Barion Pixel

Már óvodás korban is megjelenik a gyerekeknél az álmodozás a jövőbeli életükre vonatkozóan: „Ha nagy leszek… anyuka leszek, …énekesnő leszek…tűzoltó leszek…focista leszek…stb.

Vajon mennyire kell jelentőséget tulajdonítani ezeknek a megnyilvánulásoknak, fontos-e, hogy támogassuk a gyerekek elképzeléseit már ilyen kicsi korban? Hogyan kapcsolódik ehhez a foglalkozások megismerése?

 

Beszélgetés

 

A jövőről való álmodozás elég pontos bepillantást enged bárki lelkébe – így van ez a gyerekeknél is. Lehet, hogy a számunkra jelentéktelen megjegyzések mögött valódi igény húzódik meg – amely persze óvodás életkorban még nem feltétlenül a pályaválasztásra irányul, hanem a gyerekek aktuális lelkiállapotára vonatkozik.

Például: ha kislányunk énekesnő szeretne lenni, elképzelhető, hogy vonzódik az ének-zene területhez, de az is lehet, hogy néha szeretne középpontban lenni, magabiztosan szerepelni mások előtt.

Mindenképpen érdemes az ilyen irányú beszélgetéseknek nagyobb teret adni, és többféle tevékenységgel szélesíteni a gyerekek ismereteit a különböző foglalkozásokkal kapcsolatban. Ennek során ugyanis…

 

✅ Segítünk a gyerekeknek felfedezni saját egyéniségüket, identitásukat – persze ez még változik, az életkorok során módul is, de nagyon sok esetben pont  a gyermekkori vágyak, elképzelések mutatják a valódi irányt, amelyektől később gyakran eltávolodunk.

✅ A „Mi szeretnék lenni?” kérdés lehetőséget ad arra is, hogy beszélgessünk arról, hogyan valósulnak meg a vágyaink. Vajon mit tudunk tenni érte, és kitől kérhetünk segítséget ebben? Természetesen óvodáskorban még nem a konkrét jövőbeli célokról és pályaválasztásról  beszélünk. Annak tudatosítása viszont nagyon fontos, hogy amit szeretnénk, annak mi is aktív résztvevői kell, hogy legyünk.

✅ Életkortól függően érinthetjük azt a kérdést is: „Miért szeretnéd ezt a foglalkozást választani? Szerinted mi a jó benne?” Az erre adott válaszok során jobban megismerjük a gyerekeket, belső mozgatóerőiket, vágyaikat.

 

Példák a környezetben

 

A gyerekek első elképzelései gyakran a közvetlen környezetükből erednek. Szívesen utánozzák az ismerős felnőtteket, néha nagyon pontosan adva vissza a szóhasználatukat, mozdulataikat.

Lehet, hogy a postás bácsi nagy kosaras biciklije nyűgözi le őket, amelyben sok-sok érdekes boríték, küldemény lapul.

De gyakran képzelik magukat a boltos néni helyébe is, aki – elképzeléseik szerint – bármikor bármelyik boltban kapható finomságból falatozhat.

Na és, melyik gyerek ne szeretne kukásautót, vagy tűzoltóautót vezetni? A szirénázó rendőrautó, mentőautó és az orvosok, rendőrök különleges ruhája is gyakran képezi vágyaik tárgyát.

 

Amit megkérdezhetsz a gyerekektől:

 

 • Kinek a foglalkozása tetszik neked?
 • Ismersz valakit, akinek ez a foglalkozása?
 • Szerinted mi lehet a jó abban, ha valaki postás / tűzoltó / kamionsofőr / kukás / pék…stb. ?
 • Milyen eszköze, ruhája, felszerelése van, amit szeretnél kipróbálni?
 • Szerinted mit csinál egész nap egy boltos / fodrász / kőműves / tanítónéni / kertész …stb.

 

 • Te mi szeretnél lenni, ha nagy leszel?
 • Miért tetszene ez a foglalkozás?
 • Szerinted mit kell megtanulni ahhoz, hogy valaki ezt a munkát végezze? 

Készítsd el a foglalkozásokkal kapcsolatos játékokat!

Legyél a Játéktár tagja!

Férfimunka – női munka

 

Érdekes lehet megkérdezni a gyerekeket arról, hogy szerintük vannak-e olyan foglalkozások, amelyeket jobban tudnak végezni a nők, és vannak-e olyanok, amit a férfiak?

Ilyenkor nem az a cél, hogy a saját véleményünket, nézeteinket átadjuk, „megtanítsuk nekik”. Érdemes kíváncsian figyelni arra, mit gondolnak a gyerekek. Ha nem egyezik az álláspontjuk a miénkkel, vajon vagyunk annyira nyitottak, hogy megpróbáljuk az ő szemükkel nézni a dolgot?

Ismertek-e olyan férfiakat, nőket, akik nem megszokott munkát végeznek? Például: buszvezető néni, óvó bácsi stb.  Hallgassátok meg egymás gondolatait erről!

 

 

Mit dolgozik anya és apa?

 

A gyerekek számára mindig érdekes dolog, ha néha elmehetnek apa, vagy anya munkahelyére. Persze ez nem mindig kivitelezhető, de ha van erre lehetőség, néha mutasd meg a gyerkőcödnek, hol és mit dolgozol!

Sok olyan foglalkozás létezik, amelyeket nehéz elmagyarázni egy kisgyermeknek, például: könyvelő, vagy pszichológus. Néhány egyszerű szóval azonban mégis megpróbálhatod, fontos ugyanis, hogy gyermeked tudja hol vagy és mit csinálsz amikor dolgozol.

Ennek hiányában a fantáziája szerint sokféle magyarázatot gyárthat, amelyek messze állnak a valóságtól – például:  anya könyvelő=könyveket olvasgat. 🙂

 

Valódi élmények

A gyerekeket magunkkal vinni mindenhova iszonyú fárasztó dolog. Természetesen nem is kell mindig ezt tenni. De jó, ha vannak olyan valós élményeik, amelyek során megtapasztalhatják, milyen munka rejlik az egyes foglalkozások mögött.

Ehhez néha csak annyi kell, hogy mesélünk nekik arról, ami körülöttünk van.

Például:

 •  Aki az úszómedence mellett üldögél, az úszómester. Ő figyel arra, hogy minden rendben menjen az uszodában, ha baleset történik, hozzá fordulhatunk.
 • Aki a csomagot hozza nekünk egy autóval, ő a futár. Az ő munkája, hogy elszállítja mindenkihez a megfelelő küldeményt.
 • Aki a doktor néni mellett dolgozik, ő az asszisztens. Beírja a számítógépbe az adatokat, kinyomtatja a receptet, segít a vizsgálat körüli teendőkben.

 

Találjátok ki, melyik eszközt ki használja?

 

 

 

 

Mesterségek régen és ma

 

Beszélgethettek arról is, hogy régen milyen mesterségek voltak, amelyekből ma már kevés van, vagy egyáltalán nincsenek.

Tudjátok-e,  mit csinál a bognár, a kanász, a csizmadia, a kalmár, a gombkötő, a kékfestő, a vályogvető, teknővájó, a szűcs, varga, takács vagy a vincellér?

Vajon miért szűnnek meg a régi mesterségek?

Van-e olyan hivatás, ami ma még nem létezik?

Ki tudtok-e találni egy olyan munkát, amilyen még nincs, de kedvetek lenne hozzá?

 

 

Könyvek

 

Nagy segítséget jelentenek a különböző foglalkozásokkal való ismerkedésben a képes ismeretterjesztő könyvek, amelyeket szívesen nézegetnek, böngésznek a gyerekek.

Nézzetek be a könyvtárba, biztosan találtok pár ilyen témájú könyvet!

Az olvasóvá nevelés blogon több ilyen könyvvel is megismerkedhetsz:

Itt például az autószerelő műhelyről tudhattok meg többet.

foglalkozások gyerekeknek

 

Itt belenézhetsz egy tűzoltós könyvbe is.

Itt pedig megtudhatjátok, mi történik egy építkezésen.

Készíts a gyerekeknek postaládát, és szerszámos-

ládát!

Legyél a Játéktár tagja!