Barion Pixel
Ha éppen suliba készültök, mostanában már biztosan a boltokat járjátok, hogy mindenféle felszerelést időben beszerezzetek a leendő kis elsősnek. Ugye, nem feledkeztek meg arról, hogy legalább ilyen fontos a gyerkőcök lelkének a felkészítése is a nagy napra! De hogyan is lehet elérni, hogy mosolygósan, bátran vágjanak neki a sulinak? Természetesen játszva!

 

Mit viszünk az iskolába?

 

Mi lenne, ha egy délután iskolásat játszanátok? Vegyetek elő egy régebbi hátizsákot, ez lesz az iskolatáska. Kérd meg a gyerkőcöt, hogy csukja be a szemét, te pedig pakold tele a hátizsákot mindenfélével. Kerüljön bele olyan dolog, amire szükség lesz a suliban és olyan is, ami nem illik oda. Például: fakanál, rágógumi, mackó, kisautó, papírzsepi, kispárna, filctoll, ceruza, mesekönyv…stb. bármi, ami eszedbe jut és kéznél van. Lehetnek benne vicces dolgok is (zokni, krumplihéj)!

  • Mi az ezek közül, amire szükség lesz az iskolában? Mit fognak csinálni vele a gyerekek?
  • Mi az, amit nem viszünk a suliba? Miért?
  • Vannak olyan dolgok, amit az oviba elvittünk, de az isiben már nem lesz rá szükség? (kispárna, takaró, mackó – bár egy kisebb kedvenc még elférhet a táskában!)

 

iskolára készülés

 

Iskolásdi

 

Legyél te a tanító néni és játsszátok el, hogyan telik majd egy iskolai nap! Ültessétek a „padba” a kedvenc babákat, macikat is! Mondd el, hogy mennyire örülsz, hogy megismerkedhetsz az elsősökkel, kérdezd meg a nevüket és hogy hol laknak! Meséld el, mi mindent fogtok csinálni az iskolában! Kérd meg, hogy vegyék elő a vonalas füzetet és írjanak egy sor karikát! Dicsérd meg, hogy milyen jól sikerültek! Aztán tartsatok tornaórát (utánozni kell az általad mutatott gyakorlatokat), énekórát (tapsolja vissza a ritmust) és olvasás órát is (mondjatok el közösen egy rövid mesét)! Végül egyétek meg az uzsonnát együtt igazából!

 

 

Anya és apa is volt kicsi!

 

Ugye emlékeztek még arra, amikor ti voltatok elsősök? Ha aznap nem is készült fotó rólatok, a régebbi albumokban biztosan találni egy-két iskolás fényképet. Nézegessétek meg együtt és mesélj kedves, vicces emlékeket gyerekkorodból! Mondd el, kik voltak a legjobb barátaid, barátnőid és milyen csínyeket követtetek el együtt! Meséld el, miért szerettél suliba járni! A negatív élményeket inkább ne most elevenítsd fel, hiszen a cél, hogy a gyerekek jókedvűen, bátran várják az iskolakezdést!

 

 

 

Már iskolás vagyok! – emlékkönyv

 

Ha elkészítitek ezt a kis rajzolható, írható könyvecskét, sokáig emlékezhettek majd az első iskolai napokra! Nyomtassátok ki az oldalakat a képekre kattintva, aztán ragasszatok bele fotókat, készítsetek rajzokat, vagy írjatok pár sort!

 

iskolás leszek emlékkönyv

 

Elkészítés:

1. nyomtasd ki az alábbi két A/4-es oldalt, majd vágjátok ki a téglalapokat:

 

iskolas_leszek_emlekkonyv

A fiús változatot ide kattintva találod!

 

iskolas_leszek_emlekkonyv

2. Kartonlapból vágjatok ki 11×14 cm-es lapokat – és ragasszátok fel mindkét oldalra a kinyomtatott kis téglalapokat! Figyeljetek rá, hogy az egyik oldalon nagyobb helyet hagyjatok, hogy majd kényelmesen lehessen lapozni a kis könyvet! Én az egyik oldalon 1 cm-t, a másikon 2 cm-t hagytam.

 

iskolás leszek emlékkönyv

 

3. A feliratoknak megfelelően rajzoljatok, ragasszatok fotót, vagy írjatok pár sort az oldalakra. A gyerekek tenyérnyomát  összehajtogatott lapon ragaszthatjátok be a kis albumba.

 

iskolás leszek emlékkönyv

 

Végül készítsetek egy lyukat a felső sarokba és egy színes zsinórral fűzzétek össze a lapokat! Könyvszerűen is összefűzhetitek, ha a bal oldalon egymás alá két lyukat fúrtok és így bújtatjátok át a zsinórt!

Ha pedig szeretnétek nagyobb méretben elkészíteni az albumot itt megtaláljátok egyenként is az oldalakat. Nyomtatásnál kedved szerint változtathatod a méretezést, attól függően, mennyi képet nyomtatsz egy oldalra. (Például: ha csak két képet nyomtatsz egy oldalra, akkor máris kétszer ekkora lesz az albumod.) Kattints a feliratokra az oldalak nyomtatásához!

Már iskolás vagyok! 

Ez vagyok én!

Ilyen magas vagyok!  – lányos

Ilyen magas vagyok! – fiús

Ez a tenyerem

Ezt teszem az iskolatáskába:

Szerintem ilyen lesz a suliban:

Anya szerint ilyen lesz a suliban:

Lerajzolom az iskolát:

 

Bár mindenhol csak arról hallani, melyek az iskolaérettség feltételei, nagyon fontos lelkileg is felkészülni a sulira – és ez a szülőkre és a gyerekekre is vonatkozik! A közös játék  segít feloldani a feszültséget, a játékszituációkban kimondhatóvá válnak a kérdések, át lehet élni a félelmet tartogató helyzeteket következmények nélkül. Ráadásul játék közben a megnyugtató megoldás is megszületik – könnyedén, természetes úton. Ugye, nem is olyan félelmetes a sulikezdés?

Jó készülődést!

Nézd meg az otthoni, játékos iskolaelőkészítő programot!

✅12 iskolaelőkészítő foglalkozás

✅iskolaérettség képességei

✅sok-sok mozgásos játék

✅videók, letölthető anyagok

Nézd meg a sulikezdéshez kapcsolódó összes ötetet!