Barion Pixel
Talán veled is megtörtént már, hogy elkezdtél mesét olvasni a gyermekednek, ő pedig láthatóan unta, nem kötötte le a történet, elkalandozott közben, vagy egyszerűen azt mondta: „Inkább hagyd abba…!”

Biztosan hallottál már arról, mennyire fontos a mesehallgatás a gyerekek számára, és hogy milyen sok képességük fejlődik általa. Kezdve a belső képek megteremtésétől a szövegértés, szövegalkotás fejlődésén át a szókincs bővüléséig számtalan hasznos képességet támogat a rendszeres mesélés.

De mit tegyél, amikor a gyereked nem vevő rá?

Ennek több oka is lehet, de az egyik leggyakoribb, hogy nem az életkorának megfelelő meséket, történeteket választod. Nézd meg az alábbi összefoglalóban, mikor mit mesélj gyermekednek, melyik életkorban milyen mesék a leghasznosabbak a gyerekek számára!

A cél, hogy a hallott mesék, érdekes történetek által a gyerekek megszeressék a könyveket, ezáltal később az olvasás egy örömforrás legyen a számukra!

A rendszeres mesehallgatás során ráadásul gyermeked

  • megtanulja értelmezni a hallottakat, tehát fejlődik szövegértése,
  • fejlődik figyelme, memóriája, gondolkodása, hiszen a történet cselekményét követi, az ok-okozati történéseket egyre jobban megérti,
  • bővül szókincse, egyre jobban képes lesz kifejezni magát,

mindezek a képességek pedig hozzájárulnak majd ahhoz, hogy az olvasás tanulás ne okozzon számára kudarcot. Ez pedig az első lépcsőfok ahhoz, hogy szeressen olvasni, és az élete részévé váljanak felnőttként is a könyvek.

 

 

Könyvek 1-2 éves korban

 

Ebben az időszakban tanulják meg az első szavaikat a kisgyermekek, ezért eleinte azok a keménytáblás lapozókönyvek a legjobbak számukra, amelyek egy-egy oldalán egy nagyobb kép szerepel. Ekkor még gyakran csak rámutatnak az egyes képekre és a maguk nyelvén „mesélik el’, mit látnak rajta. Például a cicára azt mondják „cccc”, az autóra „brrr”, vagy a bácsira „bá”.  A könyveknek tehát már ilyenkor nagy szerep jut a beszédfejlődésben.

 

2 éves kor után már érdekesek számukra az egyszerű cselekvéseket ábrázoló lapozók, vagy az egy-egy téma köré épülő könyvecskék. Itt láthatsz egy példát a színekkel való ismerkedésre – ez egy kukucskálós könyv, amit nagyon kedvelnek a gyerekek:

 

 

Olvasóvá nevelés

 

Könyvek, mesék 3 éveseknek

 

Ebben az életkorban a gyerekek nagyon kedvelik azokat a rövid történeteket, amelyek „róluk” szólnak. Egész nyugodtan bízd a fantáziádra a mesemondást és szőj olyan mesét, amely a gyermeked aznapi eseményeiről szól egyszerűen. Miközben a  mesehallgatás alatt szinte újból végigéli a napi történéseket, lehetősége nyílik rá, hogy feldolgozza az őt ért élményeket, rendeződjenek az érzései, és egy megnyugtató befejezéssel lezáruljon a nap.

A mesekönyvek tekintetében is valószínűleg kedvelni fogja a hasonló típusú rövid történeteket. Ezért lettek olyan népszerűek Bartos Erika Anna, Peti és Gergő könyvei, amelyek hétköznapi családi eseményeket jelenítenek meg.  Jó szívvel ajánlom a Maszat könyveket, a Boribon sorozatot, Kippkopp történeteit, vagy a Kisvakond sorozatot és a Dönci könyveket is.

 

Olvasóvá nevelés blog

 

A világ megismerését segítik a piciknek szóló ismeretterjesztő és böngésző könyvek, vagy például a Tesz-vesz város sorozat.

 

Olvasóvá nevelés blog

 

A mesekönyvek mellett mindenképpen fontos, hogy a gyerekek könyv nélkül is halljanak mesét. Az egyik legjobb időszak erre a délutáni-, vagy esti alvás ideje, de természetesen a nap folyamán bármikor jó időtöltés lehet egy mesemondás.

 

Mit mesélj egy három évesnek?

 

Úgynevezett láncmeséket, amelyekben sokszor ismétlődik ugyanaz a motívum, cselekvés, mint például A kóró és a kismadár, vagy A kakas és a pipe.

Egyszerű, rövid történeteket, mint például A kesztyű, A kismalac és a farkasok, vagy a Téli lakoma – mindhármat elolvashatod a Téli mesék között.

Szutyejev rövid kis történeteit is nagyon kedvelik a kisóvodások. Az alma mesét itt olvashatod el. A kakas meg a színek történetét pedig itt.

Egyszerű állatmeséket, mint például A naplopó medve, A két kicsi bocs, meg a róka – ezt a két történetet az erdei állatokról szóló mesék között találod.

A három pillangót – a tavaszi mesék között olvashatod. A telhetetlen hernyócska – ezt itt találod.

A falánk tyúkocska meséje, A három csibe, és A kiskakas gyémánt félkrajcárja is nagy kedvenc a három éveseknél – ezeket a mesét itt tudod elolvasni.

Saját magukat is felismerhetik a Tökmag fodrászat, vagy a Nyikitka doktort játszik mesékben – a foglalkozásokkal kapcsolatos mesék bejegyzésében találod mindkettőt.

A járművekről szóló mesék között is találsz néhány rövidebbet. Például Hervay Gizella: Traktor meséjét, vagy a locspocs autóról szóló történetet.

Ha óvodakezdés előtt álltok, jó szolgálatot tesznek az ovikezdő mesék, amelyek segítenek feldolgozni a sok új élményt.

 

Könyvek, mesék 4-5 éveseknek

 

Az egyik legkedveltebb műfaj ebben az életkorban az állatmesék. Fésűs Éva kedves meséi között sokféle állattal találkozhatnak a gyerekek, miközben saját életük mozzanatai is megelevenednek. Zelk Zoltán meséit is kedvelni fogják.

A magyar népmesék közül a rövidebb, egyszerűbb cselekményű történetek is érdekesek lesznek a számukra; például: A kis gömböc, A három kívánság

A hétköznapi történések feldolgozásában szintén segíthetnek a mesekönyvek. A Bori sorozatban például számos ismerős helyzetet, élményt átélhetnek újra a gyerekek.

 

 

Olvasóvá nevelés blog

Egyre jobban érdeklődnek a világ dolgai, a saját környezetük iránt, ezért ez az időszak a képes ismeretterjesztő könyvek időszaka.

 

 

Mit mesélj egy 4-5 éves gyermeknek?

 

Természetesen még ebben az időszakban is ugyanolyan fontosak a hallott mesék, amelyekhez nem feltétlenül kell mesekönyv. Nézz meg néhány tippet arra, mit mesélj egy 4-5 éves óvodásnak!

 

Az erdei állatokról szóló mesék között találod például A nagyhatalmú sündisznócska, vagy Az állatok iskolája című meséket.

A csigákról, békákról szóló kedves mesék, vagy a pillangós mesék is érdekesek lesznek a gyerekek számára. Szintén a természetről szólnak a tavaszi virágokkal kapcsolatos mesék, vagy a gólyákról, fecskékről szóló történetek és a kertészkedéssel kapcsolatos rövid mesék.

Hogyan festette be egymást a holló és a bagoly, és hogyan színezte be Ősz úrfi a faleveleket?  Itt megtalálod az erről szóló meséket.

Mosó Masa története, vagy A suszter manói mese is tetszeni fog a 4-5 éveseknek. Itt találod mindkettőt.

A fogfájós nyuszi, vagy a Tüsszentős mese kedves állatszereplőiben akár magukra is ismerhetnek a gyerekek. Itt olvashatod el őket.

Az állatmeséken kívül továbbra is érdekes számukra a mindennapi helyzetekkel kapcsolatos történetek, például az öltözködéssel kapcsolatos mesék.

A járművekről szóló mesék között is találhattok olyat, ami tetszik majd a gyerekeknek.

Ebben az életkorban kedvelik a gyerekek a tréfás meséket is, ilyen például Bolond Istók generális és a Három hazug huszár története a huszáros, katonás mesék között.

 

 

Könyvek, mesék 6 éves nagycsoportosoknak

 

Ez az életkor a klasszikus tündérmesék és a hosszabb terjedelmű, bonyolultabb cselekményű magyar népmesék időszaka. Grimm, Andersen, vagy Mátyás király történeteit is nagyjából ebben az életkorban érdemes megismertetni a gyerekekkel.

Amikor ilyen témájú mesekönyvet választotok, érdemes megnézni a szerkesztők nevét. Boldizsár Ildikó válogatása például biztosan megfelelő szöveg- és képi világgal tárja a gyerekek elé a varázslatos tündérmesék birodalmát.

 

Olvasóvá nevelés blog

 

A hétköznapi élet történéseit is sok kortárs szerző könyveiben megtaláljuk.

Vadadi Adrienn óvodás mesekönyv sorozata biztosan érdekes lesz a hatévesek számára, hiszen az általuk ismert mindennapok elevenednek meg a könyvek lapjain, immár kicsit hosszabb, összetettebb szöveggel.

Takács Viktória érdekes, kedves illusztrációkkal ellátott mesekönyvei nagyszerűen megismertetik a gyerekekkel a népszokásokat, jeles napokat.

Beck Andrea Titoktündér könyvei egész kisiskolás korban hasznosak lesznek majd.

 

 

Mit mesélj egy hatéves óvodásnak?

 

A gyerekek ebben az életkorban már hosszabb ideig képesek figyelni, emlékezetük, gondolkodásuk is érettebb, így végig tudják követni a hosszabb, bonyolultabb cselekményből álló meséket is. Ez az életkor a tündérmesék, hosszabb népmesék időszaka.

Ilyen például Grimm: Békakirály és Benedek Elek: Béka királykisasszony meséje – ennek a bejegyzésnek a végén találod.

Téli időszakban mesélhetitek például Holle anyó történetét.

Az erdőről, fákról szóló mesék között is találsz hosszabb történetet és verses mesét is.

A színek születéséről, vagy a színtündérekről szóló hosszabb mesék is érdekesek lehetnek a nagycsoportosok számára. Itt olvashatod mindkettőt.

6 éves kor körül kezdik megérteni a gyerekek más szereplők szempontjait, érzelmeit is, ekkor mesélhettek például az érzelmekkel kapcsolatos meséket, történeteket, vagy a jószívűségről, segítségnyújtásról szóló meséket.

Mátyás király rövidebb történetei is ekkortájt válnak érdekessé a számukra. Ennek a bejegyzésnek a végén is olvashatsz kettőt.

Ismereteik már bővültek, így érdekes lehet számukra az érzékszervekkel kapcsolatos mesék, vagy a bolygókkal kapcsolatos történetek, esetleg a tengerről szóló mesék. A Föld napjával kapcsolatos meséket, és az évszakokkal kapcsolatos meséket is ekkor fogják már jobban megérteni.

Már az óvodán túli évekről szólnak a sulikezdő mesék, vagy a Kiből, mi lesz játék? története ennek a bejegyzésnek a végén.

 

Remélem, sikerült hasznos információkkal segítenem, hogy minél többet mesélj gyermekednek, és most már a mesekönyv-, vagy meseválasztás sem lesz probléma!

Jó mesélést kívánok!

 

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!