszkodás és lecsúszás – akár szánkóval.
  • Építs egy hóembert, vagy bármilyen hóállatot, hóvárat! Ehhez akár a homokozóformákat is odakészíthetitek!

 

mozgásos játékok télen

 

Ha éppen nincs hó, akkor se keseredj el, hiszen bármilyen játékos feladatot kitalálhattok. Például:

  • Egyik fától a másikig hátrafelé kell menni.
  • Lehet célba dobni egy fára kis kavicsokkal, göröngyökkel is.
  • Dombra fel- és leszaladni hó nélkül is lehet.
  • Ha vannak a területen fák, bokrok, azokat kerülgetve is kialakíthattok egy útvonalat, amit meg kell tenni a gyerekeknek.

 

Téli kincsvadászat

 

Érdekes játék lehet a gyerekek számára, ha a hóban elrejtett dolgokat kell megkeresniük, kiásniuk. A legalkalmasabbak erre a kisebb műanyag tárgyak, játékok, mert azoknak nem árt a nedvesség – például a műanyag építőkockák, vagy kisebb állatok. Rejts el ezekből néhányat kint a hóban, a gyerekek feladata pedig az lesz, hogy kiássák, megtalálják azokat. Erre a célra felhasználhatják a homokozó lapátokat, vagy a markolós autókat is.

Hó hiányában is jó játék a keresgélés. Ekkor például akár a bokrok, fák ágai közé is eldughatsz valamit.

 

mozgásos játékok télen

 

Téli felfedező túra

 

Télen is nyugodtan kimozdulhattok hosszabb sétára, kirándulásra. Első pillantásra talán úgy tűnik, hogy a természet ilyenkor nem tartogat annyi látnivalót, de ha más szemmel nézitek, felfedezhettek sok mindent! Töltsétek le az alábbi képes listát és a közös séta során fedezzétek fel a rajta lévő dolgokat! Amit megtaláltatok, az mellé tegyetek egy X-et, vagy pipáljátok ki!

Hogy még érdekesebb legyen, nagyobb gyerekek akár fotókat is készíthetnek róla telefonnal.

Itt is találtok egy bejegyzést arról, hogyan tudjátok más szemmel nézni a világot, ha egy kicsit ráérősebben nézelődtök!

 

téli kirándulás gyerekekkel

 

Hóvár építés

 

Ez egy igazán jó közös program lehet, amelyben helyet kaphat a tervezés, ötletelés, a kreativitás és a fizikai aktivitás is. Hókunyhót építhettek úgy is, hogy egy nagy-nagy kupac havat összehordtok és abba vájtok egy bejáratot, amelyet amennyire lehet, kiszélesítetek.

Egy másik változat szerint pedig hótéglákból is felépíthetitek a hókunyhót. Ehhez keressetek valamilyen nagyobb műanyag tégelyt, vödröt, ami jó alap lehet a hótéglák formázásához. Nekünk egy téglalap alakú festékes vödör töltötte be ezt a szerepet.

 

téli játék hóvár építés

 

Jelöljétek ki a hóvár helyét és kezdjetek el sok-sok hótéglát készíteni a forma segítségével. Ezeket aztán szép sorban egymás mellé, majd egymás tetejére kell helyezni.

 

hóvár építés gyerekekkel

 

Ez a munka elég hosszadalmas, ezért tényleg jó, ha többen dolgoztok együtt. Még jobb, ha két ugyanolyan forma is rendelkezésetekre áll és folyamatosan halad az építkezés. Ahogy szépen egymásra helyezitek a téglákat, a hóvár egyre magasabb lesz majd.

 

hóvár építés

 

Nekünk nem sikerült a téglákat egyre beljebb helyezve iglu-szerűen befedni a várat, mert mindig leomlott 🙂 . Ezért egyszerűen egy fóliát terítettünk a tetejére. A szerepét azért így is betöltötte, mert a gyerekek nagyon jól szórakoztak építés közben és utána jót játszottak benne!

 

hóvár

 

Kisebb hóvárat egyszerűen műanyag vödör segítségével is formázhattok-építhettek. Egy ilyen kisebb erőd tökéletesen megfelel a hógolyócsata közben a támadás elleni védelemhez 🙂 !

 

téli mozgás gyerekeknek

 

Jó szórakozást! 🙂

 

Készíts érdekes téli

játékokat

a gyerekeknek!

Legyél a Játéktár tagja!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!