Barion Pixel
Sok a tennivalód a konyhában? Ráadásul a gyerekek is nyaggatnak egy kis közös játékért? Ne ess kétségbe! Amíg te előkészíted a vacsorát, vagy megsütöd a sütit, a kicsik is nagyszerűen elfoglalhatják magukat, hiszen a konyha tele van érdekes dolgokkal, amikkel csudajól lehet játszani. Kipróbáltátok már például, hogy milyen lehet egy habverővel, vagy egy konyhai ecsettel festegetni?

 

Nézzük először is a habverőt! Ebből a régebbi fajta, rugózós változatra van szükség, meg némi tempera festékre.

 

A festéket tegyétek egy akkora edénybe, amibe kényelmesen bele lehet nyomkodni a habverőt – és kezdődhet az alkotás! Egyszerűen csak ugráltassátok, rugóztassátok a habverőt a papíron, ugyanúgy, mintha habot vernétek!

 

Ha több színt használtok, még érdekesebb lesz a kép! Mivel a habverő könnyedén rugózik akár a gyerekek kezében is, nem lesz nehéz számukra irányítani ezt az érdekes festőeszközt.

 

Az elkészült alkotást akár a gyerekszoba falára is felakaszthatjátok!

Akinek nem jut habverő, az próbálkozhat egy olyan kis konyhai ecsettel, amit kenegetésre szoktunk használni – például amikor tojássárgájával kenjük meg sütés előtt a pogikat. Mi egy szilikonból készült ecsetet próbáltunk ki:

 

Ezzel az ecsettel aztán könnyedén lehet festegetni, bárhogyan is húzzuk végig a papíron, csodaszép nyomokat hagy!

 

Egy színnel is nagyon érdekes, de ha több színt használtok, még különösebb lesz a hatás.

 

Ha ide-oda húzogatjátok, akár egy háborgó tengert is festhettek.

vagy egy örvénylő forgószelet!

 

A habverőhöz hasonlóan ezt sem nehéz kezelni a gyerekeknek – biztassátok őket a minél bátrabb, nagy ívű mozdulatokra, hadd próbálkozzanak, gyakoroljanak – annál szebb és érdekesebb lesz majd a végeredmény! A nagyobbacskák már képesek a finomabb mozgásokra is, de biztosan ámulva fedezik majd fel, milyen egyszerű ezzel az eszközzel megfesteni például a hullámzó Balatont.

Ha sima fénymásolópapírra dolgoztok, és a kész festményt az ablak elé tartjátok, igazi csodát láttok majd! Ugye, gyönyörű, ahogyan az átderengő fényben látszanak az ecset nyomai?

 

Ha még van időtök, újságból kivágott képekkel is kiegészíthetitek az alkotást. Íme a tenger félelmetes lakója:

 

 

 

  • Egy ilyen játék során nagyon sok tapasztalatot szereznek a gyerekek az anyagok, tárgyak tulajdonságairól, ezzel kapcsolatosan pedig sok-sok kifejezés megragad a fejükben. Nekünk már magától értetődik, hogy a habverő „rugózik”, a festék elcsúszik és nyomot hagy a papíron, karikák, hullámos és egyenes vonalak látszódnak a képünkön és hogy sokféle színű az alkotásunk. A kicsiknek ezek a dolgok mind-mind érdekes újdonságok, amit (ha van elég idejük és nem szólunk bele a próbálkozásukba) örömmel fedeznek fel. 
  •  

  • Sokszor leírtam már, de mégsem elég alkalommal, hogy az egyik legokosabb dolog, amit szülőként tehetünk, hogy minél több alkalmat biztosítunk a kisgyerekeknek az alkotásra. Nem baj, ha maszatos lesz, ha összeken egy-két dolgot, az sem baj, ha felnőtt szemmel úgy látjuk „nem szép”, amit festett, firkált. Én nem tartom helyesnek azt sem, hogy megfogjuk a kisgyerek kezét és „segítsünk” neki festeni, rajzolni. Nem kell segíteni, csak hagyni kell, hadd lelje örömét abban, amit csinál – ez  a legfontosabb! Minél több alkalma lesz az örömteli, nyugodt, elmélyült „művészkedésre”, annál ügyesebben fogja kezelni majd az eszközöket is – és talán felnőttként sem fogja elfelejteni, hogy az alkotás ugyanolyan orvossága a léleknek, mint a mese, vagy a mozgás.

Vidám, örömteli játékot kívánok!

Játék a ruhadarabokkal

Alkoss

együtt  a

gyerekekkel!

Gyere a

Játéktárba

a kreatív

ötletekért!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!