Barion Pixel

Az ünnepek, szabadságok miatt mostanában talán ti is több időt töltötök otthon. Ezekben a napokban – ha a karácsonyra kapott játékok pár napig le is kötik a gyerekeket – azért előbb-utóbb elhangzik a kérdés: „Anyaaa! Mit csináljak?” Ha hirtelen semmi nem jut az eszetekbe, gondolkodjatok el azon, ti mivel játszottatok gyerekkorotokban?

Én is ezt tettem és előkerült a fiókból a dominó, meg a kártya. Ezzel egy darabig el is szórakoztunk, de amikor meguntuk a szabály szerinti játékot, valami újba kezdtünk:

 

játékok dominóval

 

Tudtátok, hogy dominóból nagyszerűen lehet tornyokat építeni? Ehhez többféle technikát lehet alkalmazni attól függően, milyen fajta a dominótok: műanyag, vagy fa, keskenyebb, vagy vastagabb oldala (az építési technikát lessétek le a képekről!). Persze torony helyett készülhet bármilyen házikó, palota, vagy garázs is a kisautóknak.

 

dominó játék

 

Különböző formákat, mintákat is kirakhattok a dominó lapocskákból, amelyeket a gyerekeknek kell folytatni.

 

Játékötletek gyerekeknek dominóval

 

No és az elmaradhatatlan dominópálya építése is nagyon jó szórakozás!

 

dominó pálya építés

 

Ehhez azonban nem csak dominót használhattok, hanem szinte az összes kisebb méretű játékot, amit csak találtok. Főleg az építőkockák, laposabb, felállítható építőelemek jöhetnek szóba, de csatasorba állíthatjátok a különböző harcos-, robot-, vagy akár Lego figurákat is. 

 

dominó pálya gyerekeknek

 

Az egymás mögött álló harcosok és kockák sora aztán kanyaroghat bármerre: kisasztal alatt, szék lábai között, vagy akár egy könyvekből épített alagútban.

 

dominó játék

 

Ha kész a pálya, indulhat a próba! Vajon mindegyik trükk sikerül? A fenti képen például egy kisautót szerettünk volna elindítani egy lejtőn, de a mögötte álló dominó nem lökte meg elég erősen – ezért módosítani kellett a tervet!

No és próbáltatok már kártyából építeni ilyen ledönthető, kanyargós pályát?

 

Játékötletek gyerekeknek kártyával

 

Persze egy ilyen bonyolult sorozatot inkább az iskolás gyerkőcök tudnak felépíteni, de azért a kicsik is próbálkozhatnak vele!

Játékötletek gyerekeknek kártyával, dominóval

Kártyából is lehet „tapétázni”, azaz folyamatos mintákat kirakni. Ez például egy egyszerű változat:

 

Játékötletek gyerekeknek

 

Ez egy kicsit bonyolultabb:

 

Játékötletek gyerekeknek

 

Ez a változat már nagy odafigyelést igényel:

 

Játékötletek gyerekeknek

 

Itt pedig egy nyomtatható hópelyhes dominót találsz! Mindenképpen vastagabb dekorkartonra nyomtasd ki, de ha ilyen nincs otthon, akkor a kivágott dominókat ragasszátok fel keményebb lapocskákra (például kartondobozból is vághattok ki ilyet)! Jó megoldás a laminálás is, mert tartóssá teszi a dominót!

Jó játékot!

Dominó nyomtatása 1.

Dominó nyomtatása 2.

dominó nyomtatása 3.

nyomtatható dominó