Barion Pixel

Az első ovis hetekben nagy hangsúlyt kap az ismerkedés. Nem csak egymással, hanem az óvoda helyiségeivel, szokásaival, az itt dolgozó felnőttekkel is ismerkedünk. Megismerjük az új napirendet, a szabályokat, amelyekhez majd szépen lassan hozzászokunk és ami a legfontosabb igyekezünk, hogy minél hamarabb kialakuljon a bizalom, ami majd mindenféle ismeretátadásnak az alapja lesz. Persze ezt nem lehet siettetni, de játékosan ez is könnyebben megy!

 

 

Ismerkedés egymás nevével, jelével

 

 

Bábos ismerkedő

 

Egy kedves kis bábbal, vagy plüssállattal körbejárunk és egy mondókát mondunk. Például:

 

Egy-kettő-három-négy, te kis cica hová mégy?

 

tip-top-topogok, óvodába indulok.

 

Akihez érünk a bábbal, annak megkérdezzük a nevét. Ha cicával játszunk, akár nyávoghatunk is egyet:

 

„Miau! Én Cirmi vagyok. Téged hogy hívnak?”

 

A választott kisgyermek megmondja a nevét, majd ő jár körbe tovább a bábbal. Akihez odaér a mondóka végén, annak megmondja a saját nevét és megkérdezi a társáét is. Aztán továbbadja a bábot és így folyik a játék…Kiscsoportosoknál előfordul, hogy nem mondják meg a nevüket, vagy nem akarnak körbemenni, természetesen ez nem baj.

 

Játszhatjuk úgy is, hogy az óvodai jeleket kell mondani.

 

 

ismerkedo_jatekok_oviban

 

Éneklős ismerkedő

 

 

(A második sorban a „lá” hang alsó „lá”-t jelent.)

Koszonto dal 2

Páros ismerkedő

 

Két kört alkotunk, egy belső és egy külső kört. Ellentétes irányban megyünk körbe és a következő mondókát mondjuk (közben ritmusra lépünk, esetleg tapsolhatunk is hozzá):

 

Én most kimegyek, ha bejövök, bent leszek.

 

Kiszámolom, ki a párom: egy-kettő-három.

 

A mondóka végén megállunk és egymással szembe fordulunk (a belső körben állók kifelé, a külső körben állók befelé). Kezet fogunk a velünk szemben állóval és bemutatkozunk. Első játéknál válasszunk ki egy párt, akik bemutatkoznak, hogy mindenki hallja, mit is kell mondani. Nagyobbaknál hozzámondhatjuk a jelet, és akár az életkort is. „Szia! Kovács Anna vagyok, 4 éves, az alma a jelem.”

 

Repülj, kismadár! 

 

Körbe állunk és egy gyereket kiválasztunk madárnak. Óvónéni elindítja a kismadarat:

 

„Repülj, kismadaram Kovács Pistihez!”

 

A kismadár odarepül Kovács Pistihez, köszön neki, majd beáll a helyére. Aztán Kovács Pistit küldi tovább kismadárként valakihez:

 

„Repülj kismadaram, Szabó Petihez!”

 

Ha csak a jeleket mondjuk, nehezebb a játék – főleg év elején. Vegyes életkorú csoportnál különösen, hiszen a volt nagycsoportosok jelét az újonnan érkezett kicsik kapják meg.

Az első ovis napokban sokféle érzelem kavarog a gyerekekben.

Az újdonságok miatt érzett öröm és félelem, az elválás miatti szomorúság egyszerre is jelen lehet a kis lelkükben. Ebben az életkorban még segítséget igényelnek ahhoz, hogy ezt a sokféle érzést megismerjék, megéljék és kifejezzék.

Az érzelemek felismerésének és kezelésének képessége nagyon fontos lesz a későbbi életükben is! Olvass erről többet és ismerj meg pár játékos ötletet az érzelmek felismerésével és kezelésével kapcsolatban!

 

 

Segíts kisgyermekednek érzelmei felismerésében!

✅Érzelem képekkel

✅Érzelem órával

✅Arc-kirakó játékkal

 

 

Párkereső

 

Annyi kis tárgyat készítünk egy kosárba, ahány gyerekkel játszunk, mindegyikből kettő egyforma legyen (fakockák, színes golyók, Lego elemek stb.).

Mindenki választ magának egy tárgyat a kosárból és leülnek körben, háttal a kör közepének. Az első játékos hangosan keresni kezdi a párját. „Hol vagy piros kocka?” Akinek a kezében szintén piros kocka van, megszólalhat: „Itt vagyok!” A kérdezőnek meg kell mondania, kinek a hangját hallotta. Ha sikerül, mindketten befordulnak a körbe, így folytatódik a játék.

 

(Felhasznált irodalom: Lovas Mihályné – Tarr Ágnes: Varázstükör)

 

 

Ismerkedés az óvodával

 

 

Fogjuk meg egymás kezét és egy hosszú kígyót alkotva énekelve, mondókázva járjuk végig az óvoda helyiségeit. Az öltözőnél mondjuk el közösen, mit hová teszünk, a mosdóban nézzük meg, hol a szappan, törölköző, fogmosó pohár helye. Kukkantsunk be a többi csoportba  is, nézzük meg a konyhás néniket, dajka néniket, beszéljük meg mit csinálnak, miben segítenek nekünk. 

 

Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére.

 

Pedig a rétes nagyon jó, óvodásnak az való. 

 

 

Megy a Zsuzsi vonat, csattognak a kerekek,

vígan integetnek az óvodás gyerekek.

 

 

Megtalálod, hová valók a képek? Mit teszünk az öltözőben a pad alá és fölé? Hová kerül a törölköző? (Ha érdekel ez a játék, kattints a képre és nézd meg az Ovis lettem! játékcsomagot!)

 

Készítsetek csomagolópapírra egy nagy rajzot az oviról! Mindenki lerajzolhatja saját magát is és körbevágva elhelyezheti és felragaszthatja kedve szerint. Jó lesz minden nap ránézni és látni, milyen sokan vagyunk együtt itt, az óvodában. Érdekes megfigyelni azt is, ki hová teszi a saját magát ábrázoló rajzát!

 

 

Ismerkedés a napirenddel, a szokásokkal

 

 

Az éppen óvodába kerülő kicsik még végtelen hosszúnak élik meg a napot, hiszen még nem értik, mit jelent a „nemsokára”, „délután”, „egy óra múlva”. Számukra nagyon sok idő telik el addig, amíg anya végre megérkezik.

 

Ilyenkor segíthet, ha felsoroljuk, mi mindent csinálunk egymás után és ezek sorában hol helyezkedik el a hazamenés – ez egy kicsit érthetőbb a számukra, hiszen cselekvéshez kötődik.

 

Az „Ovis lettem!” játékcsomagban is találsz a napirendhez kapcsolódó képeket, amelyeket sorba rakosgathattok, mesélhettek róla és felfedezhetitek, hogy éppen most hol tartotok.

 

Nézd meg az ovikezdéshez készült nyomtatható játékokat!

✅Napirend képek

✅Játékok helye

✅gyerekek számlálása

✅Jelek párosítása

 

 

 

A napirendhez kapcsolódva arról is beszélgethettek, hogyan köszönünk egymásnak reggel megérkezéskor, mit mondunk ebédnél és hogyan búcsúzunk el egymástól, amikor hazamegyünk.

 

 

 

Vidám ovikezdést, kellemes napokat kívánok nektek az oviban!

 

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!