Ha a kerti veteményezés kapcsán a zöldségekkel ismerkedtek, akkor nemcsak megvizsgálhatjátok, összehasonlíthatjátok, felkarikázhatjátok és megkóstolhatjátok azokat, hanem egy kis festék segítségével gyönyörű virágoskertet festhettek – akár póréhagymával, vagy paprikával! Így készül a zöldség nyomda!

A felhasznált zöldségeket a képen látható módon levágva egyszerűen mártsátok bele a temperába (befőttes üveg teteje megfelelő ehhez), vagy fessétek be ecset segítségével!

zöldség nyomda

 

Íme egy-két ötlet a nyomdázáshoz!

Kék virágok összetekert káposztalevéllel és zöldhagyma szárával nyomdázva:

 

 

Hagyma levágott gyökerével nyomdázott virágoskert:

 

Virágok levágott paprikából és összetekert káposztalevélből. A képet nézve jutott most eszembe, hogy ebből katicát kellett volna nyomdázni!

Piros-narancs virágok póréhagymából és petrezselyem gyökérből:

 

 

Attól függően, hogy milyen formájúra vágjátok a zöldséget, többféle virágforma is készíthető. Pecsételhettek hosszúkás, félkör és négyzet alakot is.

 

 

 

  • Ebben a játékban is alaposan megismerhetik a zöldségeket a gyerekek, hiszen kézbe fogják, megtapintják, megszagolják őket. Megjegyezhetik a színüket, nevüket, talán arra is emlékezni fognak, hogy a hagyma gyökere csiklandozta a kezüket.
  • Mindenféle hasonló alkotás akkor eredményes igazán, ha hagyjátok a gyerekeket szabadon alkotni. Tegyetek az asztalra először egy nagy csomagolópapírt, hadd nyomdázzanak kedvük szerint! Először meg kell tapasztalniuk, hogyan kell fogni, tartani a zöldségeket ahhoz, hogy nyomot hagyjanak a papíron. Lehet, hogy először maszatolni fognak a hagymával a kezükben, de nem szükséges folyton rájuk szólni és javítgatni őket. Ha sokszor lesz alkalmuk kipróbálni hasonló dolgokat és mindig elegendő ideig játszhatnak, próbálkozhatnak, akkor egyre ügyesebbek lesznek majd! 
  • Természetesen kihagyhatatlan alkalom ez a móka ahhoz, hogy megnevezzétek a színeket és azok különböző árnyalatait. Próbálkozzatok a színek keverésével: piros+sárga=narancssárga, fehér+kevés piros=rózsaszín, piros+kék=lila. Fessétek be a zöldségeket akár két, három színnel is, és a virágok száránál is használhattok többféle zöldet!
  • Nagyon jó gyakorlás ez a játék az ujjak finommozgásának fejlesztéséhez (írás előkészítése). Először a nagyobb, jól megmarkolható zöldségekkel próbálkozzanak (póréhagyma), aztán a kisebb darabokkal!

Nézzétek meg a zöldségekkel kapcsolatos letölthető, otthon kinyomtatható játékokat, feladatokat is ide kattintva!

 

 

 

Jó játékot!