Barion Pixel

A dió nagyon sok mindenre jó! Nemcsak kalácsban, sütiben és tésztára szórva finom, hanem rengeteg játékot is lehet vele játszani. Apró díszek, koszorúk és pici játékok készítésére is kiváló, sőt, még a ritmusérzék fejlesztésében is nagy szerepe van. Játékok a dióval!


Dió torna


A dió segítségével nagyon jól megtornáztathatjuk a talp, lábfej izmait. A gyakorlatokat természetesen mezítláb kell végezni.

 • A gyerekek görgessék a diókat a talpukkal körbe-körbe. Nagyon jó érzés, ahogyan csiklandozza a talp bőrét. Nehezebb feladat, ha leülve ezt egyszerre mindkét lábbal megpróbálják.
 • Szórjátok szét a padlón a diókat és a gyerekek próbálják őket a lábujjaikkal megfogni és összegyűjteni egy tálcára.
 • Jelöljetek ki egy célt – mondjuk két kisszékkel, vagy fakockákkal -, ebbe a kapuba kell lábbal begurítgatni a diókat. Ha többen játszanak, lehet mindenkinek egy külön kapuja. Az győz, aki többet tud bejuttatni a célba.
 • Ha ugyanezt udvaron játsszátok, megpróbálhatjátok söprűvel beterelni a diókat a célba.
 • Próbáljátok meg a diót egy fakanálon egyensúlyozva vinni. Lehet közben akadályokat is kerülgetni, például: megtöltött PET palackok között szlalomozni, két földre leterített ugrókötél között végigmenni, könyveket átlépegetni.

 

 
Érzékelő játékok
 

 

 • Tegyetek az asztalra nagy kupac diót, gesztenyét, makkot, vagy más apró termést (mogyorót, mandulát, esetleg kisebb köveket). Kössétek be a gyerkőc szemét. A feladata az lesz, hogy szét kell válogatnia a terméseket külön-külön kis kosarakba. Kis ovisoknak elég csak a diókat megkeresni, nagyobbak már mindent szétválogathatnak tapintás alapján.

 
Játékok a dióval
 

 • Hasonló játék, ha csukott szemmel annyi diót kell kivenni a kupacból, amennyit tapsolunk, kopogunk, dobbantunk, vagy mondunk.
 • Valakinek kössétek be a szemét (először lehetsz az Te is)! A másik játékos folyamatosan kopogjon két dióval. A bekötött szemű játékosnak meg kell találnia a hang alapján, hol van a kopogó társa. Ha nagy a hely fogócska is lehet belőle: „Erre csörög a dió…”.

 

Ügyességi játékok
 

 

 • A tálban levő terméseket ruhacsipesz segítségével kell felcsipegetni és szétválogatni. Ehhez a jó erős facsipesz a legjobb megoldás. Ebben a játékban az a jó, hogy többen is „dolgozhatnak” egyszerre.
 • Próbáljátok meg a diót két gyufásdoboz közé begurítani, pöckölni.
 • Dióval nagyon jól lehet célbadobni! Belecélozhattok egy papírkosárba, műanyag vödörbe, játéktartó ládába, vagy egy fazékba is. Először közelre tegyétek a célpontot, aztán lehet egyre messzebbről próbálkozni.

 

 

 • A lábtorna serkenti a talp vérkeringését, erősíti az izmait, így jótékony hatással van a megfelelő tartás kialakulására.
 • A célba juttatás lábbal és kézzel a szem-láb és a szem-kéz koordinációját, azaz a megfelelő együttműködését fejleszti.
 • A bekötött szemmel végzett játékok a tapintás- és a hallás útján való érzékelést segítik elő, valamint serkentik a gondolkodási folyamatokat is.
 • A játékok közben a gyerekek sok-sok ismeretet szereznek arról, milyen is a dió külseje, formája, színe, tapintása és ezeket a tulajdonságokat a segítségetekkel meg is tudják majd nevezni ( érdes, kemény, gömbölyű, kicsi, kisebb, mint a….narancs)

 

 

Dombon törik a diót,

hegyormon a mogyorót,

völgyben meg a makkot,

zajuk ide csattog.

Három diót feltörtem,

négy mogyorót megettem,

leltem egy zsák makkot,

 ebből ti is kaptok!

Oldjátok meg a termésekkel kapcsolatos feladatlapot!

 

 

nyomtatható feladatlap

Készíts  őszi faleveleket, terméseket, gyümölcsöket a közös játékhoz!

Legyél a Játéktár tagja!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!