Barion Pixel

Az ovis gyerekeknél gyakran alakul ki vonzódás egy-egy témakörhöz kapcsolódóan. Talán te is találkoztál már olyan kis gyerkőccel, aki folyton valamelyik szuperhős bőrébe bújik, imádja a dínókat, vagy a lovakat, netán nagy unikornis-, vagy Elza rajongó 🙂 .

Ebben az összeállításban a kalózokkal és a sellőkkel kapcsolatban találhatsz sok-sok játéktippet, mesét, egyéb ötletet , amelyek megfelelnek az óvodás gyerekek életkori sajátosságainak.

Kedvetek szerint bármikor elővehetitek ezeket a játékokat az év során, hiszen egymástól függetlenül is jó időtöltést nyújtanak.

De ha úgy döntesz, haladhattok lépésről-lépésve a „Játékos hónapok” témaköreit követve is, akár hétvégén, akár hétközben.

A lényeg: töltsetek együtt minél több örömteli időt!

Kalózos szülinapi kellékek és játékok

1. Ismerjétek meg a kalózokat és a sellőket!

Vajon kik voltak a kalózok? 

Mit csináltak, hogyan éltek?  

És milyenek a sellők?

Tudjatok meg róluk többet!

Nézd meg itt az erről szóló bejegyzést!

Miért hasznos mindez?

A gyerekek játékát megfigyelve sok érdekes információval kiegészíthetjük azt a területet amelyhez vonzódnak. Így bővítjük ismereteiket, újabb inspirációt kaphatnak az általuk amúgy is kedvelt játékhoz és a közös időtöltés is érdekes lesz a számukra.

2. Kalózos  játékötletek

Egy kalózos szülinapi bulin minden a kalózokról szól: a meghívótól a dekoráción át a  játékötletekig mindenben megjelennek a tenger ördögei.

Nézz meg néhány tippet, amelyeket felhasználhatsz egy kalózos szülinapi buli megrendezéséhez, vagy anélkül is, érdekes játékként.

Itt találod az ötleteket a kalózos bulihoz.

Miért hasznos mindez?

Amikor óvodáskorban egy témakörhöz tartozóan többféle játéklehetőséget biztosítunk a gyerekek számára, akkor egy-egy témakört egyszerre több oldalról is megismernek. Ezáltal egy komplex élményben, tapasztalatszerzésben lesz részük úgy, hogy „csak” jókedvűen játszanak.

3. Sellős játékötletek

Ha a te gyermeked a sellő rajongók közé tartozik, akkor számos ötletet elleshetsz egy sellős szülinapi partihoz.

A játéktippeket természetesen szülinap nélkül is bármikor kipróbálhatjátok.

Itt találod az ötleteket.

Egy-két tipp a szülinapi bulihoz:

  • A közös készülődésbe bevonhatod a gyerekeket is, és akár a leendő kis vendégek szüleit is – nem kell egyedül csinálni! 🙂 , ez is egy nagyszerű közös élmény!
  • A szülinapi bulin is nyugodtan együttműködhettek a többi felnőttel, ez igazi közösségi-érzést ad. Jó lesz majd látni a gyerekek örömét, és tudni, hogy ez a közös munkátok eredménye!

4. Kalózos, sellős mesék

Meséljetek a kalózok kincséről, a kalóz nagypapáról, Sellő Lilláról és persze a kis hableányról!

Itt találod a kalózos, sellős meséket.

Miért hasznos mindez?

  • A mesehallgatás segíti a gyerekek számára a belső képalkotás folyamatát, ezáltal az élményeik feldolgozását.
  • A rendszeres mesehallgatás során fejlődik a szóbeli kifejezőkészségük, bővül a szókincsük.
  • A mese a meghitt együttlét egyik legegyszerűbb módja, amelyre minden nap szükségük van a gyerekeknek.

5. Kalózos, sellős alkotások

Szülinapi buli része is lehet a közös alkotás, de egy nyári délután is nekiláthattok otthon, hogy nyomdázzatok, hajtogassatok, vagy készíthettek egy csodaszép dekorációt a gyerekszobába.

Itt válogathatsz a kalózos kreatív ötletek között.

Itt pedig a sellős alkotásokat találod.

Miért hasznos mindez?

  • A különböző eszközök használata során sokat ügyesedik a gyerekek szem-kéz koordinációja, finommotorikája.
  • A tenyérnyomatos ötletek hozzájárulnak a testséma fejlesztéshez
  • A papírhajtogatás pedig kiválóan segíti a téri tájékozódás fejlődését.

További anyagok a Játéktárban

A Játéktárban található játékok az óvónői munkám során gyűltek össze és a legőszintébb vélemények nyomán – a gyerekek visszajelzései alapján formálódtak, alakultak.

A segítségükkel szeretném neked átadni annak a sok örömteli élménynek a lehetőségét, amelyet a gyerekek között én is átéltem!

Közös élményt nagyon sok módon varázsolhatunk a gyerekeknek , a Játékos hónapok program ötleteivel ebben szeretnék segíteni neked.

A Játéktár anyagai pedig mindezt kiegészítik,  magasabb szintre emelik, hiszen miközben játszunk és örömmel vagyunk együtt, a tudatosan kiválogatott eszközöknek köszönhetően sok-sok észrevétlen képességfejlesztés is megvalósul, melyre ugyanúgy szükségük van a gyerekeknek, mint az örömteli együttlétre.