Barion Pixel

Az autók, traktorok, dömperek minden nap előkerülnek játék közben. A járművek tologatása, gurítása nem csak a mozgás fejlődését segíti, hanem a velük való játék során sok más képesség is előtérbe kerülhet. Az alábbi egyszerű játékos közlekedés ötleteket akár otthon, vagy az oviban is megvalósíthatjátok.

 

Ismerd meg a színeket!

 

 

Építhettek különböző színű garázsokat, ahová mindig a megfelelő színű autóknak kell beparkolniuk.

De vajon hová guruljon az az autó, amelyben két különböző szín is található?  Leparkolhat például a két színt jelző garázs közé. Vagy építhetünk neki egy olyan garázst, ami több színből áll.

Hosszan leragasztott színes szigetelőszalag is lehet egy parkolóhely, amely mellé, vagy mögé állhatnak be a megfelelő színű autók.

 

a happy wanderer

 

Ez a kislány játék közben magától rakta sorba színek szerint az autókat. Ha éppen a szőnyeg szélén állna ez a sor, végig is sétálhatnánk mellette – és máris érzékelnénk a mozgásunkkal, milyen az egyenes vonal.

 

 

Ismerd meg a formákat!

 

A színeken kívül akár a formákkal is ismerkedhetünk játék közben. A parkolók itt egyszerű papírdobozok, amelyeken egy nyílást vágtunk, hogy be tudjanak gurulni az autók. A kis kivágott „ajtót” felhajtottuk, erre lehet bármit ragasztani. Itt éppen kör, háromszög és négyzet szerepel rajta.

 

 

 

A játékban szereplő autók is ugyanilyen „rendszámot” kaptak. A játék nehezíthető, ha minden színből mindegyik forma szerepel, persze ehhez akkor még több garázsra van szükség. 

 

Ugyanezzel a módszerrel nagyon sokféle játékot kitalálhatunk. Nagyobbaknál lehetnek a rendszámok például betűk, vagy számok, de akár növényeket és állatokat is ábrázolhatnak (egyik garázsba az állatos autók gurulnak, a másikba azok, amelyeken növény látható). Az autók betolása helyett célba is guríthatnak a gyerekek a garázsba.

 

Ha kartonpapírból (dobozból) kivágtok nagyobb síklapokat (lehet közte olyan is, amelyeknek ferde az oldala: például trapéz, vagy rombusz forma), megpróbálhatják a gyerekek befedni ezeket kisautókkal. Itt például egy téglalapot takarnak el az autók.

 

 

Nézzétek csak, milyen jó ötlet: az autókat ugyanúgy kell elhelyezni, ahogyan a kártyán látható.

 

Toddler Approved

 

Méregetés, számolgatás autókkal

 

A szélességet, magasságot is mérhetjük garázs építés során. Vajon hogyan kell átalakítani egy garázst, ha a dömper nem fér be? Magasabbá és szélesebbé kell tenni.

Építhettek dupla garázst is (manapság már gyakran láthatnak ilyet a gyerekek), ebben két autó is elfér egymás mellett.

Megszámolhatjuk, hány autó fér el egymás mögött a parkolóban – ha egy vonal mellé párhuzamosan állnak, vagy akkor, ha a vonallal merőlegesen parkolnak. (Persze ezeket a kifejezéseket még nem kell tudniuk a gyerekeknek.)

Nyithattok autókereskedést is, ahol a megadott összeget kell leszámolni játékpénzből.  Fizethettek játékpénzzel, gombbal, dióval, gesztenyével, kis Lego kockával benzinkúton, autószerelő műhelyben, vagy autómosóban is.

 

Alkotás az autókkal

 

A fiúk biztosan szívesen kipróbálják a nagykerekű traktorokat, munkagépeket egy festékes lapon. Teríthettek jó nagy csomagolópapírt is a földre, hadd kanyarogjanak ide-oda érdekes mintákat húzva.

 

Little Family Fun

 

Ennél egy kicsit már nagyobb összpontosítást kíván a kicsi autók végigtologatása az előre megrajzolt vonalakon. Nagyszerűen előkészíti az írásmozgást, hiszen a gyerekek mozdulatai fokozatosan haladnak a vállból-, könyökből-, csuklóból indított mozgásokon át az ujjak finom mozgatásáig.

 

Words of his heart

 

Ugye, milyen jól be lehet csempészni a mindennapi játékok közé az ovis „tanulást”?

Otthon nyomtatható játékokat, feladatokat a Járművek játékcsomagban is találsz:

 

Nézd meg a közlekedéssel  kapcsolatos

összes ötletet!

Készítsd el a közlekedéssel kapcsolatos játékokat is!

Legyél a Játéktár tagja!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!