Barion Pixel

A madarak közül a gólya és a fecske már a legkisebbek mondókáiban, ölbeli játékaiban is szerepel. Így amikor nagyobbacskák lesznek, örömmel fedezik fel a valóságban is a kémény tetején fészkelő gólyákat, vagy a villanydróton sorakozó fecskéket.

Az év során több olyan alkalom is adódik, amikor kicsit jobban is szemügyre vehetjük ezt a két kedves madarat és megtudhatunk róluk többet. Beszélgethetünk róluk ősszel, amikor útra kelnek, tavasszal, amikor a visszatérésüket várjuk, illetve a jeles napok alkalmával, mint a madarak és fák napja, vagy az állatok világnapja.

Lessük meg a gólyákat!

 

Nagy esemény, amikor tavasszal megpillantjuk az első gólyát! A gyerekek örömmel kiáltoznak és lesik, hogy hová repül, merre fészkel. Ezt az örömteli élményt kihasználva közelebbről is megismerkedhetünk ezekkel a kedves madarakkal.

  • Figyeljük meg együtt, hogy milyen színű a gólya tolla, lába, csőre!
  • Kövessük a szemünkkel, hová repül, hol száll le?
  • Hol látunk gólyafészkeket?
  • Mit csinál a gólya? Milyen mozdulatokat figyelhetünk meg rajta, milyen hangokat ad ki?
  • Egyedül van, vagy többen laknak a fészekben?
  • Vajon mit eszik?

 

Ha nem sikerül meglesnetek a gólyákat, itt találtok élő felvételeket különböző madárfészkekről, köztük gólyákról is!

A gólya külseje

 

Messziről is látjuk, hogy hosszú, piros csőre és hosszú lába van. Tolla fehér, de szárnyai végén fekete tollak is láthatók. Szárnyai szélesek.

Mesélhetsz a gyerekeknek arról is, hogy létezik fekete gólya is, de abból sokkal kevesebb él hazánkban. Ritkán találkozhatunk velük, mert az emberek környezetét nem kedvelik, legszívesebben vízparti erdőkben élnek.

Nézzétek meg a csipogo.hu oldal gólyákkal foglalkozó részét! Szuper kis feladatokat és információkat találtok rajta!
Itt találtok egy online kirakó játékot, ahol a fekete- és a fehér gólyát tudjátok összeállítani a részekből.

csipogo.hu

Színezd ki ezt a gólyát úgy, ahogyan megfigyelted! Ide kattintva tudod letölteni a színezőt.  Rajzolhatsz neki fészket, vagy vízpartot is, hogy kedvére vadászhasson a békákra!

Nézzétek meg közösen Szabó Magda verséből készült kedves diafilmet, amelyben a gólyáról is találtok hasznos információkat:

Itt találod a teljes verset a képekkel.

 

 

Hogyan viselkedik a gólya?

Amikor a gólya repül, kinyújtja hosszú lábát és a nyakát, kitárja széles szárnyait. Próbáld meg te is utánozni!

Gyakran látunk gólyákat egy lábon állni. A kutatók szerint ez azért lehet, mert a gólya pihenteti az egyik lábát. Mások szerint pedig azért, mert a gólya a lábain keresztül hőt veszít (lehűl). Amikor behúzza a lábát a meleg tollai közé, nehezebben fog kihűlni a teste.

Amikor a gólyapár üdvözli egymást, fejüket hátrahajtva kelepelnek. Ezt a hangot úgy adják ki, hogy a csőrüket gyorsan összeütögetik. Nézzétek meg ebben a videóban:

 

 

Hol lakik a gólya?

 

Kedvelik a vízparti területeket, nedves réteket, ezek közelében, ember lakta területen építenek fészket. Nézzétek meg az alábbi képeket, milyen sok helyen fészkelhet a gólya! Felismered, hova építette a fészkét?

 

Sajnos a fára épített fészkek egyre ritkábbak, gyakoribbak a villanyoszlopra, kéményre épült gólyafészkek. Az áramütés, vagy a rosszul szellőző kémény veszélye miatt a madárvédő szakemberek gyakran alkalmaznak „gólyakosarat”, amely egy állvány, amely a fészek biztonságos elhelyezését teszi lehetővé. Ezt a fenti villanyoszlopos képen is láthatjátok.

Egy-egy gólyafészek nagyon nagy méretű, hiszen több gólyának is helyt kell adjon. Ha van otthon mérőszalagotok, nézzétek meg, mekkora 1- 1,5 méter! Ilyen nagy egy gólyafészek.

Rajzolj a gólyáknak fészket! Rajzold meg azt is, hová épültek a fészkek! Töltsd le innét a feladatlapot!

 

Először az apa gólya érkezik meg, és kezdi el a régi fészek építését, felújítását. Ehhez vastag gallyakat, füvet, faleveleket, tollat és földet is használnak, de sokszor beépítenek rongyokat, papírt is. Gyakran különös dolgokat is behordanak a gólyák a fészekbe. Találtak ott már például cipőt, egyéb használati eszközöket is. Erről a Fehér Gólya Múzeumban hallottam, amiről kicsit lejjebb mesélek majd.

Azt is megtudtam, hogy a gólyafészek szövevényes gallyai jó otthont biztosítanak a kisebb testű verebeknek is.

Nézzétek meg ezt a videót a fészek építésről a Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány oldalán. Figyeljétek meg: hogyan, mivel tudja megfogni és rakosgatni a gallyakat a gólya?

 

A gólya kicsinyei

 

Amikor készen áll a gólyafészek, az anya gólya lerakja benne a tojásokat. Valamivel nagyobbak, mint a tyúktojás, amivel a mindennapokban találkozunk. Az apa és az anya gólya felváltva melengetik a tojásokat, míg abból ki nem bújnak a fiókák. Ehhez  33-34 napra van szükség.

Nézd meg, hogyan repedezik meg a tojás héja, hogy ki tudjon bújni belőle a fióka! Ilyen picik az újszülött kis gólyák.

 

A gólya szülők egyike vigyáz a kis gólyákra, míg a másik élelmet hoz a számukra. A gólyák békákat, rákokat, kígyókat, rovarokat, egereket is megesznek.  Nézzétek meg együtt ebben a videóban, hogyan eteti a kicsinyeit a gólya. 2 perc 53 mp-nél láthattok egy érdekességet  🙂 .

 

Amikor a kisgólyák elég nagyok lesznek, és tudnak repülni, ők is besegítenek a táplálékszerzésbe.

A gólyák költözése

Augusztus vége felé, amikor már véget ér a nyári forróság, a gólyák útra kelnek és melegebb tájakra vándorolnak.

A madarakat megfigyelő szakemberek kis szerkezeteket, jeladókat, tettek néhány gólyára, más gólyák lábán pedig gyűrűket helyeztek el, így tudták nyomon követni, merre repülnek. Két nagy útvonaluk is van.

Útjuk során gyakran találkoznak felszálló meleg levegővel, ilyenkor nem szükséges használniuk a szárnyukat, mert a meleg légáramlat feljebb emeli őket. Aztán jó sokáig csak siklanak a levegőben. Ez is segíti őket abban, hogy ilyen hosszú utat tudjanak megtenni.

Érdekes felvételeket láthattok a gólyákról és a vonulásukról ebben a videóban:

 

Gólyamúzeum

Szeretettel ajánlom figyelmetekbe a kölkedi fehér gólya múzeumot, amely Dél – Baranyában, Mohácstól pár km-re található. Ha a közelben kirándultok, mindenképpen érdemes ide ellátogatni a gyerekekkel!

Valósághűen berendezett környezetben figyelhetitek meg a gólyák életmódját, mindent megtudhattok a tulajdonságaikról, szaporodásukról, repülési útvonalukról. Ovisoknak, iskolásoknak is nagyszerű programokat tartanak, élményszerűen közvetítenek ismereteket a múzeum felkészült dolgozói.

Felnőtteknek is szuper programokat szerveznek, például kenutúrát a Duna holtágon, amelyen már én is részt vettem, tényleg csodálatos élmény!

Facebook oldalukat az aktuális infókkal itt találjátok.

A gólyamúzeum területén egy sérült gólya is él, aki télen sem repül el, etetését az ide látogatók is megnézhetik.

Nézzetek meg egy kis filmösszeállítást egy iskolás csoportnak tartott foglalkozásról:

Remélem, sok érdekességet megtudtatok a gólyákról!

Készíts 

gólyás

játékokat!

Legyél a Játéktár tagja!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!