Barion Pixel

Ilyenkor márciusban sok munka van a kertben. A gyerekek nagyon szeretnek a szabadban tevékenykedni és ha segíthetnek nektek a kerti munkákban, akkor sok-sok környezetismeret órára való tudást gyűjthetnek össze. Közben észrevétlenül azt is megtanulják, hogy az együtt végzett munka is van olyan jó, mint a közös játék. Kertészkedős játékok gyerekeknek:

 

Ismerkedjünk a magokkal!

Ha van konyhakertetek, itt az ideje elvetni a különböző zöldségek magjait. Vigyétek magatokkal a gyerekeket is a gazdaboltba, kertészetbe, hiszen sok új ismerettel gazdagodhatnak az ott látott érdekes szerszámok, eszközök által.

Nézegessétek meg a sokféle palántát, dísznövényt, beszélgessetek arról, melyik tetszik nektek! Válasszatok egy zacskó virágmagot, vagy egy-két palántát a gyerekeknek is!

Ha pedig megvettétek a magokat, még játszhattok is velük, mielőtt a földbe kerülnek! Először is nézzétek meg őket alaposan! Melyik a legkisebb, legnagyobb, melyik gömbölyű, melyik hosszúkás formájú? A színük sem egyforma!

 

DSCF6153

 

Párosító játék

 

Persze azt is tudni kell, melyik magból mi fog kikelni! Nézzétek meg a zacskón lévő képeket és tegyétek melléjük a magokat!

 

Ha van otthon ugyanolyan zöldségetek, akkor tegyétek mellé az „igazit” is. Melyik mag hasonlít leginkább a megérett zöldségre? Most játsszatok is! Vedd el az igazi zöldségeket és kérd meg a gyerekeket, hogy tegyék ők a magocska mellé (segítenek a képek)!

 

 

Párosíthatjátok az egész zöldségeket a belőlük levágott karikákkal is!

Laminálógép segítségével tartós játékot is készíthettek. Ragasszátok fel a magokat egymás alá (nekem tapétaragasztóval sikerült, de erős hobbiragasztó is megfogja), a magok mellé pedig a vetőmagos zacskóról kivágott képeket. Így lamináljátok az egészet, aztán vágjátok szét úgy, hogy kis kártyákat kapjatok!

 

 

Memóriajáték

 

zöldség párosítás

 

Kérd meg a gyerekeket, hogy jól figyeljék meg a magokat és a zöldségeket! Aztán csukják be a szemüket, te pedig keverj össze valamit! Vajon felismerik, mi változott meg? Kisebbeknél elég 2-3 féle maggal játszani, nagyobbak már elboldogulnak többfélével is!

 

Rakosgatás, válogatás

 

Már a 2 év körüliek is szeretnek meregetni, öntögetni, rakosgatni mindenféle formába. Ehhez ne apró szemű vetőmagot használjatok, hanem babot, borsót, kukoricát, tökmagot. A nagyobbak rakosgathatnak csipesszel, vagy két ujjal is!

 

Fantastic Fun and Learning

 

Ha sok-sok zöldség karikát vágtok, kiválogathatjátok  a képek alapján, hová tartoznak. Tegyétek mellé a megfelelő magot is!

 

 

Vetegessünk!

Nem mindenkinek van kertje, de azért semmiképpen se hagyjátok ki a virág-, vagy zöldségmagok nevelgetését! Nézd csak, mennyi mindent felhasználhattok a kis palánták felnevelésére!

Earlylearning Momtrusted

Fedeles műanyag dobozt (a tetejét lecsukhatjátok)

 

tavaszi játékok gyerekeknek

What do we do all day

Üdítő italos dobozt – ha az oldalára kis ablakot vágtok, mindig látható, mi történik a földben!

 

Kidskubby

Papírgurigákat kissé rövidebbre szabva.

 

kertészkedés gyerekekkel

Joghurtos poharakat

 

kertészkedés gyerekekkel

Vagy bármilyen kis műanyag poharat – de szépen látszanak a növényke részei!

 

Kertészkedjünk!

 

Bizony előfordul, hogy sok-sok tennivaló jön össze az udvaron, kertben. A gyerekeknek ilyenkor érdemes valami jó játékötletet adni, hogy nyugodtabban tudjatok dolgozni. Mivel foglald le őket a kerti munka közben?

  • Ha meghúztátok a sorokat, lépegessen végig mellettük tyúklépésben és mérje le, milyen hosszú (hány lépés?)
  • Engedd, hogy szórja  ő is a magokat a sorba – ügyesedik az ujjacskája!

 

2._vetes_atmeretezve

 

  • Kérd meg, hogy a nagyobb göröngyöket, köveket szedegesse ki a sorból. Magyarázd el, miért van erre szükség (a kibújó kis csíra nehezen tör utat közöttük).
  • Mondd, hogy keressen egy gilisztát, bogarat, vagy hangyát. Meséld el, miért nem szabad bántani a gilisztát, miért hasznos a kertben!
  • Ha van egy darab szabad terület a kertben, engedd ott kapálni, lapátolni, ültetgetni – a gyerekek bármilyen kis mezei virágot szívesen „elültetnek”, de szívesen ásnak el „kincseket”, vagy éppen kavicsokat, csigaházakat gyűjtögetnek ásás közben. Ha nincs kertetek, megteszi egy nagyobb műanyag láda és néhány játék virág is!

 

 kertészkedés gyerekekkel

 Mess for Less

Jó játékot!

Játék a ruhadarabokkal

Készíts

kertészkedéssel kapcsolatos

nyomtatható

játékokat

a gyerekeknek!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!