Barion Pixel

A gyerekek ösztönösen vonzódnak az állatokhoz, így a háziállatokkal való ismerkedés is szinte mindig nagy örömöt okoz a számukra. Hol és hogyan tudtok ismerkedni a háziállatokkal? Mit érdemes megfigyelnetek közösen, milyen tudnivalókat mesélhetsz el a gyerekeknek az állatokkal kapcsolatban? Nézz meg néhány lehetőséget a közös élményszerzésre!

 

Állat simogatás, etetés

 

A legfontosabb mindenképpen a valódi élmények szerzése, hiszen a gyerekekben az igazi tapasztalatok nyomán rögzülnek legjobban az ismeretek.

Ha olyan szerencsések vagytok, hogy a nagyszülőknél, vagy a környezetetekben van lehetőségetek még baromfit etetni, tojást gyűjteni, közvetlen közelről szemügyre venni a sokféle háziállatot, akkor semmiképpen ne hagyjátok ki!

Ha nincs ilyenre lehetőségetek, akkor talán van a közeletekben egy lovarda, ahol megnézhetitek a lovakat, vagy egy állatmenhely, ahová vihettek ennivalót a kutyusoknak.

Több kirándulóhelyen is lehetőséget biztosítanak már különböző háziállatok simogatására. Ebben a cikkben találtok 10 helyet, amit érdemes felkeresni, illetve itt is összegyűjtöttek pár látogatásra érdemes állatsimogatót.

 

 

Miről mesélj a gyerekeknek?

 

  • Mindenképpen mondd el az állatok nevét.
  • Figyeljétek meg, vagy kérdezzétek meg, hogy mit esznek, ha van lehetőségetek, etessétek is meg őket!
  • Nézzétek meg, hány lábuk van, mi borítja a testüket, milyen külső ismertetőjegyeik vannak (sörény, farok, taréj, tőgy stb.)
  • Találjátok ki, melyik állat lehet az anyuka, apuka és a kicsinyük – mondd el, hogy hívják őket az egyes állatoknál!
  • Kérdezzétek meg az állatok gondozóit, gazdáit, hogy mit csinálnak egész nap az állatok: szeretnek-e szaladgálni, hogyan játszanak, szoktak-e összeveszni, tudják-e, hogy mikor kapnak ennivalót?
  • Beszélgessetek arról is, hogy miért tartják a ház körül az adott állatot. Mindegyiknek van valamilyen haszna az emberek számára: egyik tejet ad, másik tojást, van amelyiket pedig a húsáért tartják.

 

 

Állatos filmek

 

Ha nem tudtok élőben találkozni az állatokkal, akkor nézzetek meg egy-egy háziállatokról készült kisfilmet. Ebben a rövid videóban például egy reggeli etetést láthattok, amelynek szereplői tyúkok, kutyusok, nyuszik és lovak.

 

 

 

 

Ebben a kisfilmben pedig sokféle négylábú állatról esik szó. Megismerhetitek a juhokat, kecskéket, a sertést, szamarat, lovat is, és sok érdekességet megtudhattok róluk.

 

 

 

 

Érdemes megnéznetek ezt a kis videót is, amelyben különböző állatok hangját találhatjátok ki:

 

 

 

Készítsd el a háziállatokkal kapcsolatos játékokat a gyerekeknek!

Legyél a Játéktár tagja!

 

Állatos játék

 

Építsetek otthon egy kis állatfarmot, amit benépesítetek különböző játék állatokkal. Használhattok a játékhoz valódi anyagokat is, például füvet, kukoricát, ha kint játszotok akár földet is.

Dobozokból, vagy építőkockákból készíthettek az állatoknak istállót, karámot, tyúkólat és kiválogathatjátok, hogy ki hol lakjon, milyen eleséget kapjon.

 

háziállatos játékötletek gyerekeknek

Learning and exploring through play

 

Akár hosszabb játékra is berendezhettek egy kis farmot egy nagyobb méretű tálcában, tepsiben. Ezen a tanyán még egy kis tavat is készítettek a kacsáknak, libáknak.

 

állatok a tanyán játékötlet

Learning and exploring through play

 

Egy gazdaságban természetesen szükség lesz a traktorokra, kombájnokra is, úgyhogy járművekkel is gazdagíthatjátok a játékot. Meséljetek arról, hogyan lesz a széna, mire használják a szalmát,  és milyen takarmányt termesztenek az állatok részére. Ezen az oldalon sok jó ötletet láthattok ilyen kis játék-világok megalkotásához.

 

állatos ötletek gyerekeknek

Oximaxplayroom

 

Az ilyen típusú játék során a gyerekek az érzékszerveikkel való észlelést is gyakorolják, amely segítségével szintén sok-sok ismerethez jutnak. Megismerik a különböző anyagok – fű, kukorica, búza, föld, szalma, széna – tulajdonságait: milyen a tapintása, mennyire kemény, szúrós, vagy éppen gömbölyded, esetleg porhanyós, milyen a mérete, van-e jellegzetes illata stb.

 

állatos játékötletek gyerekeknek

Crayon box chronicles

 

Persze játék közben az állatokkal kapcsolatban is elhangzik sok hasznos tudnivaló. Vajon mit kapnak enni? Mit csinálnak egész nap? Hogy hívják a kicsinyeiket? A játék célja elsősorban nem a tudás átadása, hanem maga a játék – de biztosan előkerül majd egy csomó ismeret is közben.

 

Ismeretterjesztő könyvek

 

Én úgy tapasztaltam, hogy a gyerekek nagyon szeretik nézegetni az állatos könyveket, akkor is ha csak képek vannak benne. A „Mi Micsoda” sorozat könyveit szívesen ajánlom, mert a képek és a hozzá tartozó szöveg is illeszkedik a gyerekek életkorához, szívesen lapozgatják, sőt gyakran kérik, hogy meséljünk belőle.

Már ajánlottam máskor is az Olvasóvá nevelés blogot, ahol az állatokkal kapcsolatban is sok könyvismertetőt találtok. Itt láthattok az Állatsimogató könyvből is pár részletet.

 

 

Hasonlóan érdekes kis könyv, a „Tanyán”, amelyből szintén sok mindent megtudhattok az ott élő állatokról.

 

Olvasóvá nevelés 

 

De találtok könyveket a háziállatokról, lovakról, és külön a pónikról is.

 

Játék képekkel

 

Ide kattintva le tudsz tölteni 12 háziállatos képet, amelyekkel szintén tudtok játszani.

 

 

Először soroljátok fel, hogy milyen állatokat láttok a képeken!

Aztán gondolj egy állatra, és mondj róla három tulajdonságot! A gyerekek feladata lesz kitalálni, hogy melyik állatra gondoltál.

Válogassátok szét az állatok aszerint, hogy hány lábuk van!

 

Töltsd le ebből a bejegyzésből az erdei állatos képeket is! Keverjétek össze, majd válogassátok ki: melyek a háziállatok, és melyek nem?

 

Remélem, sikerült pár jó ötletet kapnod!

Jó közös időtöltést kívánok! Ha van még ötleted, írd meg itt hozzászólásként!

Készítsd el a Kiskakas gyémánt félkrajcárja c. meséhez tartozó bábokat!

Legyél a Játéktár tagja!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!