Barion Pixel

Ha még nem olvastad el, nézd meg a „Mi leszel, ha nagy leszel?” c. bejegyzést, amelyben megtudhatod, miért érdemes a különböző foglalkozásokat megismertetni a gyerekekkel!

Most pedig néhány játékötletet találsz, amelyek a foglalkozások témaköréhez kapcsolódnak.

 

Ki használja?

 

Tegyél különböző jellegzetes eszközöket, tárgyakat egy kosárba, amelyeket különböző foglalkozású emberek használhatnak. A gyerekek feladata lesz kitalálni, hogy milyen munkákhoz kapcsolódik egy-egy tárgy. Meséljék is el, hogy ki mit csinál vele!

Például:

habverő – cukrász
ecset – festő
olló – szabó, fodrász
tű, cérna – varrónő
cipő – cipész
kalapács, szög – lehet asztalos, ács
fésű, sampon – fodrász
fakanál, kötény – szakács
kötszer, fecskendő – ápolónő
fonendoszkóp, játék orvosi táska – orvos
virágmagos tasak, metszőolló – kertész

 

Meselánc

 

A fenti eszközökkel úgy is játszhattok, hogy elkezdtek egy folytatásos mesét szőni. A soron következő játékos mindig kivesz egy tárgyat a kosárból, és úgy folytatja a történetet, hogy az benne legyen.

Például:

„Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy festő (a kapcsolódó tárgy az ecset), aki elhatározta, hogy megkeresi a világ legszínesebb madarát és lefesti. El is indult. Ment, mendegélt, beért egy erdőbe, ahol találkozott …(itt jöhet a következő játékos, aki például kivesz a kosárból egy habverőt)…találkozott egy cukrásszal. Ez a cukrász az erdőben élt és az ott gyűjtött dióból és mézből készített mézeskalácsokat. Meg is kínálta vele a festőt.”
…és így tovább.

Kicsiknél segíthetünk kérdésekkel, nagyobb 6-8 évesek viszont már biztosan ki tudnak találni érdekes cselekményt maguktól is. A történet nem kell, hogy a foglalkozásokhoz kapcsolódjon, nagyon sok mindenre inspirálhatja a résztvevőket.

 

 

Amerikából jöttem…

 

Ezt a játékot biztosan ismered 🙂 . Nagyobb gyerekekkel játszhatjuk úgy, hogy az alábbi kis mondókát mondva elmutogatják az általuk választott foglalkozást:

„Amerikából jöttem, mesterségem címere… A – S”

A végén a két betű a választott foglalkozás első és utolsó betűje.

Kisebbek (ovisok) számára pedig elegendő, ha egy-egy foglalkozást megpróbálnak eljátszani (akár ketten együtt, ha szükséges – például: orvos és betege), a többieknek pedig ki kell találniuk.

 

Postás játék

 

Körben ülünk, vagy állunk és az első játékos a mellette lévő fülébe súg valamit. Mindenki továbbadja amit hallott, míg el nem ér az utolsó játékoshoz a szó. Általában az út során teljesen megváltozik az üzenet és jókat lehet rajta nevetni 🙂

 

Buszsofőr játék

 

A gyerekek közül kiválasztunk egy-, vagy két buszsofőrt (persze ha sokan vagyunk még több is lehet), valamilyen módon meg is jelölhetjük őket (például sapkával). A gyerekek ide-oda sétálnak, szaladgálnak, majd a játékvezető jelére – például: „Beszállás hat utassal!”  igyekeznek beszállni az egyik buszba.

A buszsofőr feladata ellenőrizni, hogy a megfelelő számú utas van-e a buszban. Játszhatunk úgy is, hogy elsorolja az utasok nevét és hozzáteszi azt is, hogy hányadik a sorban. Például: első Péter, második Julcsi…stb.

Akik nem fértek be a buszba, leülhetnek a buszmegállóba. A „Kiszállás!” jelre újra szétszaladnak a gyerekek és kezdődik elölről a játék.

Ugyanígy játszhatunk Taxisat, vagy vonatosat is.

Készítsd el a foglalkozásokkal kapcsolatos

játékokat!

Legyél a Játéktár tagja!

 

Szakácsos játék

 

A gyerekeket két csapatra osztjuk. Egyik csapat sós ételeket főzhet, a másik édeset.  Felváltva kezdik a „főzést”, azaz felváltva mondanak egy-egy ételt a játékosok. A sós csapat tagjai csak sósat, az édes csapaté pedig csak édeset mondhatnak.

 

Éjjeli ABC

 

Egy asztalra különböző tárgyakat helyezünk el, ez lesz a bolt. A játékosok egyenként mennek vásárolni a „sötétben”, vagyis csukott szemmel. Előtte mindenki jól megfigyelheti az asztalra helyezett tárgyakat, majd a vásárlás során tapogatva kell megtalálnia ami a bevásárlólistán szerepel. A bevásárlólista lehet szóbeli utasítás („Vegyél egy babát és egy kisautót!”), vagy egy rajzos cetli, amit vásárlás előtt meg lehet nézni.

 

Festő

 

Egy gyereket kiküldünk, majd megbeszéljük, hogy ki lesz az, akit le fogunk „festeni”. Amikor bejön a kiküldött játékos, sorban elmondjuk, ki mit festene le az adott gyermekkel kapcsolatban:

„Én szőke hajat festek neki.”
„Én piros nadrágot festek neki.”
„Én egy autót festek neki.”
„Én egy kistestvért festek neki.”

A kiküldött játékos feladata lesz kitalálni, hogy ki szerepel a festményen.

Játszhatunk úgy is, hogy állatokat, vagy különböző eseményeket (pl: karácsony) festünk le.

 

TV riporter

 

Barkácsoljatok egy TV-t (a lenti videóban láthatsz erre egy ötletet), és a gyerekek felváltva legyenek a TV riporterek!

A riport során mutassák be egy társukat / családtagjukat! Először mondják el, hogy kit fognak bemutatni, anélkül, hogy kimondanák az illető nevét, majd tegyenek fel neki kérdéseket!

Ezzel a játékkal nagyon jól gyakorolhatják a gyerekek a szóbeli kommunikációt, főleg ha felnőttként ti is együtt játszotok velük és néhány jó példát adtok erre.

Természetesen a TV-ben önálló produkciók is megjelenthetnek: éneklés, versmondás stb.

 

 

 

Fényképész

 

Különböző kellékeket, ruhadarabokat, kiegészítőket biztosítunk a gyerekeknek, amelybe tetszés szerint beöltözhetnek. Amikor elkészültek, egyesével leülnek a fényképész elé.

A fényképész „készít egy fotót”, majd a beöltözött gyerkőc elrejtőzik egy paraván (vagy a nyitott ajtó) mögé. A többiek feladata lesz felsorolni, mi minden szerepelt a fotón. Például: „Volt rajta nyaklánc, hosszú szoknyája volt, piros táskája, koronája…stb.”

A végén előbújhat a fotózás alanya és ellenőrizhetjük, hogy jól emlékeztünk-e a ruhájára, kiegészítőire.

 

Szerepjátékok

 

A különböző foglalkozásokkal való ismerkedésben kiemelt jelentőségük van a szerepjátékoknak, amikor a gyerekek szinte teljes lényükkel egy általuk választott szerepbe bújhatnak. 

A szerepjátékok jelentőségéről és arról, hogyan tudod segíteni ebben kisgyermekedet, itt olvashatsz bővebben.

A fenti bejegyzésben találsz néhány ötletet orvosos, autószerelős és szerelő műhelyes játékokhoz is.

 Virágboltos játékhoz itt találsz ötleteket.

Pékség szerepjátékhoz pedig itt.

 

Márton nap oviban

Nézd meg a

pékség játékhoz

készült nyomtatható

kellékeket!

✅ Pékáru feliratok

✅Nyitva/Zárva tábala

✅Árcédulák

✅Bevásárlólista

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!