Barion Pixel

Egy igazán egyszerű és szórakoztató téli játékötlet, ha színes jégtömböket, jégkockákat készítetek és kipróbáljátok, hogyan lehet velük festegetni. Télen ez a játék alkalmas arra, hogy a gyerekek megfigyeljék, hogyan lesz a vízből jég.

Ha a kinti időjárás fagypont alá süllyed, tegyetek különböző méretű műanyag edényekbe ételfestékkel, vagy temperával színezett vizet és időnként nézzétek meg, hogyan változik, alakul a felszínük. Az edényekbe, jégkockatartó aljába tegyetek pár csepp festéket, temperát és ezt töltsétek fel vízzel. Keverjétek is meg jól, hogy feloldódjon a festék!

 

 

Először vékony hártya képződik rajtuk, mint a pocsolyák felszínén, aztán ez egyre vastagabb, keményebb lesz. Általában éjjelre kint hagyva tapasztalhatjuk azt, hogy másnap teljesen kemény, megfagyott jégtömbökké válnak. Egy pillanatra meleg vízbe mártva könnyedén kicsusszannak a formából.

Lufiba is tölthettek színes vizet – ekkor gömbölyű formákat kaptok. Ebben az esetben is először a festéket tegyétek a lufiba (legegyszerűbb az ételfesték), aztán töltsétek fel a csapra ráhúzva vízzel, majd csomózzátok meg a lufikat. Készítsetek különböző nagyságú gömböket és figyeljétek meg, hogy melyik fagy meg előbb!

 

 

 

Építkezés jégtömbökből, jégszobrok készítése

 

A jégtömbökkel kint is játszhatnak a gyerekek: felhasználhatják építéshez, különböző szobrok készítéséhez. A kis jégkockák nagyszerűen egymáshoz tapadnak, ha vizet csepegtettek közéjük és vártok egy kicsit – hiszen a 0 fok körüli hőmérsékleten hamar egymáshoz fagyasztja azokat a víz.

 

Happy Hooligans

 

A gömbökből, tömbökből sokféle alkotás készülhet, a gyerekek kreativitásától függően.

 

Parents

Ezeket a tégla alakú jégtömböket italoskarton dobozokban fagyasztották meg. A formájuk miatt nagyon jól lehet belőlük építkezni.

 

Madame Bellefeuille

És nézd csak, milyen érdekes dolgokat lehet készíteni „fagyasztással”! Gumikesztyűből is készülhetnek érdekes jégszobrok.

 

livemaster.ru

Festegetés színes jégkockákkal

 

Ha meguntátok a kinti játékot, a színes jégkockákat be is vihetitek és egy nagy lapra festegetve vele végigkövethetitek az olvadás folyamatát. Némelyik jégkockánál láthatjátok, ha nem olvadt fel teljesen a festék, hogy az egyik oldalán halványabb, a másik oldalán erőteljesebb a szín.

 

 

Ennek megfelelően a festett vonalak is halványabb-, vagy erőteljesebb színűek lesznek.

 

 

Nagyon érdekes a gyerekek számára, ahogyan olvad a jégkocka és egyre kisebbé válik, miközben a festés folyamata is teljesen szokatlan, újszerű a számukra. Igazi belefeledkezős élményt tud nyújtani.

 

 

A célja egyáltalán nem az, hogy bármilyen felismerhető formát, képet fessenek a gyerekek, sokkal inkább a színek keveredésének, nyomhagyásának a varázslata, miközben a jégből víz lesz a kezük között. Nem csoda, hogy szinte kínálja magát a lehetőség, hogy az egész tenyerüket befessék vele 🙂

 

 

Igazán különleges és egyedi alkotások születhetnek! Próbáljátok ki ti is!

 

 

A legjobban sikerült alkotásokat akár be is keretezhetitek – szép színfoltja lehet a gyerekszobának. Rápillantva pedig nemcsak az örömteli alkotás folyamatára fognak emlékezni a gyerekek, hanem arra is, hogyan lett a jégből víz.

 

Jó szórakozást! 🙂

Készíts érdekes téli játékokat a gyerekeknek!

Gyere a Játéktárba!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!