Barion Pixel

Sokszor bizonytalanok vagyunk abban, hogyan és mit mondjunk el a kisgyermekeknek a március 15-i ünnep kapcsán.

Lehet, hogy megnyugtatjuk magunkat, hogy „úgysem értik”, „kicsik még”, közben tudjuk jól, hogy kíváncsiak és nyitottak a világra, így a mi döntésünk, hogy  mit közvetítünk számukra erről az ünnepről.

Szerintem a legjobb válaszok azok, amelyek belülről jönnek és egyszerűek.  Ha számunkra is ünnep ez a nap, akkor nyugodtan vonjuk be a gyerekeket is az ünneplésbe. A lényeg, hogy az ehhez kapcsolódó tevékenységek megfeleljenek a kicsik életkorának: inkább érzéseket, hangulatot közvetítsünk számukra, mint tényeket és információkat.

Az alábbiakban pár játékötletet találsz 5 napra elosztva, amelyek megfelelnek az óvodás gyerekek életkori sajátosságainak. Kedvetek szerint bármikor elővehetitek ezeket a játékokat az év során, hiszen egymástól függetlenül is jó időtöltést nyújtanak.

De ha úgy döntesz, haladhattok lépésről-lépésve a „Játékos hónapok” témaköreit követve is, akár hétvégén, akár hétközben.

A lényeg: töltsetek együtt minél több örömteli időt!

Március 15. játékcsomag

Akció!

1. nap: Március 15. gyereknyelven

Ebben a bejegyzésben nagyon egyszerűen megfogalmazva egy kis segítséget találsz ahhoz, hogyan válaszolhatsz a gyerekeknek arra a kérdésére: „Miért van ünnep március 15-én?”

Természetesen a szöveget alakítsd kedved szerint, kiemelve azt, ami számodra fontos. Nincsenek kőbe vésett szabályok, egyszerűen csak azt mondd, amit valójában gondolsz és érzel te is.

Ötletet találsz arra is, hogyan készíthettek egyszerűen egy kis dobot és hozzá tartozó csákót.

Mire jó ez?

  • Elsősorban arra, hogy a gyerekek ne maradjanak válasz nélkül. Fontos, hogy tudják: mindig kérdezhetnek és mindig választ kapnak tőlünk. Ha az életkoruknak megfelelően válaszolunk nekik, akkor máskor is bátran felteszik majd a kérdéseiket más témakörökkel kapcsolatban.
  • Érintőlegesen, a nemzeti hovatartozás élményéből is kapnak egy morzsát, ami a későbbi életorukban fog inkább kiteljesedni.

2. nap: Katonás, huszáros mesék

A március 15-i ünnep kapcsán sokszor előkerül ez a kifejezés: “huszárok”. A sok-sok játék, lovacskázós mondóka és vers valószínűleg rávezeti a gyerekeket arra, mit is takar ez a fogalom.

Ha pedig mesélünk is a kardot forgató vitézekről, katonákról, akkor a képzelet szárnyán akár ő maguk is ilyen bátor hősökké változhatnak.

Nézd meg a huszáros, katonás meséket és meséljetek ma egyet-kettőt közülük!

Miért hasznos mindez?

  • A közös mesélés a meghitt együttlét egyik formája, amelyre minden nap szükségük van a gyerekeknek.
  • A mesehallgatás során fejlődik a belső képalkotás folyamata, amely a későbbi iskolai tanulás során, sőt a felnőtt életükben is rendkívül fontos lesz majd.
  • A mesék nyelvezete által gazdagodik szókincsük, fejlődik nyelvi kifejezőkészségük, gondolkodásuk.

3. nap: Játsszunk katonásdit!

A katonásdira nem is kell nagyon biztatni a gyerekeket, hiszen kérés nélkül is csatáznak, kardoznak, harcolnak játékból egymással.

Az egész picik is élvezik a lovagoltatós mondókákat, játékokat, a nagyobbaknak pedig akár játék lovacskát is készíthetünk viszonylag egyszerűen, például egy kiszuperált seprűnyélből.

Nézd meg itt az ötleteket és tanuljatok meg ma együtt egy rövid lovagoltató mondókát. Kicsik és nagyok is élvezni fogják 🙂 

Miért hasznos mindez?

  • A lovagoltató mondókák rendkívül hasznosak a ritmus- és mozgásfejlesztés szempontjából.
  • A további lovacskás, várépítős játékoknak is fontos mozgásfejlesztő szerepe van, amellett, hogy a gyerekek számára élvezetes szórakozást nyújtanak.

4. nap: Versek március 15-re

A huszáros, katonás játékok, mesék után érdekes lehet egy-két verset is elolvasgatni közösen.

Némelyik katonás versike ritmusa igazán pattogó, és a hangutánzó, hangfestő szavak révén szinte valósággá válik az izgalmas csata, a vágtató lovak zaja, az elszánt huszárok kardozása.

Itt találjátok a verseket március 15-re.

Miért hasznos mindez?

  • A versek ritmusa, játékossága élményt nyújt a gyerekek számára.
  • A szöveget ritmusos mozgással is kiegészíthetjük, így hozzájárulunk a mozgásfejlesztéshez is.
  • A versek egy kis morzsát adnak az ünnep hangulatához és a hazaszeretet megalapozásához is.

5. nap: Alkotások március 15-re

Ovisokkal is tudtok készíteni egyszerű dekorációkat, amelyben ügyeskedhetnek, és közben énekelhettek, beszélgethettek is az ünnepről.

Fiúknak huszárcsákó, lányoknak párta készülhet, és akár lovacskát is barkácsolhattok egyszerűen a huszáros játékokhoz.

Nézd meg itt az ötleteket!

Érdemes megnézned a Pinteresten gyűjtögetett ötleteket is!

Tavaszi tartalmak a Játéktárban

A Játéktárban található játékok az óvónői munkám során gyűltek össze és a legőszintébb vélemények nyomán – a gyerekek visszajelzései alapján formálódtak, alakultak.

A segítségükkel szeretném neked átadni annak a sok örömteli élménynek a lehetőségét, amelyet a gyerekek között én is átéltem!

Közös élményt nagyon sok módon varázsolhatunk a gyerekeknek , a Játékos hónapok program ötleteivel ebben szeretnék segíteni neked.

A Játéktár anyagai pedig mindezt kiegészítik,  magasabb szintre emelik, hiszen miközben játszunk és örömmel vagyunk együtt, a tudatosan kiválogatott eszközöknek köszönhetően sok-sok észrevétlen képességfejlesztés is megvalósul, melyre ugyanúgy szükségük van a gyerekeknek, mint az örömteli együttlétre.

Készíts betűzős, öltöztetős játékot és nyomtass pontösszekötős színezőt a gyerekekneke!

Színezzetek együtt a gyerekekkel március 15-höz kapcsolódó egyszerű motívumokat

A tavaszi esős időjárás alkalmával beszélgessetek a víz körforgásáról és ismerkedjetek a vízi élőlényekkel!

A magyaros motívumokkal díszített játékokat akár március 15-én is elővehetitek.