Barion Pixel

Ha a kerti veteményezés kapcsán a zöldségekkel ismerkedtek, akkor nemcsak megvizsgálhatjátok, összehasonlíthatjátok, felkarikázhatjátok és megkóstolhatjátok azokat, hanem egy kis festék segítségével gyönyörű virágoskertet festhettek – akár póréhagymával, vagy paprikával! Így készül a zöldség nyomda!

A felhasznált zöldségeket a képen látható módon levágva egyszerűen mártsátok bele a temperába (befőttes üveg teteje megfelelő ehhez), vagy fessétek be ecset segítségével!

zöldség nyomda

 

Íme egy-két ötlet a nyomdázáshoz!

Kék virágok összetekert káposztalevéllel és zöldhagyma szárával nyomdázva:

 

 

Hagyma levágott gyökerével nyomdázott virágoskert:

 

Virágok levágott paprikából és összetekert káposztalevélből. A képet nézve jutott most eszembe, hogy ebből katicát kellett volna nyomdázni!
 

 
Piros-narancs virágok póréhagymából és petrezselyem gyökérből:

 

 

Attól függően, hogy milyen formájúra vágjátok a zöldséget, többféle virágforma is készíthető. Pecsételhettek hosszúkás, félkör és négyzet alakot is.

 

 

 

  • Ebben a játékban is alaposan megismerhetik a zöldségeket a gyerekek, hiszen kézbe fogják, megtapintják, megszagolják őket. Megjegyezhetik a színüket, nevüket, talán arra is emlékezni fognak, hogy a hagyma gyökere csiklandozta a kezüket.
  • Mindenféle hasonló alkotás akkor eredményes igazán, ha hagyjátok a gyerekeket szabadon alkotni. Tegyetek az asztalra először egy nagy csomagolópapírt, hadd nyomdázzanak kedvük szerint! Először meg kell tapasztalniuk, hogyan kell fogni, tartani a zöldségeket ahhoz, hogy nyomot hagyjanak a papíron. Lehet, hogy először maszatolni fognak a hagymával a kezükben, de nem szükséges folyton rájuk szólni és javítgatni őket. Ha sokszor lesz alkalmuk kipróbálni hasonló dolgokat és mindig elegendő ideig játszhatnak, próbálkozhatnak, akkor egyre ügyesebbek lesznek majd! 
  • Természetesen kihagyhatatlan alkalom ez a móka ahhoz, hogy megnevezzétek a színeket és azok különböző árnyalatait. Próbálkozzatok a színek keverésével: piros+sárga=narancssárga, fehér+kevés piros=rózsaszín, piros+kék=lila. Fessétek be a zöldségeket akár két, három színnel is, és a virágok száránál is használhattok többféle zöldet!
  • Nagyon jó gyakorlás ez a játék az ujjak finommozgásának fejlesztéséhez (írás előkészítése). Először a nagyobb, jól megmarkolható zöldségekkel próbálkozzanak (póréhagyma), aztán a kisebb darabokkal!

Nézzétek meg a zöldségekkel kapcsolatos letölthető, otthon kinyomtatható játékokat, feladatokat is ide kattintva!

 

Jó játékot!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!