Barion Pixel
De miért van arra szükség, hogy a gyerekek ismerjék a különböző formákat?  Hát azért, hogy az írás- olvasás megtanulása során helyesen ismerjék majd fel az egyes betűket, betűelemeket. Az „A” betű hasonlít a háromszögre, az „O” a karikára, a „D” pont olyan, mint egy félkör. Nem is olyan könnyű azonban megjegyezni és felismerni az összes betű írott és nyomtatott, kis- és nagybetűs változatát. Ehhez az szükséges, hogy a gyerekek alakészlelése megfelelő szinten fejlett legyen, valamint képesek legyenek felismerni azt is, hogy egy bizonyos betű (forma) akkor is ugyanaz, ha kisebb-, nagyobb-, piros-, kék-, vagy éppen másfajta betűtípussal írták a boltban, egy cégtáblán, vagy éppen egy autó rendszámtábláján. Talán nem is gondolnátok, mennyi egyszerű játék segíti ezeknek a képességeknek a fejlődését!

Ezen a hosszú úton az első lépés az, hogy a gyerekeknek minél többféle formával kell megismerkedniük. Erre a mindennapok során során sok-sok lehetőségük adódik. Nézzük meg most először azt, milyen nagy szerepe van ebben a folyamatban a játéknak!

 

Építkezés

 

 
Amíg a gyerekek a különböző építőelemekkel tevékenykednek, „letapogatják” azok tulajdonságait: szögletes, vagy gömbölyű, hegyes, vagy éppen lyukas, egymásba, vagy egymásra illeszthetők. Megtapasztalják, melyik áll egyenes lapokból, melyik gurul, miért kell a nagyobb kockát alulra, a kicsit felülre helyezni. A sokféle építőelemből újabb- és újabb formákat, alakzatokat is létrehoznak. Gondoljatok csak az egyszerű építőkockákra, a sokoldalú LEGO-ra és a manapság talán kevésbé favorizált Tüsi, Babylon, vagy Java építőjátékokra!
 

 

 

 
Ezek a játékok nagyon jók, mert ösztönzik a gyerekeket arra is, hogy a meglévő elemekből valami teljesen újat, egyedit alkossanak (de sokszor lesz majd erre szükségük későbbi életük során!). Ide tartozik még az is, hogy a sok színes építőelem használata remek alkalom a színek gyakorlására is.

 

 színek és formák

 

 

Gyurmázás

 

Golyók, gömbök, hurkák, kígyók, csigavonalak, sőt kockák is készülhetnek gyurmából. Nem is beszélve arról, mennyi mindent lehet belenyomni ebbe a puha, esetenként színes anyagba! A gyurmát nagyon jól helyettesíti a tészta, ezért aprósütemény készítésekor kötelező a gyerekeknek is megengedni, hogy nyomkodják a szívecskét, karikát, virágot (vagy éppen egy kis kerek poharat) a tésztába!

 

színek és formák

 

 

Papírhajtogatás

 

A hajtogatás nagyfokú figyelmet és pontosságot igényel, ezért a nagyobbacskáknak való. Még 6 éves kor körül is inkább csak az egyszerűbb formákat tudják meghajtogatni a gyerekek. Nagyszerűen szemléltetik a hajtogatás lépései, hogyan lesz például a négyzetből-háromszög (szalvéta hajtás), abból pedig esetleg éppen sárkány forma. Nyárhoz közeledve elkészíthetitek például ezt a kishajót is! Ebben a bejegyzésben találsz hozzá segítséget.

 

kreatív ötletek gyerekeknek

 

 

Rajzolás, színezés, vágás, ragasztás

 

Alkotás során sorra kerülnek elő a különböző formák: a napocska körből, a házikó négyzetből és háromszögből készül; ráadásul mindezeket ki is vághatjuk. A vágás során érzékelik a gyerekek, hogy az olló egy darabig egyenesen halad, aztán elkanyarodik, majd éppen görbén vág a kör vonala mentén. Ebben a folyamatban is az érzékszervek által tudatosulnak az ismeretek – így talán érthetőbb számotokra, miért is fontos a kisgyermekeknél mindig a cselekvés és játék közbeni tanulás.

 

színek és formák

 

Színek és formák

 

Mozgás

 

Ki ne felejtsük a mozgást, mint az egyik legfontosabb „tanulási” színteret óvodás korban. Hogyan lehet mozgás közben megismerni a különböző formákat? Például: járjunk körbe, alakítsunk kört, vagy éppen adogassuk körbe a labdát! Szaladjunk végig a focipálya szélén (téglalap), másszunk fel- és le a sátor alakú mászókán (háromszög), vagy ugráljunk végig az ugróiskolán (négyzet)! A képre kattintva is olvashatsz egy-két ötletet!

 

formafelismerő játékok

 

 

 Még egy-két ötlet: 

Magokból, termésekből bármilyen formát kirakhattok! Itt olvashatsz erről többet.

 

ismerkedjünk a formákkal

 

Egyszerű, otthon elkészíthető játék csipeszekből és filcből kivágott formákból. Találd meg az összeillő párokat!

 

Nagy kör, kis kör, nagy háromszög, kis háromszög és már készen is van a tündéri madárka!

forrás

Babylon építőjáték helyett: ropi és pillecukor. Hasonlóan jókat lehet építeni spagettiből is!

 

Színek és formák

Színesre festett spatulákból öntapadós tépőzár segítségével készíthettek különböző alakzatokat!

 

színek és formák

Egy ilyen szöges tábla elkészítése nem ördöngösség. Itt el tudod olvasni, hogyan is készül. Mindössze egy vágódeszka és néhány szög szükséges hozzá.

 

Színek és formák

No és a sok-sok fentihez hasonló játék, mozgás és tevékenység után kerülhet csak sor a feladatlapokra. Ekkor már a gyerekek a birtokukban lévő tapasztalást, érzékelést szinte „lefordítják” papír és ceruza alapú tudásra. De az ezt megelőző lépéseket nem lehet kihagyni!

A formákkal kapcsolatos nyomtatható játékokat készíthettek el az „Ismerd meg a formákat!” játékcsomag segítségével.

 

Ismerd meg a formákat! ovis játékok

 

A nyomtatható játékok segítségével

✅ felismerhetitek, hogy milyen formákra hasonlítanak a hétköznapi életben megtalálható tárgyak,

✅kiválogathatjátok színek és méretek szerint az adott formákat,

✅párosíthatjátok az egyformákat,

✅kiegészíthetitek a különböző formák hiányzó részeit

✅ különböző alakzatokat építhettek sokféle formából

✅ karácsonyfát és húsvéti tojást is díszíthettek adott formákkal

– mindezt csak kártyákat, képeket rakosgatva, ceruza és íróeszköz nélkül, hiszen ez a játékcsomag a 3-4 éveseknek szól.

Ez a játékcsomag 23 letölthető PDF oldalt tartalmaz.

Ha megtetszett, vásárold meg a webshopban!

 

formák ovis feladatok

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!