Barion Pixel

Ugye, nálatok is előfordul, hogy gyorsan kellene valami jó ötlet, amivel le lehet kötni a gyerekeket! Egy hosszan tartó esős idő, amikor már az összes kedvenc otthoni játékot kipróbálták, véget ért a párnacsata, a bújócska, és ideje lenne valami másba kezdeni. Ha éppen ilyen a helyzet, akkor TV nézés helyett kezdődhet a játék a szívószállal!

Ékszerek

 

A legegyszerűbb játék, amit kicsikkel is megpróbálhattok, ha feldaraboljátok a szívószálat és nyakláncot, karkötőt fűztök belőle! A képen látható színes rafia szalagra, műanyag zsinórra, vagy zseníliadrótra a kisgyerekek is könnyen felfűzik a „gyöngyöket”. Jó megoldás lehet még az egyszerű damil, vékonyabb drót, vagy a drótos papírszalag is. 

 

 

A fűzés során alkothattok sormintákat színekből, vagy rövideb-hosszabb gyöngyökből.

Tudtátok, hogy a szívószál-gyöngyöket vasalni is lehet? (Ez a régebbi, műanyag szívószálakra érvényes, amit lehet, hogy manapság már nem tudsz vásárolni.) Ehhez először is valamilyen mintát kell készíteni. Egy kisebb kartonlapra ragasszatok pár csíkot kétoldalas ragasztóból így:

 

játék a szívószállal

 

 

A levágott kis szívószál darabkákból erre rakjatok ki valamilyen mintát. A ragasztó csíkok megtartják a pici gyöngyöket, így nem borulnak fel olyan könnyen. Kezdjétek valami nagyon egyszerű formával- például egy ilyen kis virággal:

 

játék a szívószállal

 

De segítségül hívhattok valamilyen süteményszaggató formát is:

 

játék a szívószállal

 

 

Ha készen vagytok a formával, vegyétek le a sütiszaggatót és takarjátok le a kész művet egy darabka sütőpapírral. Most pedig jöhet a vasalás! A közepes hőfokra melegített vasalót óvatosan tegyétek a mintára és tartsátok ott egy kis ideig (kb. fél percig). Ha már így néz ki, akkor a szívószálak összeolvadtak:

 

játék a szívószállal

 

 

Ekkor még ne vegyétek le a papírt, várjátok meg, amíg teljesen kihűl, különben ráragadnak a gyöngyöcskék! Aztán fordítsátok meg a kis figurát és ismételjétek meg a vasalást a másik oldalon is! A kész kis formákat felfűzhetitek egy szép szalagra és máris kész a különleges nyaklánc!

 

 

Hangszer

 

Tudtátok, hogy a szívószállal dudálni is lehet? Csak egyszerűen lapítsátok ki egy kicsit a végét és vágjátok le ék alakúra így:

 

játék a szívószállal

 

Aztán fújjatok bele a levágott végén egy jó nagyot! Ha a szívószálból levágtok, más hangon fog megszólalni! Hallgassátok csak!

 

Egyéb játékok

 

Bedobós játék színek szerint:

 

játék a szívószállal

Mess for Less

 

Ajakügyesítő gyakorlat: színes kis cukorkákat kell felszippantgatni a szívószállal. Lehet versenyezni!

 

játék a szívószállal

Fun on a Dime

 

Spárgát beledugva sokféle formát lehet készíteni a szívószálakból:

 

játék a szívószállal

Brown Bobbin

 

Ha öntapadós átlátszó fóliát vásároltok a tankönyvek borítására, egy darabbal vonjatok be egy rajztáblát is – máris kezdődhet a kirakós játék szívószáldarabokból és színesre festett jégkrémpálcikákból! (A fólia ragadós fele van kívül, így erre tapadnak a pálcika darabkák.)

 

játék a szívószállal

Learn with Play at home

 

Gondoltátok volna, hogy szívószálak segítségével még labirintust is készíthettek?

 

játék a szívószállal

Preschool crafts for Kids

 

Válogassatok kedvetekre az ötletek között, jó játékot!

Nyári játéktár ovisoknak - sok-sok játék, mese, alkotás, feladatok egy helyen!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!