Barion Pixel
Nyári kreatív ötlet ovisoknak. Ha olyan szerencsések vagytok, hogy saját kertetek van, naponta gyönyörködhettek a szebbnél-szebb virágokban. Egy idő után azonban, amikor elnyílnak sajnos le kell őket vagdosni a szárukról, mert a kókadó virágfejek látványa már nem olyan szép. De még ilyenkor is lehet valamit kezdeni velük, ugyanis nyomdázás, festés céljára éppen megfelelnek! Ha nincs otthon virágotok, nézzetek körül a szabadban, sok helyen találtok olyan levelet, virágzó- vagy éppen zöld gyomnövényt, amelyeket felhasználhattok a következő játéknál. 

A szép fotó kedvéért én most nem a hervadt növények közül válogattam, hanem az éppen aktuálisan nyílók közül választottam.  Az alul látható kis fehér folyondárral nem sikerült nyomdázni, ugyanis nagyon vékony a szirma – ha vízbe ér, rögtön összecsukódik! A rózsa elnyílott maradványa (bal oldalon) sem volt az igazi, mert csak a közepe ért a papírra.

nyári kreatív ötlet ovisoknak

A festéket (tempera) jó sűrűre keverjétek, mert ha túl vizes, nem hagy szép nyomot a papíron.

Ilyenkor nyáron általában kéznél van egy-két befőttes üveg tető – ez éppen akkora, hogy a virágfejeket, leveleket kényelmesen bele lehet nyomogatni.

nyári kreatív ötlet ovisoknak

 
Amikor a papírra ér a virág, megnyomkodhatjátok kézzel is egy kicsit, hogy jobban látszódjon a nyomat.

De a legjobb az, ha bőven ellátjátok a gyerekeket papírral és hagyjátok őket alkotni, pacsmagolni. A cél nem az, hogy felnőtt szemmel csodaszépnek véleményezett művek jöjjenek létre, hanem az, hogy a gyerekek örömüket leljék ebben a tevékenységben!

Nem kell a kezüket sem igazgatni, csak ha nagyon bátortalanok. Az én tippem az, hogy te is és a gyerekek is alkossanak külön-külön lapon, így ha kedvük van, utánozhatják a te mozdulataidat is, ráadásul neked is jót tesz majd egy kis örömteli kikapcsolódás!

 

festés virágokkal kreatív ötlet ovisoknak

 
Mindegyik kis virág másfajta nyomot hagy, ha többféle színt használtok, még szebb lesz a kép!

 

festés virágokkal kreatív ötlet ovisoknak

 

festés virágokkal kreatív ötlet ovisoknak

 
A következő képen alig látszik a kis bársonyvirág, szinte beleolvad a vele nyomdázott pöttyökbe – a lap felső szélén láthatod.

 

festés virágokkal kreatív ötlet ovisoknak

 
Ha levelekkel nyomdáztok, jobban látszik a nyomat, ha a levél fonákját festitek be és azt nyomjátok a papírra. Mint például a pitypang levelénél:

festés virágokkal kreatív ötlet ovisoknak

 
Nézzétek csak, még egy elszáradt virágfej-maradvánnyal is milyen aranyos képet készíthettek!

 

festés virágokkal kreatív ötlet ovisoknak

 

  • A gyerekek megismerkednek a növényekkel, azok részeivel, tulajdonságaival, nevével.
  • Örömöt okoz számukra, ahogyan nyomot hagynak a papíron a különböző virágfejek, hiszen mindegyik más alakú, árnyalatú.
  • Össze is tudják hasonlítani a növényeket és a lenyomatokat is: melyik virág szára hosszabb – rövidebb, melyik hagy nagyobb – kisebb nyomot.

 

Örömteli alkotást, jó játékot kívánok!

Készíts

virágos

játékokat!

Legyél a Játéktár tagja!

 

Fedezzétek fel együtt a természet kincseit 5 érdekes játékon keresztül!

A kipróbált ötletekért ajándék is jár!