Barion Pixel

A gyerekek számára a gólya mellett az egyik legismertebb madár a fecske. Sok mondóka, gyermekvers, dalocska szereplője és gyakran találkozhatunk velük márciustól kezdve egészen az augusztusi hetekig. Ismerkedjetek meg velük egy kicsit közelebbről!

Magyarországon a két leggyakoribb fecskefajta: a füstifecske, és a molnárfecske. Megtalálható még a partifecske is, de sokkal kevesebb van belőlük.

 

Fecskelesen

 

Séták, kirándulások alkalmával figyeljétek meg a madarakat! Március melegebb heteiben már láthattok fecskét, gólyát is. Nézzétek meg, hová repülnek, hol szállnak le!

Keressetek fecskefészkeket a házakon, eresz alatt, gerendákon! Nézzetek körül otthon is: nálatok van-e fecskefészek? Ha igen, figyeljétek rendszeresen a fecskék életét!

Gyakran találkozhattok fecskékkel az áprilisi-májusi időszakban a pocsolyák környékén, saras területeken. Nézzétek meg ebben a rövid kis filmben, hogyan gyűjtögetik a sarat a fecskék a fészek építéshez!

 

 

Ha szeretnétek otthonotokat madárbaráttá tenni, csatlakozhattok a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület madárbarát kert programjához is. Erről itt olvashattok bővebben.

 

 

Milyenek a fecskék?

 

Ezen a képen láthatod a parti fecskét, a molnár fecskét és a füsti fecskét. Figyeld meg, miben hasonlítanak és miben különböznek egymástól?

Hasonlítanak abban, hogy…

  • mindegyiknek két lába van
  • van csőrük
  • van szárnyuk
  • toll borítja a testüket

Madaraknak hívjuk őket. A madarak közös tulajdonsága még, hogy tudnak repülni, és tojásokat raknak. Milyen madarakat ismersz még?

Amiben különböznek…

  • más a színük. Mondd el, milyen színűek a madarak?
  • nem egyforma hosszú  farktolluk. Melyiküké a leghosszabb és a legrövidebb?

 

parti fecske – molnárfecske – füsti fecske

kép forrása: fecskefigyelo.mme.hu

 

Színezd ki a fecskéket úgy, hogy hasonlítsanak valamelyik fajta fecskére!

A lap bal alsó sarkába rajzolj nekik egy fecskefészket! Töltsd le a színezőt ide kattintva!

 

 

A madaraknak kellemes hangja van, mindannyian szeretjük hallgatni őket. Hallgasd meg, milyen kedvesen csivitelnek a füstifecskék!

 

 

 

Hol lakik a fecske?

 

A fecskék tavasszal érkeznek hozzánk és mire jön az őszi hideg idő, elköltöznek melegebb vidékre, Afrikába.

Sárból, fűszálakból, növényi részekből ragasztják össze a fészküket, amelyet általában épületek teteje alá, gerendákra készítenek. Több évig is használják a fészküket a fecskepárok. Jó időben a szabadban te is megpróbálhatsz ilyen fészket készíteni.

 

Kép forrása: biomisszio.hu

Sokan nem szeretik a fecskefészkeket a házukon, mert a fecskék összepiszkítják az alattuk levő területet. Ez ellen nagyon jól lehet védekezni, ha egy kis lapot szerelünk a fészek alá. Képzeld, ezt úgy hívják, hogy fecskepelenka. 🙂  Ezen a képen is láthatod:

 

Kép forrása: Sokszínű Vidék

 

A partifecskék a vizek mentén lévő partfalak lyukaiba fészkelnek.

 

 

Gyurmából, ágakból, gallyakból próbálj meg te is egy fecskefészket készíteni!

 

Messy little Monster

 

Mit eszik a fecske?

 

A fecskék nagyon hasznos madarak, mert megeszik a kártékony rovarokat, legyeket, szúnyogokat, levéltetveket. Néha a hernyókat, pókokat is elfogyasztják. Gyakran építenek fészket istállókban, tanyákon, mert ott a sok állat miatt sok a légy, így könnyen jutnak táplálékhoz.

 

Fecskefiókák

 

A tavasszal visszatérő fecskék kétszer is raknak tojást a fészekbe, mielőtt visszaindulnának Afrikába. Ilyenek a fecsketojások.

 

Forrás: Tisza-tó élővilága

A kis fiókák 14 – 17 nap után kikelnek a tojásokból. A  fecske szülők etetik őket. Amikor elég nagyok lesznek, megtanulnak repülni.

Nézzétek meg, hogyan születnek a kis füsti fecske fiókák:

 

 

Játékból te is etethetsz madárfiókákat! Csipesszel csipegesd fel a fonaldarabkákat és tedd az előzőleg elkészített fészekbe. Gyurmából formázhatsz kis fiókákat is!

 

Learning for kids

 

Tanuljátok meg együtt ezt a kedves, fecskékről szóló dalt!

 

 

 

Most már sok mindent tudsz a fecskékről! Ismerd meg a gólyákat is!  

Játék a ruhadarabokkal

Készítsd el a

madarakkal

kapcsolatos

nyomtatható

játékokat

a gyerekeknek!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!