Barion Pixel

Ezt az évet 3-4 éves kicsik között töltöttem és a sok mondókán és dalocskán kívül (amit végtelenül sokszor képesek voltak elismételni) a legjobban kedvelt foglalatosság számukra a festés volt. Szeptemberben néhányan még kicsit félve tartották oda a kezüket, amikor pirosra, kékre, vagy sárgára festettük az ujjaikat, sőt volt, aki először csak messziről figyelte mit is csinálunk. Aztán egyre bátrabbak lettek és később, ha a festékes szekrényben kezdtem el kotorászni, már ujjongva kiabáltak: “Fes-tünk, fes-tünk!”

Így aztán rengeteg alkalmunk adódott arra, hogy a színekről beszélgessünk, sőt a legjobban azt szerették, ha új színeket is varázsoltunk. Egyébként ezt én sem tudom megunni – csodaszép, ahogy összekeverednek a színek! Na, de a festésen kívül még számtalan módja van annak, hogy a gyerekek megismerkedjenek a színekkel.

Mindennapi helyzetek

 

A nap folyamán rengeteg lehetőség adódik arra, hogy megnevezzétek a színeket. Persze nem “szájbarágósan” , hanem csak spontán módon:

“Most a piros gumicsizmát húzzuk fel, mert esett az eső.”

“Nézd, milyen kék az ég!”

“De szép az a fekete autó!”

Játék közben is számtalan alkalom adódik a színek megnevezésére.

“Építsünk sárga kockából kerítést!”

“Én tolom a piros autót, tiéd lesz a barna.”

“Játsszunk most a nagy zöld pöttyös labdával!”

 

Festés

Ha elkezdtek otthon is festegetni, nem kell rögtön valamilyen – felnőtt szemmel is felismerhető és szép – megnevezhető formát, figurát festeni. Mi lenne, ha csak néznétek hogyan folynak és keverednek össze a színek? 

 

Ehhez elég egy vizes lap is (jó alaposan vizezzétek be, a festék pedig legyen folyós):

 

 

Az ilyen típusú játékoknál nem azon van a hangsúly, hogy “tanuljuk meg a színeket”, hanem maga a tevékenység, a színek keveredése az, ami elvarázsol bennünket.

A gyerekek valószínűleg az élmény kedvéért fogják újra és újra kipróbálni ezt a tevékenységet, és közben óhatatlanul is megismerkednek a színekkel.

Ecset helyett is sokféle dolgot használhattok, megpróbálhatjátok mondjuk a festegetést kisautókkal is:

 


színek és formákFantastic Fun and Learning

 

Nagyon jó, ha megengeditek a gyerekeknek, hogy az ujjukkal, tenyerükkel is fessenek. Ti próbáltátok már? Készíthettek így például családfát is!

 

Ismerkedés a színekkelEgyütt lenni jó!

 

De az is jó szórakozás, ha egyszerűen csak hagyjátok a gyerekeket kézzel festeni. Ha jó az idő, kiköltözhettek az udvarra, kertbe, vagy teraszra is, így nyugodtan folyhat, csöpöghet a festék. Terítsetek szét újságpapírt, vagy egy régebbi terítőt az asztalon és húzzatok fel egy régi pólót (most ne kelljen a ruhára figyelni)!  Kérdezd meg kisfiadat/kislányodat melyik szín tetszik neki a legjobban!

 

 

 

 

És képzeljétek, ezeket a gyönyörű színes képeket nemcsak a vásári árus pörgető-forgató masinájánál, hanem otthon is elkészíthetitek! (Ha a képre kattintasz, megtudod, hogyan!)

 

 

Housing A Forest

 

 

Játékötletek a színek megismeréséhez

 

Sok-sok játékot játszhattok még, amely segíti a színek felismerését. Például: összegyűjthetitek egy helyre az ugyanolyan színű dolgokat:

 

 

Ismerkedés a színekkelRacheous

 

 

Nézd csak, itt egy nagyon egyszerű kis ötlet a színek válogatására (figyeld meg a színes jégkockákat is alul – elkészíthetitek ételfesték, vagy különböző szörpök segítségével):

 

 

Ismerkedés a színekkel

 

Papírgurigából elkészíthető egyszerű játék:

Meu Menini Minha Vida

 

Még egy egyszerű ötlet tojástartóból:

 

Sibmama

Ha festékboltban jártok, és vihettek haza színpalettát, játszhattok vele otthon is:

 

Ismerkedés a színekkelLittle Bins Little Hands

 

 

Színes gombok válogatása is jó szórakozás lehet.

About Family Crafts

 

Színes pomponokkal játszani is jó!

 

A színes kupakokból is készülhet egyszerű játék, amellyel a kis ujjak is ügyesednek.

 

Színekkel kapcsolatos játékokat találsz az “Ismerd meg a színeket!” játékcsomagban is, amely letölthető PDF oldalakat tartalmaz:

 

 

feladatok színekről

Készítsd el a

színekkel

kapcsolatos

nyomtatható

játékokat!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!