Barion Pixel

A víz nemcsak azért jó játék, mert lehet öntögetni, meregetni, hanem azért is, mert lehet rajta úsztatni mindenfélét. Például hajót. Hajót többféle módon készíthetünk, ezekből most kettőt mutatok meg. Az első tejes dobozból készül, a második pedig hajó hajtogatás papírból. A hajó hajtogatás inkább nagyobb ovisoknak sikerülhet. Érdekes lesz megfigyelni, mi történik velük, ha vízre bocsátjuk őket!

 

Hajó tejes dobozból

 

Tejes dobozt naponta fogunk a kezünkbe, de reggeli közben talán még te sem gondoltál arra, milyen jó alapanyag lehet ez egy hajó számára. A legjobban azok a fajta dobozok használhatók, amelyeknek csavaros kupakja van. Ezen a lyukon át ugyanis egy kevés homokot fogunk beletölteni, amely szépen ki fogja egyensúlyozni a járművünket a vízen.

 

 

Kívülről kicsit nehéz vízhatlanná tenni a hajót, ha szépen ki szeretnétek dekorálni, ugyanis a sima festék (még az akril is) egy idő után leázik a vízben, ezért egy plusz réteg lakkal kell átkenni úsztatás előtt. Jó módszer az öntapadós tapétával való bevonás (főleg, ha van egy kis maradék darabka otthon) és szerintem olcsóbb, mint a festék, meg a lakk.

A mi hajónkhoz egy 30×20 cm-es tapéta darabra volt szükség. A hajóra ragaszthattok kör formákat is ablaknak, a tetejére pedig kisebb dobozból kerülhet még egy emelet. A kéménye papírhengerből készült, ezt nyugodtan befesthetitek, mert valószínűleg nem fog a vízbe érni.

 

kreatív ötletek gyerekeknek
 

Hajó hajtogatás

 

Papírhajót csákó formából szerintem mindenki tud hajtogatni, de van még egy egyszerű hajtogatás, amit a nagyobb ovisok is meg tudnak tanulni. A kisebbek pedig kidíszíthetik és úsztathatják az elkészült papírhajókat. A hajtogatáshoz négyzet alakú lapra lesz szükségünk. Ez a fajta hajó akkor lesz a legszebb, ha a két oldalán különböző mintás papírt választotok. Ha nincs ilyen, egyszerűen ragasszatok össze két eltérő színű lapot. Íme a hajtogatás menete:

 

hajó hajtogatás

 

 

 

Készítsétek úgy a hajót, hogy egymás mellett ültök, így pontosan le tudja utánozni kisgyermeked a mozdulataidat. Számára ez nem könnyű feladat, nagy odafigyelésre van szüksége ahhoz, hogy megfigyelje, a papírt hol kell megfogni, milyen irányba kell hajtani. Jó, ha közben együtt mondjátok: „most felfelé hajtjuk”, „most lefelé hajtjuk”, „most félbe hajtjuk”… Sokszor kell gyakorolniuk a mozdulatokat, amíg sikerülni fog, de egyre ügyesebbé válnak majd.

 

hajó hajtogatás

 

 
A barkácsolás, hajtogatás során fejlődik a gyerekek figyelem-koncentrációja. Ez azt jelenti, hogy megtanulják a figyelmüket tartósan egy dologra összpontosítani. Természetesen kicsiknél ez az idő még rövid, pár perc, de az életkor előrehaladtával ez fokozatosan nőni fog (főleg akkor, ha a segítségeddel rendszeresen találkozik olyan helyzetekkel, amikor a figyelmét összpontosítania kell). Iskolába lépéskor nagy hasznát fogja venni ennek a képességének, hiszen ez a tanulás egyik előfeltétele.

A hajtogatás nagyon jó alkalom a téri irányok gyakorlására (lefelé, felfelé, jobbra, balra, középre), ezen kívül nagyon jól ügyesíti a kicsik ujjacskáit, fejleszti a szem-kéz koordinációt, amelyre majd az írásnál lesz nagy szükségük.

 

 

  • Tegyétek vízre egyszerre a hajókat és figyeljétek meg, mi történik (a tejesdobozba ne felejtsetek el homokot szórni és megrázogatni, hogy szépen megálljon a vízen). Miért ázik el a papírcsónak és a tejes doboz miért nem?
  • Keressetek sokféle tárgyat és próbáljátok meg őket úsztatni a vízen. Például: fakocka, műanyag kocka, fakéreg, faág, parafadugó, kő, műanyag tálkák, poharak (mi történik, ha belefolyik a víz?), kisebb papírdoboz, rongybaba, plüssfigura, kanál, felfújt lufi stb. Nagyobbak már megpróbálhatják előre megtippelni, mi fog történni. Vajon miért süllyednek el egyes tárgyak, mások pedig miért maradnak fenn a víz tetején?

 

Mondóka

 

 Megy a hajó a Dunán

lemaradt a kapitány.

Kiabál, trombitál,

de a hajó meg sem áll.

Játék a ruhadarabokkal

Készíts nyári

nyomtatható

játékokat

a gyerekeknek!

 

Fedezzétek fel együtt a természet kincseit 5 érdekes játékon keresztül!

A kipróbált ötletekért ajándék is jár!