Barion Pixel

Ha éppen nyaraltok, ne felejtsétek el felfedezni a környéket! A  strandoláson kívül a kisgyerekek kíváncsiak az apró élőlényekre is! Építsetek békamedencét, keressetek kagylókat, rendezzetek csigaversenyt, lessétek meg a kishalakat az átlátszó vízben! Ha pedig rossz az idő, barkácsoljatok, alkossatok együtt valamit! Játékötletek nyári szünetre ovisoknak.

 

Hétfő – repüljön a sárkány!

 

Egy szeles napon mit szólnátok egy kis sárkány-eregetéshez? Ha a képre kattintasz, a papírrepcsi hajtogatást is megtanulhatod!

 

játékötletek nyári szünetre

 

Mire jó, ha a gyerekek sárkányt és repcsit reptetnek? Tudni fogják, hogy ami körülöttünk van, azt úgy hívják: levegő, ha pedig mozogni kezd, az a szél. A játék során azt is megérzik, miért van rájuk szükségünk. Gyarapodhat szókincsük, tudásuk, ha elsoroljátok mennyi fajta szél létezik és az káros, vagy hasznos a számunkra.

Itt is találtok még széllel kapcsolatos játékokat!

 

Kedd – játsszatok a medencében!

 

Hogy mit lehet játszani a medencében? Például ezeket a játékokat:

    • Szórd tele a medencét apró golyókkal, vagy pénzérmékkel, a gyerekek pedig gyűjtsék őket össze a vödrükbe. Ki gyűjti össze a legtöbbet?
    • Ha csak kis pancsolótok van, amiben gyakran cserélitek a vizet, tegyetek bele habfürdőt! Ha elég gyorsan pancsolnak a gyerkőcök, nagy-nagy buborékok keletkeznek! Szerintem érdemes kipróbálni elfáradt anyukáknak is egy forró nyári estén!
    • Tegyetek a medence közepére egy pingpong labdát! A szemben álló (ülő, térdelő) gyerekek feladata az lesz, hogy vízipisztollyal lőve a labdára, eljuttassák azt az ellenfél térfelére.
    • És nézd csak: egy levágott ujjú gumikesztyűből még aranyos vízhatlan bábokat is készíthettek!

 

Lollyjane

A vízben való játékból szinte sosem elég a gyerekeknél! Minél többet játszanak, pancsolnak a nyáron, annál könnyebben vissza fognak emlékezni majd a környezet órán arra, hogy mi is az ami úszik a vízen, mi süllyed el, miért is bugyborékol az üres palack a vízbe nyomva, vagy hogyan szívja fel a szivacslabda a vizet. Ha hiszed, ha nem, ez mind tananyag!

 

Szerda – építsetek kisvárost!

 

Egy esős napon, vagy forró délutánon pedig barkácsolhattok egy igazi kisvárost bolttal, óvodával, iskolával. Itt tudod elolvasni az ötletet.

házikók dobozból

 

Ebben a játékban a gyerekek nagyszerűen gyakorolják a szín- és formafelismerést, az olló, ragasztó használatával pedig nemcsak a kezük ügyesedik, hanem megtanulnak összpontosítani is. Ha kész van a város, kezdődhet a játék, ami a fantáziára, képzelőerőre van jótékony hatással. Ha még meséltek is hozzá, a szövegalkotásuk, gondolkodásuk is fejlődik.

 

Csütörtök – játsszatok a labdával!

 

Ezek az ötletek 3-4 éveseknek valók a labdával való ismerkedéshez >>>

Itt pedig a nagyobbak játékait találjátok >>>

labdás játékok ovisoknak

Ha jó az idő, vigyetek be többféle labdát a medencébe is! Lehet közötte szivacslabda, kisebb és nagyobb gumilabda, felfújható strandlabda, pingpong labda, rongylabda, pattogós labda. Vajon melyiket legkönnyebb lenyomni a víz alá?

 

Péntek – barkácsoljatok játékot!

 

Készítsétek el ezt az egyszerű játékot, amely nemcsak a színek felismerését segíti, hanem a csipesszel való játék az ujjak  finommozgását is fejleszti!

 

játékok nyári szünetre ovisoknak

Kellemes szünidőt kívánok!