Barion Pixel

Nagyon jó közös program lehet, ha a téli hónapokban megfigyelitek és rendszeresen vendégül látjátok a környezetetekben élő kismadarakat. Amellett, hogy a gyerekekben kialakul az állatokról való gondoskodás felelősségtudata, igazi élmény is lehet számukra a kis tollas barátok vissza- visszatérő látogatása. Egyszerű madáretetőket könnyen barkácsolhattok a gyerekekkel együtt, így a közös munka során máris egy csomó ismerettel gazdagodnak majd.

 

Téli séták, megfigyelések

 

Télen is fontos kimozdulni a természetbe, hiszen a mozgásra, jó levegőre ilyenkor szüksége van kicsiknek-nagyoknak. Szuper program lehet a téli madáretetés gyerekekkel együtt, hiszen a közös élményen kívül sok-sok hasznos ismerettel is gazdagodhatnak a kicsik. Ha tehetitek, sétáljatok, kiránduljatok erdős, ligetes, parkos területen, ahol megfigyelhetitek a kismadarakat, mókusokat és a téli természetet. A fák, bokrok csupaszon állnak, a föld fagyos, kemény, hideg, esetleg éppen hó borít mindent. Eltűntek az apró kis élőlények: lepkék, rovarok, hernyók, giliszták. Mindezt megfigyelve, megtapasztalva könnyen megértik majd a gyerekek, miért nem tudnak elegendő élelmet találni a kismadárkák.

 

 

Ismerjétek meg a madarakat!

 

Nagyszerű, ha a séták során meg tudjátok figyelni együtt a kismadarakat. Nézzétek meg: milyen színűek, mekkorák és vajon mi a nevük? Persze ebben az életkorban még nem kell felsorolni az összes madárfajtát, de a cinegét, verebet, fakopáncsot, vörösbegyet általában felismerik és meg is tudják jegyezni a gyerekek.

 

Készítsünk madáreleséget!

 

Nagyon fontos tisztában lennünk azzal, hogy mit ehetnek a kismadarak és mit nem. Erről nagyon hasznos információkat találhattok például a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján. 

Összefoglalónak itt egy nagyon jó táblázat, amely minden etetésre alkalmas élelmet tartalmaz. Forrás: Mályi Természetvédelmi Egyesület

 

A közhiedelemmel ellentétben nem adható például a madárkáknak kenyér, mert az etetőben napokig, hetekig is elfogyasztatlanul maradó kenyérfélék erjedésnek indulnak és gyomor- és bélgyulladást, vagy akár a madarak pusztulását is okozhatják.

A legegyszerűbbek a készen megvásárolható cinkegolyók és madáreleség-keverékek, de otthon is egyszerűen készíthettek eleséget. Néhány ötlet:

Félbevágott alma, vagy narancs belsejét kikaparjuk. Különböző magvakat vajjal, vagy mogyoróvajjal összekeverünk, majd megtöltjük vele a gyümölcsöket. 

 

madáretetés gyerekekkel

Natural Beach Living

madáretetés gyerekekkel

Natural Beach Living

 

Sütiformát is felhasználhattok erre a célra. A magkeveréket zselatinnal is rögzíthetitek a formában. Ehhez 2 csomag zselatint kell feloldani 1 dl hideg vízben, majd 2 dl forró vizet még hozzáönteni. Ebbe jöhet a madáreleség. Természetesen meg kell várni, amíg kihűl, megszilárdul és kivehető a formából.

 

madáretetés gyerekekkel

Bargain Hoot

 

Akár egy szép koszorúformába is kerülhet a magkeverék, ezt még felakasztani is könnyebb.

 

The Garden-Roof Coop

 

A gyerekek szívesen fűzögetnek és ez a tevékenység nagyon jól ügyesíti a kis ujjakat. Nagylyukú tű és spárga segítségével készíthettek füzéreket mazsolából, tökmagból, csipkebogyóból, almakarikákból. Ehhez itt is találtok ötletet.

 

madáretetés gyerekekkel

Simple Stylish Makes

 

Egyszerű papírgurigát is beboríthattok magokkal. A gurigát vajjal kenjétek be jó alaposan és forgassátok bele a magkeverékbe. Nyomkodjátok rá jól a magokat! A kinti hidegben nem fog leolvadni, bár a napsütés hatására előfordul, hogy kissé megolvad a vaj és lepotyognak a magocskák. Ekkor sincs nagy baj, hiszen a földről is szívesen felcsipegetik majd a kismadarak az eleséget.

 

Go Grow Go

 

Készítsünk madáretetőt!

 

Barkácsolhattok egyszerűn madáretetőt is, amelyet időről-időre fel kell tölteni eleséggel. Egyszerű tejesdobozból, konzervdobozból, vagy műanyag flakonból rövid idő alatt elkészül a madáretető. A gyerekek biztosan szívesen segítenek majd a festésben, dekorálásban.

 

madáretetés gyerekekkel

Craft Create Cook

 

madáretetés gyerekekkel

Natural Beach Living

 

Ezután nincs más dolgotok, mint várni az éhes kis vendégeket és megismerkedni az időről-időre visszatérő kismadarakkal. Nézzétek meg az alábbi kisfilmet – nálatok is járt már valamelyik madár?

 

 

 

A madarak hangját nem mindig hallhatjuk, ha bentről figyeljük őket. De tavasszal, ha beköszönt a jó idő, az egész télen nálunk vendégeskedő kismadarak a kertünk lakói maradnak és csodaszép énekükkel hálálják meg a gondoskodást. Hallgassátok csak!

 

 

 

Madarakkal kapcsolatos letölthető, nyomtatható játékokat a Madarak Játékcsomagban is találtok. Bár több oldalon a gólyák és a fecskék is szerepelnek, úgy gondolom a játékok, feladatlapok felhasználhatók a téli madáretetés témakörében is, hiszen a költöző- és nem költöző madarakról is szót ejthetünk. Itt találod a játékcsomagot.

 

feladatok madarakról ovisoknak

 

Madarakkal kapcsolatos játékok, feladatok:

 

madaras feladatlap

Nyomtasd ki!

 

Folytassátok a sorozatokat! Vágjátok ki a második képről a madárkákat és keressétek meg, melyik illik a sorba! Saját magatok is kitalálhattok különböző sorozatokat a kis kártyák segítségével.

 

 

madaras letölthető játék

                                          Nyomtasd ki!

 

madaras letölthető játék

Nyomtasd ki!

 

Jó játékot, örömteli közös időtöltést! 🙂

Készítsd el a madaras-fás mátrix játékot a gyerekeknek!

Legyél a Játéktár tagja!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!