Barion Pixel
A gyerekek számára az égbolt egy varázslatos hely: hosszan lehet nézegetni a felhőket, hunyorogni a nap fényébe, megcsodálni a szivárványt, vagy gyönyörködni a csillagokban.

Előbb-utóbb biztos, hogy megfogalmazódnak bennük kérdések is a látottakkal kapcsolatban:

 • Miért megy aludni a nap?
 • Miért nem esnek le a csillagok?
 • A hold miért változtatja az alakját? Egyszer kifli, egyszer cipó.

Ezekre a kérdésekre néha nem könnyű az életkori szintjüknek megfelelően válaszolni. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani az alábbi ötletekkel!

 

A bolygók

 

Mit látunk, amikor felnézünk az égre?

Nappal a Napot, éjszaka pedig a holdat és sok-sok csillagot. Úgy hívjuk őket, hogy bolygók. Rajtuk kívül még sok-sok más bolygó létezik nagyon messze, de nem mindegyiket látjuk.

A Napot és a körülötte keringő bolygókat naprendszernek hívjuk.

Közepén helyezkedik el a Nap, ami olyan, mint egy óriási forró gázgolyó. Körülötte pedig a bolygók keringenek. A bolygók nem esnek le, mert a Nap láthatatlan ereje megtartja őket. Hasonlítanak egy labdára, mert a formájuk gömbölyű. Van köztük kisebb és nagyobb is.

 

 

I can teach my child

 

Vannak olyan bolygók, amelyeket szabad szemmel is láthatunk (ilyen a Nap, a Vénusz), és vannak olyanok is, amelyeket csillagászati távcső segítségével tudnak megfigyelni a kutatók.

 

 

 

A Nap

A Nap egy óriási, forró, égő gázgolyó. A körülötte lévő többi bolygó azért látszik, mert a Nap a fényével megvilágítja őket.

Valahogy úgy, mint amikor sötétben világítasz egy zseblámpával: amerre irányítod a zseblámpa fényét, az fog látszani – a többi sötétben marad.

 

A Föld

A Föld bolygóról már biztosan hallottál, hiszen itt élünk mi is. A Földön találhatók szárazföldek és hatalmas vizek is. Nézd meg ezt egy térképen, vagy földgömbön! Figyeld meg, milyen színnel jelölik a szárazföldet és milyennel a vizes területeket!

Itt is olvashattok a Földről.

Itt pedig az óceánokról, tengerekről tudhattok meg többet.

 

Hold

Bár nem bolygónak nevezzük, biztosan ismerős számodra a Hold is, hiszen gyakran láthatod. Azt is megfigyelhetted, hogy változik az alakja – néha kifli formájú, néha olyan, mint egy nagy guriga sajt. Valójában ezt azért látjuk így, mert néha a Hold egy része árnyékban marad. Nézd meg ebben a videóban:

 

 

 

Képzeld, a Holdon már emberek is jártak, akik űrhajóval utaztak oda, hogy megvizsgálják a Hold felszínét, talaját, és különböző méréseket végezzenek.

 

Merkúr

 

A Merkúr mindig a Nap közelében jár. Sok-sok kráter található rajta és a hőmérséklet nappal annyira meleg (330°), éjjel pedig annyira hideg (-180°), hogy ki sem bírnánk.

 

Vénusz

 

A Vénuszt esthajnalcsillagnak is hívják. Nagyon fényes csillag, régen segítette az embereket a tájékozódásban. Itt sem tudnánk élni, mivel akkora a forróság, hogy az összes óceánunk elpárologna. A Vénuszon nagyon sok vulkán is található.

 

Mars

 

A Marsot úgy is hívják, hogy vörös bolygó, mert a felszíne vörös színű. Több űrszonda is sikeresen leszállt a Marsra, hogy tanulmányozza az ottani éghajlatot és talajt. Sajnos a nagy hideg és a levegő hiánya miatt itt sem tudnánk élni.

 

ViaCarreira

 

Jupiter

 

A Jupiter a bolygók közül a leghatalmasabb. A Jupiter olyan, mint egy nagy viharfelhő, belsejében óriási szél tombol és legbelül a hőmérséklete forróbb, mint a Napé. Gázokból áll, ezért biztos, hogy nem is tudnánk leszállni rajta űrhajóval.

 

Szaturnusz

A Szauturnusz is gázokból áll, mint a Jupiter, de egy gyűrűje is van, amely jégből, porból és törmelékekből áll. Körülötte több, mint 20 kis hold kering.

 

Uránusz

Az Uránusz bolygó is gázokból áll, de van egy szilárd magja. Neki is van gyűrűje, mint a Szaturnusznak. és 27 hold kering körülötte.

 

Alunoon.com

 

Neptunusz

A Neptunusz a Naptól legmesszebb lévő bolygó. Itt sem tudnánk élni, mert – bár szép kék színe van, – de nagyon hideg van, és viharos szél fúj. Jégóriásnak is szokták nevezni.

 

Plútó

A Plútót törpebolygónak nevezik, kisebb még a Holdnál is. Gleccserek és jégvulkánok is találhatók rajta.

 

Nézd meg, mekkorák egymáshoz képest a bolygók!

 

 

 

Ebben az érdekes videóban pedig meghallgathatod, hogy az egyes bolygókon mit hallanál! Neked melyik tetszik legjobban? Mire hasonlítanak az egyes hangok?

 

 

 

 

Most már megismerted a Naprendszer bolygóit! Nézd meg, ahogyan ebben a dalban bemutatkoznak, aztán válaszold meg a kérdéseket!

 

 

 

Melyik bolygó mondja?

 • Én vagyok a naprendszer közepén.
 • Én vagyok a legközelebb a Naphoz.
 • Én vagyok a legfényesebb.
 • Én vagyok a bolygó, ahol élsz.
 • Én vagyok a vörös bolygó.
 • Én vagyok a legnagyobb bolygó a Naprendszerben.
 • Nekem egy csodaszép gyűrűm is van.
 • 27 kis hold kering körülöttem.
 • Én vagyok a kék jégóriás.
 • Én vagyok a legkisebb.

 

A világűr kutatása

 

A bolygókat és a világűrt sok érdekes műszer segítségével igyekeznek megismerni az űrkutatók.

 

Műhold

Műholdakat juttatnak az űrbe, amelyek ott keringve rengeteg mérési adatot továbbítanak a Földre, sőt még fotókat is készítenek.

 

 

Űrhajó

Ez az a jármű, ami rakéták hajtanak meg, hogy nagyon nagy sebességgel tudjon repülni és kijusson a világűrbe.

Azok az űrhajók, amelyek többször is képesek felszállni és kijutni a világűrbe az űrrepülőgépek.

Már több, mint 400 űrhajós repült ki a világűrbe különböző űrjárművekkel. Sok éves kiképzésen kell részt venniük, hogy alkalmasak legyenek a repülésre.

Magyarországról egyetlen ember járt eddig a világűrben: Farkas Bertalan. Nézd meg, hogyan mesél a gyerekeknek az űrutazás élményeiről!

 

 

 

 

Űrállomás

Az űrállomásokra, amelyek a Föld körül keringenek, rendszeresen érkeznek űrhajósok a világ sok országából, hogy kutatásokat, méréseket, kísérleteket végezzenek. A leghosszabb ideig egy orosz űrhajós lakott a MIR űrállomáson: több, mint egy évet töltött ott.

Nézd meg, hogyan mosnak fogat az űrhajósok az űrállomáson!

 

 

 

Ugye, milyen érdekes a világűr és a bolygók világa?

Játékból ti is űrhajósokká válhattok, felfedezhetitek a csillagokat, bolygókat,és talán még űrlényekkel is találkozhattok!

Nézd meg a játékötleteket itt!

 

 

Készíts a bolygókkal kapcsolatos érdekes játékokat!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!