Mielőtt belefogtok bármilyen, a négy évszakot ábrázoló kreatív alkotásba a gyerekekkel, mindenképpen legyen valamilyen ezt megelőző tevékenység, amely során kicsit felelevenítitek az évszakokkal kapcsolatos ismereteket.

  • Soroljatok fel élményeket, amely egy-egy évszakhoz kapcsolódtak: hóember építés; húsvéti tojás festés, strandolás, vagy éppen egy kirándulás az őszi erdőben – bármi, ami a gyerekek számára élményt nyújtott. Tegyétek hozzá azt is, hogy az melyik évszakban történt.
 • Beszélgessetek arról is: honnan tudjuk, hogy milyen évszak van? Mivel ovis életkorban a gyerekek még nem ismerik a naptárt, a legszembetűnőbben a természet változása mutatja számukra az idő múlását. A különböző ünnepnapok is az évszakokhoz kapcsolódnak, és az öltözködésünket is az évszakhoz, időjáráshoz hangoljuk.

 

  • Soroljátok fel az aktuális évszak jellemzőit, aztán következhet a többi is. Utalhattok az előbb felsorolt élményekre is: emlékeztek, nyáron voltunk strandolni, akkor nagyon melegen sütött a nap, csak fürdőruhát kellett felhúznunk. Amikor télen hóembert építettünk, nagyon hideg volt, még kesztyű is volt a kezünkön! Ősszel nagyon sok gesztenyét szedtünk a kiránduláson.
 • Nézegessetek képeket, könyveket is a különböző évszakokról, és hagyjátok szem előtt a kreatív tevékenység során is! Így, némi ismerettel már kezdődhet az alkotás!

 

Évszak fák papírgurigából

Talán már többször láttad ezen az oldalon, hogy szívesen használom a papírgurigát. Már készítettünk belőle gyümölcsfákat, és bábok, díszletek elhelyezésekor is gyakran felhasználom.

Mutatok most egy egyszerű ötletet, hogyan készíthettek a négy évszakot jelképező fákat viszonylag gyorsan.

A papírgurigát – ha van kedvetek – fessétek be barnára, vagy ragasszatok rá barna papírt. A tetején vágjatok be egy kis részt a két szélén, ide fog kerülni a lombkoronát jelképező körlap.

Ezt a legegyszerűbb, ha rögtön színes kartonból vágjátok ki, de ha nincs otthon, akkor ezt is megoldhatjátok festéssel.

A tavaszi fára a virágok egy nagyon egyszerű módszerrel készültek: egy kis négyzet alakúlapot kétszer félbehajtunk, majd egy virágszirom formát vágunk bele úgy, hogy kihajtva se essen szét. Amikor kinyitjuk, kész is a virág.

Még egyszerűbb módszer, ha mintalyukasztót használtok, vagy összegyűrt papírgalacsint ragasztgattok a fára.

A nyári fának zöld a lombkoronája és levelekkel van tele.

Az őszi fán pedig már színesek a levélkék. Papírból kivágott levelek ragasztása helyett nyomdázhattok színes pöttyöket az ujjaitokkal (3-4 évesek), vagy parafadugóval (5-6 évesek).

A téli fán hópelyhek találhatók – akár teljesen fehér is lehet a körlap, amelyen megrajzoljátok a kopasz ágakat. Kerülhet rá madáretető is.

Bármilyen technikát is választotok, az alkotási folyamat közben biztosan újra- és újra szóba kerülnek majd az évszakok jellemzői, és a közös együttlét során nem csak egy közös élménnyel gazdagodtok, hanem az eddigi ismeretek is megszilárdulnak.

Nézz meg még pár ötletet!

 

Készítsd el az évszak tündéreket és az évszak-órát a gyerekeknek! 

Gyere a Játéktárba!

Kicsiknek

 

 

Made in a Pinch 

 

Egy nagyon egyszerű ötletet találtam a Made in a Pinch oldalán. Egyszerűen csak rajzoljatok négy fatörzset, a gyerekek pedig különböző technikákkal kiegészíthetik a fákat tavasz-nyár-ősz-tél szerint. Például:

 • firkálással, színezéssel, rajzolással
 • egy kis tálkába/befőttes üveg tetőbe tegyetek temperafestéket és az ujjaikkal nyomdázhatnak például virágokat, leveleket, almákat, vagy hópihéket a fákra.
 • a nagyobbak ugyanezt kipróbálhatják fültisztító pálcikával is
 • nyomdázni szivacsdarabkákkal is lehet
 • ragasztgathattok lombkoronát különböző színű krepp-papír, vagy színes papír darabkákból. A krepp-papír, vagy selyempapírt össze is gyűrhetitek kis gombócokká és így kerülhetnek fel a fára.

 

Krepp-papírból

 

A fent említett módon, krepp-papír, vagy selyempapír darabkák összegyűrésével készültek ezek a fák. Az alap egy kartonpapírból kivágott fa, ezt nagyobb testvérre bízhatod, vagy akár te is elkészítheted – egyszerűen meg is rajzolhatod.

 

Kiwico

 

Kéznyomat fák

 

Ha nem akarsz bajlódni a fa megrajzolásával, egyszerűen rajzoljátok körbe a gyerkőc kezét – ez lesz a fa! A további dekorálás szintén többféle lehet, itt például az ujjal való festékpöttyözést láthatod.

 

1,2,3 homeschool 4 me

 

Fonallal

 

Kartonpapírból vágjatok ki külön egy fatörzset és külön egy lombkoronát, majd tekergessétek körbe színes fonalakkal. A gyerekek általában szeretnek a fonallal bíbelődni, és ez az ötlet nagyon jól fejleszti a szem-kéz koordinációt is. A fonalakra ragaszthattok más díszítést is: pomponokat, vagy más apró díszeket.

I heart crafty things

 

Térbeli fa

 

Ez az ötlet is hamar elkészül. Ebben az esetben négy kis körlapra rajzoljuk-festjük-nyomdázzuk az évszakoknak megfelelő lombkoronát, és azokat egy papírgurigára rögzítjük.

 

Paper and Glue

Remélem, találtatok kedvetekre való ötletet!
Jó szórakozást!

Nézd meg az évszakokkal kapcsolatos

összes ötletet!