A gyurmázós játékok nem csak a kis ujjak ügyesítésére jók. Nagyon sokféle feladatot és témakört kombinálhattok a gyurmázással. A gyurmát azért is szeretjük az oviban, mert kicsiket, nagyokat egyaránt be lehet vonni ebbe a foglalatosságba. Ráadásul a fiúk is szívesen ülnek le gyurmázni, hiszen azt lehet püfölni, döngölni, gyömöszölni teljes erőbedobással. Nagyon jót tesz a kis ujjaknak, erősebbek, ügyesebbek lesznek a formázástól, gyúrástól. A gyurmával való játék egyre aprólékosabb mozdulatokra sarkallja a gyerekeket, lehetőség nyílik a sok-sok forma megnevezésére és játék közben a mondókázásra, éneklésre is. A gyurmázás nagyon jól lehet kombinálni a nyomtatható játékokkal is. Például így:

A legutóbb nagyon tetszett a gyerekeknek a gyümölcsfa készítés – amikor a kinyomtatott, laminált, fát ábrázoló lapra sokféle gyümölcsöt nyomkodtak. Érdemes színes gyurmát használni, ebből aztán készülhet alma, körte, szilva, vagy akár dió is! Ha tavasszal játszotok vele, színes virágokat készíthettek a fára. 

 

 

Ha szeretnéd kinyomtatni a fát, kattints ide!

Ezen kívül még egy feladatlapot készítettem a gyurmázáshoz, ami egy kamrapolcot ábrázol. Az almák sorban helyezkednek el rajta, különböző színekkel jelölve. Olyan színű almát kell gömbölyíteni a gyurmából, amilyen következik a sorban. Persze az almák bizonyos szabály szerint követik egymást a polcon, így a színek megnevezésén kívül a sorozat-alkotást is gyakorolják a gyerekek. 

 

Ha ti is szeretnétek ilyet játszani, töltsd le a feladatlapot ide kattintva!

Sokféle ötletet kitalálhattok a gyurmázáshoz, például ilyeneket:

Töltsd le a képen látható kopasz fát ide kattintva és készítsetek belőle színes gyurma segítségével, vagy akár színes levelek ragasztásával őszi fát.

Nézd meg ezt a gyurma-ötletet is, amihez otthon készíthető gyurma receptet is találtok!

Ha tetszenek a letölthető, nyomtatható játékok, amelyeket gyurmázáshoz is használhattok, akkor nézd meg a Nyári gyurmázós oldalakat is a Játéktárban!

A Játéktár tagjaként már több, mint 32 féle játékot, feladatlapot, meséhez való nyomtatható bábot tudsz letölteni. Ha szeretnél csatlakozni, itt tudod megtenni.

 

Jó játékot!

Nézd meg az őszi gyümölcsökkel kapcsolatos

összes ötletet!

Ugye tudod, hogy a gyermeked számára a veled való kapcsolat pótolhatatlan és nagyon nagyon fontos?

A gyerekekkel való meghitt, szoros kapcsolat egyik legnagyszerűbb eszköze a játék!

Ehhez nyújt segítséget számodra az oldalon található sok-sok játékötlet.

A közös játék révén ráadásul te is egy varázslatos világba csöppensz, ahol ellazulhatsz, kikapcsolódhatsz, és világossá válik számodra, hogy semmi sem olyan fontos, mint együtt lenni! 

Kérd a 10 hetes játéktipp sorozatot és próbáld ki a gyermekedhez való kapcsolódás legegyszerűbb, legélvezetesebb formáját!

Közös játék 10 héten át!