Barion Pixel

A hétköznapokban gyakran előkerülnek olyan helyzetek, amikor összehasonlítunk dolgokat: tárgyakat, embereket, növényeket, járműveket stb. és megpróbáljuk kitalálni, melyik a magasabb, hosszabb, szélesebb, vastagabb, vagy éppen gyorsabb. Mindezeket a mérés segítségével tudjuk megállapítani. Játék közben is sok-sok alkalom adódik ennek gyakorlására, ráadásul jó szórakozás is egyben. Méregetős játékok óvodásoknak.

 

Hosszúság mérése

 

Játék közben a gyerekek sokszor alkotnak olyan dolgokat, amelyek szinte kínálják a hosszúság mérés lehetőségét. Ilyenkor megismerhetik a „hosszabb”, „rövidebb”, „ugyanolyan hosszú” fogalmakat és kézzel foghatóan tapasztalhatják meg, hogy ezek mit is jelentenek. Például:

  • Gyöngyöt fűzünk és összemérjük, kié a hosszabb nyaklánc.
  • A mozdonyhoz kocsikat kapcsolunk és megnézzük, melyik vonat lett a hosszabb. Ebben az esetben meg is számolhatjuk, hogy melyik mozdony hány kocsit húz. 
  • Alagutakat építünk székekből. Vajon melyik a hosszabb? Ezt úgy is el tudjuk dönteni, hogy megfigyeljük, melyiken tart hosszabb ideig átmászni.
  • Megfigyeljük egymást: kinek hosszabb a haja?

 

Ebben a játékban a szívószálak hosszúságát méregetjük:

 

 

Játékok hosszúság méréshez

 

Játszhatunk kimondottan olyan játékokat, amelyeknél a cél a hosszúság mérése.

Egy adott vonaltól kezdve lépünk, vagy ugrunk egyet, majd fonallal lemérjük, ki milyen messzire ugrott. Guríthatunk így kisautót is, vagy ugrathatunk egy papírból hajtogatott ugráló békát.

 

 

méregetős játékok óvodásoknak

Coffee Cups And Crayons

 

Bármilyen bútor, szőnyeg, pad stb. hosszúságát lemérhetjük „tyúklépéssel”, azaz a lábfejünket mindig egymás elé helyezve lépegetve. A földre fekve a gyerekek egymást is lemérhetik ezzel a módszerrel. Használhatnak a méréshez bármilyen más eszközt, játékot:

 

 

méregetős játékok óvodásoknak

And Next Comes L

 

Kéz- és lábnyomainkat körberajzolva egy lapon lemérhetjük a hosszúságukat Lego kockákkal…vagy akár vonalzóval is megpróbálhatjuk, ha a gyerekek már felismerik a számjegyeket. 

 

 

méregetős játékok óvodásoknak

Little Bins Little Hands

 

Játékok szélesség méréshez

 

A szélesség hasonlít a hosszúsághoz, csak az iránya más 🙂 . Játékok, amelyek segítségével tapasztalatot szerezhetnek a gyerekek a szélességről:

 

 • Garázst építünk az autónak. A garázst olyan szélesre kell építeni, hogy az autó beférjen. Ha nem fér be, szélesebb garázsra van szükség.
 • Séta közben megtapasztaljuk, hogy a keskeny járdán nem férünk el ketten egymás mellett. A széles járdán akár ketten-hárman is mehetünk egymás mellett.
 • Megmérjük egy fonallal, vagy krétával csíkot húzva, hogy ki milyen széles terpeszbe tud állni.

 

Magasság mérése

 

A magasság tulajdonképpen a függőleges irányú hosszúságot jelenti, és játék közben szintén gyakran előkerülhet az ilyen irányú méregetés. Ilyenkor használhatjuk a „magasabb”, „alacsonyabb”, „ugyanolyan magas/alacsony” kifejezéseket.

 

 • Tornyot építünk kockákból és megfigyeljük, melyik a magasabb. Ha ugyanakkora kockákból épült mindegyik torony, meg is számolhatjuk, hány darab kocka alkot egy-egy tornyot.
 • Amikor memóriajátékot játszunk, gyakran alkalmazzuk a játék végén a mérés módszerét. Mindenki egymásra helyezi az általa talált párokat és akinél a legmagasabb lett a kártya-torony, az a győztes (vastagabb fajta kártyák esetén alkalmazható).
 • A gyerekek gyakran mérik össze magasságukat egymás mellé, vagy egymásnak háttal állva.

 

Játékok magasság méréshez

 

Keressünk különböző tárgyakat, amelyek magasságát szeretnénk megmérni. Építsünk ugyanolyan magas tornyot építőkockákból, mint a tárgy.  Minél magasabb egy tárgy, annál több kockát kell felhasználnunk a toronyhoz.

 

méregetős játékok óvodásoknak

No Time For Flashcard

 

Jelöljük egy nagy falra ragasztott csomagolópapíron a gyerekek magasságát. Húzzuk meg a a lap aljáig a vonalat. A vizuális érzékelés segítségével a gyerekek előbb-utóbb meg tudják fogalmazni: amelyik gyerek magasabb, annál hosszabb vonalat húztunk, aki alacsonyabb, annál rövidebb vonalat.

 

 

méregetős játékok óvodásoknak

Going Back To Kinder

 

Séta, kirándulás közben figyeljétek meg az egymás mellett álló házakat, fákat: melyik magasabb, melyik alacsonyabb? Akár otthon is építhettek egy kis várost magatoknak és összehasonlíthatjátok a doboz-házak magasságát! Itt találsz segítséget ehhez az ötlethez.

 

 

 

A méregetésnek még további területei is vannak, mint a vastagság/bőség, a tömeg, a térfogat és a terület mérése. Ezekhez kapcsolódóan egy további bejegyzésben fogok írni ötleteket.

Vedd észre a sok-sok lehetőséget a közös együttlétek során és méregessetek minél többet, segítve ezáltal a méretbeli azonosságok, különbségek megfogalmazását. A különböző kifejezések (hosszabb, rövidebb, magasabb, alacsonyabb) így értelmet nyernek a gyerekek számára és egyre nagyobb magabiztossággal használják majd azokat.

Ti milyen méregetős játékokat szoktatok játszani? Írd meg itt, hozzászólásként!

Jó játékot!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!