Barion Pixel

Nyári utazás, nyaralás során a gyerekek valódi tapasztalatokat is szerezhetnek a tengerekről, azok élővilágáról. Néhány ötlet segítségével közösen is feleleveníthetitek ezeket az élményeket, miközben bővítitek is a tudásukat ebben a témakörben.

Ha pedig még nem jártatok tengerparton, a gyerekek számára akkor is érdekes, új dolgokat rejt a közös felfedezés!

Ismerjük meg együtt az óceánokat, tengereket!

 

Mi az a tenger? Mi az óceán?

 

A Földön, ahol élünk szárazföldek és vizes területek is találhatók.

Nézzétek meg ezt a kis videót és találjátok ki, mely részek a vizes területek és melyek a szárazföldek? Vajon melyikből van több?

 

 

Földgömbön, vagy térképen is felfedezhetitek együtt az óceánokat és a tengereket!

Vajon mi a különbség köztük és miben hasonlítanak?

Az óceánok a földrészek között található óriási vízfelületek, a tengerek pedig ennél kisebbek, amelyek lehetnek a szárazföldek belsejében, vagy kapcsolódhatnak az óceánokhoz is. Keressetek a térképen mindegyikre példát!

Ezen a csodálatos képen jobb oldalon az Atlanti óceán található, bal oldalon pedig a Karib-tenger. Milyen különbségeket fedeztek fel rajtuk?

 

Kép forrása

 

Játék a ruhadarabokkal

Készíts

a vízi élőlényekkel kapcsolatos

nyomtatható

játékokat

a gyerekeknek!

 

Hullámok

 

Az óceánokban és a tengerekben közös, hogy mindegyik hullámzik. Mit gondoltok, mitől keletkeznek a hullámok? (A vízfelület feletti szél okozza.)

Ezek a hullámok néha szelídebbek, néha viszont hatalmasak is lehetnek.

Nézzétek meg, milyen érdekes a hullámzás, és figyeljétek meg a hangját is!

 

 

A hullámlovasok az óriás hullámokat is képesek meglovagolni. Erről itt láthattok egy rövid videót.

Vajon ti is tudtok hullámot „csinálni”?

Kipróbálhatjátok az alábbiakat:

  • fogjatok ketten egy ugrókötelet és egyikőtök emelgesse az egyik végét fel-le! Máris kész a hullám!
  • Kössetek hurkapálcára egy hosszú szalagot és hullámoztassátok!
  • Ha többen vagytok, fogjátok meg egymás kezét és felváltva egymás után emeljétek a magasba a karjaitokat! A sportversenyek lelátóin a nézőközönség is szokott így hullámozni!
  • Persze medencében, vagy kádban fürödve is egyszerűen tudtok hullámot csinálni a vízben 🙂 .

 

Próbáljátok ki ezt az egyszerű ötletet:

Hozzávalók: 3 dl víz, ételfesték, 2 dl babaolaj – mindezt egymás után töltsd be egy palackba! Figyeljétek meg a hullámokat!

 

 

Milyen a tengervíz?

 

Ha már volt alkalmatok tengerparton fürdeni, érezhettétek, hogy a tengervíz sós ízű. Mit gondoltok, vajon hogyan került a tengervízbe só? Beszélgessetek róla!

A tenger mélyén lévő kőzetekből oldódik ki a só, ami tárolódik a tengerekben. A hatalmas vízfelület folyamatosan párolog (a víz körforgásáról itt láthattok egy videót), a só viszont bent marad a vízben, így lesz a tenger sós ízű.

Készítsetek ti is sós vizet, és figyeljétek meg, hogyan viselkedik egy tojás a sós- és a nem sós vízben! (Kipróbálhatjátok szőlőszemekkel is!)

 

 

 

Készítsd el a nyári játékmappát ovisodnak!

Legyél a Játéktár tagja!

 

A tenger rétegei

 

A tenger szélén még leér a lábunk, de egyre beljebb sétálva már mélyül a víz. A tengernek nem csak a mélysége változik, hanem a színe is: egyre sötétebb lesz.

Mit gondolsz, mitől lesz egyre sötétebb a tenger mélye felé haladva?

Bizony, egyre kevésbé ér le a mélybe a nap sugara! Az alábbi képen ezt láthatod.

Mivel a napocska nem tudja a tenger fenekén felmelegíteni a vizet, lefelé haladva egyre hidegebb lesz. A legtöbb tengeri állat és növény a víz felső rétegében érzi jól magát. A sötét és hideg rétegekben egyre kevesebb élőlény lakik.

 

Helthymama.info

 

Készítsetek különböző árnyalatú tengervizeket a tengerszinteknek megfelelően!

Melyik színű víz helyezkedik el legfelül és melyik legalul?  Ha vannak tengeri játékállataitok, helyezzétek el őket a tengerszintnek megfelelően! Ki lakik a legmélyebben?

 

naturalbeachliving

 

Egy kis segítség:

A legfelső, napsütötte réteg lakói: cápa, tonhal, makréla, medúza, tengeri teknősök, fókák, delfinek. Mivel ez a réteg napfényt kap, itt növények is nőnek.

Az alkonyzóna lakói: ide már kevesebb napfény jut, de még lehet látni. Itt is nagyon sok élőlényt találunk: például polipokat, rákokat, cápát.

Éjféli zóna: sötét és hideg van, de még itt is élnek élőlények, például a tintahal vagy tengeri csillagok.

Mélység zóna: az óceán itt fagyosan hideg és teljesen sötét. Itt már nagyon kevés állat él, például férgek.

Árokzóna: az óceán legmélyebb övezete az óceán fenekének keskeny repedéseibe nyúlik. Itt koromsötét van és fagypont körüli hőmérséklet.

 

Ismerkedj meg néhány tengerben élő állattal!

 

 

Ha van rá lehetőségetek, látogassatok el olyan Akváriumba, állatkertbe, Tropicariumba, ahol tengeri állatokat is láthattok!

Gyerekeknek szóló ismeretterjesztő könyvekből is sok érdekességet tudhattok meg. Úgy tapasztaltam, hogy szívesen lapozgatják, nézegetik a gyerekek ovis korban például a Mi Micsoda sorozat köteteit. Az Olvasóvá nevelés blogon be is pillanthattok néhány szép könyvbe!

 

Olvasóvá nevelés blog

 

Nagyon fontos, hogy a tenger élővilágára is vigyáznunk kell! A sok vízbe dobott hulladék, szennyező anyag az állatok, növények pusztulását okozhatja!

Beszélgessetek erről is, és nézzétek meg a Föld napjával kapcsolatos ötleteket! Ti mit tudtok tenni otthon azért, hogy a Föld minél élhetőbb bolygó legyen?

 

 

Nézd meg a tengerrel, óceánnal kapcsolatos összes ötletet itt!

 

Játék a ruhadarabokkal

Alkoss

együtt  a

gyerekekkel

nyáron is!

Gyere a

Játéktárba

a kreatív

ötletekért!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!