Barion Pixel
Játsszunk az autókkal! Erre ugyan nem nagyon kell biztatni a fiúkat, sőt nem is igazán kíváncsiak a mi tanácsainkra, ötleteinkre arra vonatkozóan, mi is legyen a játék témája. Néha azonban előfordul, hogy túl sok a karambol, az ugratókról csak úgy röpködnek a kisautók, így a játék végén egypár kisautó a kukában landol. Na, erre az esetre mégiscsak jó, ha van egy-két mentő ötlet a tarsolyunkban: mit is lehet még kezdeni az autókkal – mondjuk kint az udvaron! Sok-sok autós játékötlet ovisoknak:

Ha nem sajnáltok egy-két fakockát kivinni a a szabadba, kint is építhettek nagyszerű autópályákat alagutakkal, felüljárókkal. Ehhez felhasználhatjátok a kint található fadarabokat, fakérgeket, köveket is. 

 

 

Az érzékelő játékok nagyon fontosak az ovis életkorban, erre pedig a szabadban nagyon sok lehetőség adódik – akár az autós játékok közben is. A terepjárók leküzdhetnek igazi akadályokat, átugrathatnak a vizesárkon, végigmehetnek egy föld alatti alagúton, vagy éppen egy keskeny pallón egy szakadék fölött egyensúlyozva.

 

 

Gurítsatok célba a kisautókkal, vagy rendezzetek gyorsasági versenyt: kössetek spárgát az autókra és tekerjétek egy papírgurigára. Ki tudja leggyorsabban célba juttatni az autót a fonal feltekerésével?

 

 

Ha akad egy hely, ahová elhelyezhettek valamilyen deszkát (tepsit, polclapot), akkor versenyeztethetitek az autókat, melyik gurul le gyorsabban. Még jobb, ha két külön pályát készítetek és az egyik meredekebb, mint a másik. Vajon melyiken gurulnak le gyorsabban az autók? A deszkalapból mérleget is eszkábálhattok, ha nem túl súlyos és egyik-másik kisautó képes lebillenteni egyik oldalra. A gyerekek imádnak méricskélni, miért ne tehetnék meg ezt a kisautókkal is?

 

 

Kihasználhatjátok a helyszíni adottságokat is egy kis okosodásra: vajon mennyi kicsi és nagy autó tud beparkolni egy ugyanakkora „parkolóba”? És mi a helyzet, ha a parkoló másik (hosszabb) vonalához sorakoznak fel? Játszhatjátok azt is, hogy az autóversenyre ugyanannyi versenyautónak kell felsorakoznia a két egymás melletti parkolóban.

 

 

Ha van otthon maszkolószalag, használhatjátok kacskaringós utak, útkereszteződések létrehozásához. A gyerekek is könnyen bánnak vele, mert nagyon egyszerűen téphető. Nyugodtan kipróbálhatjátok bent is, mert nyom nélkül eltávolítható és könnyen lejön minden felületről.

 

 

 

 

  • A szabadban való játék során lehetőségük van a gyerekeknek a természetes anyagokkal való ismerkedésre, a valódi élő környezet megtapasztalására. Miközben a fadarabokból, kövekből, göröngyökből alagutat, vagy hidat építenek, biztosan találkoznak majd egy-két hangyával, katicával, vagy pillangóval is. Játék közben szinte észrevétlenül fogadják magukba ezeket az alapvető ismereteket a közvetlen környezetükről.
  • Nagyszerűen fejlődnek az érzékszervek a vízben, homokban, földben való tapicskolás során. Minél többször tapogatják meg a kavicsok formáját, érzik a föld darabosságát, vagy a homok simaságát, később annál inkább eszükbe fognak jutni ezek a tulajdonságok akkor is, ha csak meghallják egyik-másik anyag nevét.
  • Az aprólékos építkezés, kövek egymásra helyezése, a kis kavicsokból út építése, vagy a homok formázása nagyszerűen fejlesztik az ujjak finommozgását.
  • Gyorsaság, egyensúlyozás, meredek, vagy lankás lejtőn gurulás – a játékos fizika első kis építőkövei.
  • Az autózás során az út jobb, vagy bal oldalán haladás, jobbra-balra kanyarodás, téri irányok megnevezése a közlekedés és a parkolás során (alatta, fölötte, mellette, közötte stb.), utak ragasztása függőleges, vagy vízszintes felületen, az autók számlálása, összehasonlítása (kisebb-nagyobb) mind mind a matematikai képességeket fejlesztik.

A legfontosabb pedig: a közös játék öröme, ami minden fejlesztendő képességnél előrébb való!

Jó játékot!

Otthon nyomtatható autós feladatlapokat és játékokat a Járművek játékcsomagban is találsz. Nézd meg itt!

 

Nézd meg a közlekedéssel  kapcsolatos

összes ötletet!

Ugye tudod, hogy a gyermeked számára a veled való kapcsolat pótolhatatlan és nagyon nagyon fontos?

A gyerekekkel való meghitt, szoros kapcsolat egyik legnagyszerűbb eszköze a játék!

Ehhez nyújt segítséget számodra az oldalon található sok-sok játékötlet.

A közös játék révén ráadásul te is egy varázslatos világba csöppensz, ahol ellazulhatsz, kikapcsolódhatsz, és világossá válik számodra, hogy semmi sem olyan fontos, mint együtt lenni! 

Kérd a 10 hetes játéktipp sorozatot és próbáld ki a gyermekedhez való kapcsolódás legegyszerűbb, legélvezetesebb formáját!

Közös játék 10 héten át!