“Minél hidegebb van, annál több ruhát húzunk fel” – a felnőttek számára egyértelmű ez a kijelentés, de a kisgyermekek még csak most ismerkednek az ok-okozati összefüggésekkel. Fontos feladat a gondolkodásuk fejlesztése, hiszen az iskolába lépve nélkülözhetetlen, hogy megértsék a feladatokat, követni tudják a tanító néni magyarázatát, majd képesek legyenek önállóan is problémákat megoldani. Még szerencse, hogy a játék a gondolkodás fejlesztésére is a legkiválóbb eszköz! Csak okosan kell kiválogatni, hogy mit játsszunk!

 

Találós kérdések

A találós kérdéseken eleve gondolkodnunk kell. Legtöbbször nem egyértelműen írják le a kitalálandó dolgot, csak némi fejtörés után jöhetünk rá a megoldásra. Főként nagyobb ovisok kedvelhetik, a kicsik még egyszerűen nem tartanak ott a gondolkodásbeli fejlettségükben, hogy megértsék a hasonlatokat, a mögöttes tartalmakat. Öltözködés közben azért nekik is elmondhattok egypár találós kérdést, előbb-utóbb rájönnek majd, hogy miről is van szó és talán az öltözködés is érdekesebb lesz így! (Segítségül nyomtasd ki a képeket is, így csak ki kell választani közülük a megoldást!)

 

Egy lyukon bebújsz, két lyukon kibújsz.

Mikor gondolod, hogy bebújtál,

már ki is bújtál. Mi az? (nadrág)

Orra van, de nem szagol.

Nyelve van, de nem is beszél. Mi az? (cipő)

Egy kis házban öt kis szoba sorakozik szépen,

öt kis ember bújik oda melegedni télen. (Kesztyű)

 

találós kérdések

 

Télen, mikor nagy a hideg,

s a cudar szél galád,

felveszel és jól begombolsz,

s nem fúj a szél alád. (télikabát)

Ha az idő nagyon komisz, ott ülök a fejeden.

Hogyha jön egy nagy, erős szél, nem maradok helyemen. (sapka)

 

Egy kis matek!

Biztosan ti is sokszor észreveszitek egy-egy új évszak kezdetén, hogy már megint egy csomó ruhát kinőttek a gyerekek! Mielőtt elajándékoznátok, vagy a használt-ruha gyűjtőbe vinnétek, játsszatok velük egy kicsit! Nagyon jól gyakorolhatják így a gyerekek a méretek megnevezését, és az összehasonlítás műveletét (ehhez is gondolkodni kell)!

 

Ruhapróba

A gyerekek imádnak beöltözni mindenféle ruhába. Tegyél egy nagy bőröndbe mindenféle méretű ruhadarabot és add nekik, hadd pakolják és próbálgassák őket! Viccesen fognak kinézni a babaméretű sapkában, vagy egy nagyméretű nadrágban, cipőben! Játék közben nevezzétek is meg, melyik ruhadarab “túl szűk”, vagy “bő”, “hosszú”, vagy “rövid”, esetleg a fejrevaló “kicsi”, vagy “nagy”. Ebben a játékban nagyon jól össze tudják kapcsolni a fogalmakat a jelentésükkel, például a “szűk” pulóverről érzik, hogy szorít, nehezen mozognak benne, alig fér bele a fejük, amikor belebújnak.

 

Válogatás

Megint egy kupac ruha szükséges a kiinduláshoz, de ezúttal nem a méret, hanem egyéb szempontok alapján kell válogatni. Például: színek szerint, funkció szerint (szoknya, nadrág, sapka stb.), évszakok szerint, vagy az alapján, ki hordja azt a bizonyos ruhadarabot (apáé, anyáé, nagymamáé). Nagyobb ovisok megpróbálhatnak anyagok szerint is válogatni. Ebben még biztosan segítségre szorulnak. Mutassátok meg nekik, melyik a vászon, bársony, a kötött pulcsi stb.

 

nyomtatható feladatlapok

 

Cipőbolt, ruhabolt

Rendezzenek be a gyerekek egy cipő-, vagy ruhaboltot. Ha nem szeretnéd, hogy kipakolják a saját ruhásszekrényüket, vegyétek elő a babaruhákat. Külön-külön polcra tegyétek a pólókat, szoknyákat, nadrágokat stb. A vevő nyugodtan próbálgasson, nézze meg magát a tükörben! Játszd el az eladó szerepét és ajánlgasd a ruhákat! Mondd el, milyen a színe, mintája, anyaga, miért jó felhúzni, milyen alkalmakkor érdemes viselni. Pl.: ” Ha bálba szeretne menni, ezt a fodros, piros pöttyös szoknyát válassza! Nagyon jól pörög!”

 

Divatbemutató

Ezt főleg a lányok imádják majd! Rendezzetek divatbemutatót, ahol zenére vonulhatnak be a kedvenc ruháikban, különféle kiegészítőkkel (napszemüveg, kalap, esernyő, táska stb.). A fiúk lehet, hogy szívesen vállalják a konferanszié szerepét (“Itt látható a legszebb esküvői ruha!”) Nagyon jó ötleteket kaphattok a közelgő farsangi bálhoz is!

 

Sok nyomtatható játékot találsz az Öltözködés játékcsomagban is!

 

öltzöködés nyomtatható játékok

Jó játékot!