Barion Pixel

„Minél hidegebb van, annál több ruhát húzunk fel” – a felnőttek számára egyértelmű ez a kijelentés, de a kisgyermekek még csak most ismerkednek az ok-okozati összefüggésekkel.
Fontos feladat a gondolkodásuk fejlesztése, hiszen az iskolába lépve nélkülözhetetlen, hogy megértsék a feladatokat, követni tudják a tanító néni magyarázatát, majd képesek legyenek önállóan is problémákat megoldani. Még szerencse, hogy a játék a gondolkodás fejlesztésére is a legkiválóbb eszköz! Csak okosan kell kiválogatni, hogy mit játsszunk!

Készítsd el az öltözködéssel kapcsolatos játékokat!

 Egy kis matek!

 

Biztosan ti is sokszor észreveszitek egy-egy új évszak kezdetén, hogy már megint egy csomó ruhát kinőttek a gyerekek! Mielőtt elajándékoznátok, vagy a használt-ruha gyűjtőbe vinnétek, játsszatok velük egy kicsit!

Mielőtt összecsomagoljátok, engedd meg a gyerekeknek, hogy felpróbálják még egyszer, és nézegessétek meg, hogy hol szorít, hol rövid, melyik testrészüket nem takarja el. Minél jobban kinőtték a ruhát, annál viccesebb lesz benne parádézni!

Nagyon jól gyakorolhatják így a gyerekek a méretek megnevezését, és az összehasonlítás műveletét (ehhez is gondolkodni kell)!

A kinőtt ruhákat segíthetnek összehajtogatni is – itt pedig az irányok kerülnek majd szóba: lefelé-felfelé; eleje-hátulja; balról-jobbra hajtjuk stb.

Ezek a közös tevékenységek tulajdonképpen nem kimondottan játékok, de ugyanolyan hasznosak  és élvezetesek a gyerekek számára.

Engedd, hogy segítsenek mindenféle házimunkában – ezzel nem csak a családi munkamegosztást tanulják meg, hanem sok-sok új ismeret birtokába jutnak!

 

Ruhapróba

 

Biztosan tapasztaltad, hogy a gyerekek imádnak beöltözni mindenféle ruhába.

Tegyél egy nagy bőröndbe mindenféle méretű ruhadarabot és add nekik, hadd pakolják és próbálgassák őket! Viccesen fognak kinézni a babaméretű sapkában, vagy egy felnőtt méretű nadrágban, cipőben!
Játék közben nevezzétek is meg, melyik ruhadarab „túl szűk”, vagy „bő”, „hosszú”, vagy „rövid”, esetleg a fejrevaló „kicsi”, vagy „nagy”. Ebben a játékban nagyon jól össze tudják kapcsolni a fogalmakat a jelentésükkel, például a „szűk” pulóverről érzik, hogy szorít, nehezen mozognak benne, alig fér bele a fejük, amikor belebújnak.

Készítsetek vicces fotókat a maskarákról!

A beöltözős szerepjátékok nagyon fontosak a gyerekek játéktevékenységében – erről itt olvashatsz bővebben.

 

Válogatás

Megint egy kupac ruha szükséges a kiinduláshoz, de ezúttal nem a méret, hanem egyéb szempontok alapján kell válogatni. Például: színek szerint, funkció szerint (szoknya, nadrág, sapka stb.), évszakok szerint, vagy az alapján, ki hordja azt a bizonyos ruhadarabot (apáé, anyáé, nagymamáé).

Ezt akár a szennyes válogatásakor, vagy a tiszta ruhák elpakolása során is megtehetitek.

Nagyobb ovisok megpróbálhatnak anyagok szerint is válogatni. Ebben még biztosan segítségre szorulnak. Mutassátok meg nekik, melyik a vászon, bársony, a kötött pulcsi stb.

Találós kérdések

 

A találós kérdéseken eleve gondolkodnunk kell. Legtöbbször nem egyértelműen írják le a kitalálandó dolgot, csak némi fejtörés után jöhetünk rá a megoldásra. Főként nagyobb ovisok kedvelhetik, a kicsik még egyszerűen nem tartanak ott a gondolkodásbeli fejlettségükben, hogy megértsék a hasonlatokat, a mögöttes tartalmakat.

Öltözködés közben azért nekik is elmondhattok egypár találós kérdést, előbb-utóbb rájönnek majd, hogy miről is van szó és talán az öltözködés is érdekesebb lesz így! (Segítségül nyomtasd ki a képeket is, így csak ki kell választani közülük a megoldást!)

 

Egy lyukon bebújsz, két lyukon kibújsz.

Mikor gondolod, hogy bebújtál,

már ki is bújtál. Mi az? (nadrág)

 

Orra van, de nem szagol.

Nyelve van, de nem is beszél. Mi az? (cipő)

 

Egy kis házban öt kis szoba sorakozik szépen,

öt kis ember bújik oda melegedni télen. (Kesztyű)

 

 

Télen, mikor nagy a hideg,

s a cudar szél galád,

felveszel és jól begombolsz,

s nem fúj a szél alád. (télikabát)

 

Ha az idő nagyon komisz, ott ülök a fejeden.

Hogyha jön egy nagy, erős szél, nem maradok helyemen. (sapka)

 

 

nyomtatható feladatlapok

 

Cipőbolt, ruhabolt

 

Rendezzenek be a gyerekek egy cipő-, vagy ruhaboltot. Ha nem szeretnéd, hogy kipakolják a saját ruhásszekrényüket, vegyétek elő a babaruhákat.

Külön-külön polcra tegyétek a pólókat, szoknyákat, nadrágokat stb. A vevő nyugodtan próbálgasson, nézze meg magát a tükörben! Játszd el az eladó szerepét és ajánlgasd a ruhákat! Mondd el, milyen a színe, mintája, anyaga, miért jó felhúzni, milyen alkalmakkor érdemes viselni. Pl.: ” Ha bálba szeretne menni, ezt a fodros, piros pöttyös szoknyát válassza! Nagyon jól pörög!”

 

Divatbemutató

Ezt főleg a lányok imádják majd! Rendezzetek divatbemutatót, ahol zenére vonulhatnak be a kedvenc ruháikban, különféle kiegészítőkkel (napszemüveg, kalap, esernyő, táska stb.). A fiúk lehet, hogy szívesen vállalják a konferanszié szerepét („Itt látható a legszebb esküvői ruha!”) Nagyon jó ötleteket kaphattok a közelgő farsangi bálhoz is!

 

 

Baba (maci) öltöztetés

A lányok a kedvenc babát, a fiúk (ha nincs nekik babájuk) a legkedvesebb macit öltöztethetik fel az évszaknak megfelelően.

Jó, ha néha leültök kicsit a gyerekszobába babázni, mert játék közben észrevétlenül nagyon sok új ismeretre tehetnek szert a gyerekek. Minél élvezetesebb, izgalmasabb a játék, annál jobban megmaradnak a kis tudás-morzsák a fejecskéjükben.

Elmesélhetitek például a maci egy napját, amibe máris beleszőhetitek a napszakok fogalmát (mi történt reggel, délelőtt, délben, délután, este, éjszaka) A főzőcskézés során a különböző zöldségek, gyümölcsök nevét, tulajdonságait sorolhatjátok fel. A mesétekben ha sétálni indul a maci jó melegen öltözzön fel! Meséljétek el, mi mindent kell felhúznia! Figyelnie kell arra is, hogy a cipőbe csak akkor bújjon bele, ha a nadrág már rajta van!

 

Mi változott meg?

 

Nagyon egyszerű megfigyelő játék, de a gyerekek nagyon szeretik. Az egyik játékos csukja be a szemét, amíg a többiek megváltoztatnak egyikőjük ruházatán valamit. Először csak egy egyszerű dolgot, mondjuk: fordítsátok meg a pólót, vagy tegyetek valaki fejére egy sapkát. A lényeg, hogy a változás eleinte feltűnő, jól felismerhető legyen. Aztán egyre rafináltabbak lehettek és apróbb dolgokat is változtathattok. Például: félig lehúzzátok a kardigán cipzárját, feltűritek a pulóver ujját stb.

 

Pakoljunk a bőröndbe!

 

Mi lenne, ha játékból nyaralni indulnátok? Vegyetek elő egy bőröndöt és válogassatok ki egy kupac ruhát. Mit kell magunkkal vinni, ha a tengerparta indulunk? És mit csomagoljunk, ha síelni utazunk? (Ez a játék még jól is jöhet, ha a szekrényben selejtezést akartok tartani! Na igen, egyéb alkalmakkor egy kis rendetlenséget eredményez!) A ruhadarabokon kívül felsorolhatjátok a szükséges tárgyakat, felszereléseket is!

Ha becsuktátok a bőröndöt, soroljátok el, mi mindent tettetek bele!

 

Mi van a kezemben?

 

Tegyetek egy tornazsákba (vagy más szatyorba, táskába) kisebb ruhadarabokat: zokni, alsónadrág, trikó, papucs, fürdőruha, úszósapka, rövidnadrág, vagy még ami belefér. A lényeg, hogy aki belenyúl kissé meg tudja fogni, tapogatni a kezében. Mielőtt még kihúzná a zsákból, ki kell találnia, hogy mi van a kezében? Játszhatjátok úgy is, hogy takaróval takarjátok le a ruhadarabokat!

 

 

Sok nyomtatható játékot találsz az Öltözködés játékcsomagban is!

 

öltzöködés nyomtatható játékok

 

Jó játékot!

Nézd meg az öltözködéssel kapcsolatos

összes ötletet!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!