Barion Pixel

A mostani fagyos idő nagyon jó alkalom egy csomó kísérletezésre, megfigyelésre a téllel kapcsolatban. Elsősorban arról szerezhetnek tapasztalatokat a gyerekek, hogy a víz milyen formába képes megjelenni a környezetünkben: először folyékony, de ha kivisszük a fagyos hidegbe, egy idő után jéghártyás lesz a felszíne, majd teljesen keményre fagy. Ha pedig bemegyünk a havas csizmánkban, pocsolyává olvad róla a víz.  Nagy meglepetés érhet akkor is, ha a hógolyót, vagy jégcsapot felolvasztjuk: így, olvadt állapotban már nem is esik olyan jól megkóstolni, hiszen nem is olyan tiszta! Ha kedvetek van, akár gyönyörű jégdíszeket is fagyaszthattok a kinti fákra. Jégkoszorú – így készítsd el:

Töltsetek bármilyen műanyag edénykébe vizet és díszként tegyetek bele örökzöld ágakat, bogyókat, tobozt, vagy más termést. Ha koszorú formát szeretnétek, kerek edényt válasszatok. A közepébe tegyetek egy kisebb tálkát, amibe nehezékként sót, homokot, vagy akár egy nagyobb követ is rakhattok.

 

jégkoszorú

 

Ezután tegyétek ki a mínusz fokba az edényt és várjatok türelmesen. Érdemes figyelgetni, hogyan fagy meg szép lassan a víz. Ha keményre fagyott, mártsátok egy pillanatra forró vízzel teli edénybe és már ki is fog csusszanni a helyéről a jégkoszorú. Felakaszthatjátok egy fenyőfára, vagy ajtódísznek is szép!

 

 jégkoszorú - téli játékötlet gyerekeknek

 

Készíthettek egyszerűbb formát is, mondjuk egy margarinos dobozból. Érdekes megfigyelni, ahogyan a napfény átvilágítja a jeget, vagy ahogyan olvadáskor előbukkannak a jégbe zárt díszek.

 

jégkoszorú téli játékötlet

 

Ha van műanyag tojástartótok, annak a kis rekeszeibe is rakosgathattok apró terméseket. Aztán öntsétek fel vízzel és várakozzatok!

 

jégkoszorú

 

Mivel ezek kisebbek, hamarabb megfagynak. Akasztót is fagyaszthattok bele, így akár egy örökzöld bokrot is feldíszíthettek vele.

 

jégkoszorú téli játékötlet

jégkoszorú

Jó játékot!

 

Készíts

érdekes téli játékokat a gyerekeknek! 

Gyere a Játéktárba!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!