Barion Pixel

Ha már tudod, mire jó az otthon kinyomtatható ovis játékcsomag, akkor olvasd el mit érdemes tudni a játékok, feladatlapok elkészítésével kapcsolatban! A letölthető oldalakat e-mail címedre fogod megkapni, így a feladatlap nyomtatáshoz szükséged lesz egy nyomtatóra.

Milyen méretben nyomtassam ki az oldalakat?

A legtöbb oldalt A/4 méretben érdemes kinyomtatni, hiszen az ennél kisebb oldalon nehézkes a feladatok megoldása. Gondolj csak például arra, amikor apró eltéréseket kell észrevenni a képek között, vagy amikor bekarikázni, vonalat húzni kell a lapon. Kis méretben ez még nehézséget okoz az ovis gyerekeknek, fontos, hogy jól átlátható legyen számukra a feladat. Az összefűzött PDF oldalak nyomtatásához kattints a bal felső sarokban a “Fájl” feliratra, majd az ott lenyíló ablakban válaszd a “nyomtatás”-t! 

 

 

Néhány esetben azonban kivételt is tehetsz. Az alábbi képet elég lehet kisebb méretben nyomtatni, hiszen csak beszélgettek róla. Ekkor a következőt tedd:

Minden nyomtatónál létezik olyan beállítási lehetőség, amellyel két oldalt lehet nyomtatni egy A/4 méretű lapra.

A fent leírt módon a “nyomtatás” lehetőségre kattintva megjelenik egy ablak. Itt az “oldalak” sorba írd be annak a két oldalnak a számát, amelyeket egy A/4 lapon szeretnél elhelyezni. Ezen a képen kékkel bekarikázva látod:

 

 

Majd kattints a „Több” gombra (a felirat nyomtatónként eltérő lehet), és máris két oldalt nyomtatsz egy A/4 lapra. 

 

Miért színesek az oldalak? Hiszen akkor drágább a nyomtatás!

 

Valóban, az oldalak nagy része színes képekkel, ábrákkal készül. Ennek egyik oka, hogy tetszetős, érdekes legyen a gyerekek számára. Próbáld csak ki, melyik mesekönyvet nézegetik nagyobb lelkesedéssel: amelyik tele van nagy, színes képekkel, vagy egy régebbi típusút, amelyben alig van pár egyszínű illusztráció!

Néhány feladatban kifejezetten a színeknek jut fontos szerep, például színek szerint kell válogatni, párosítani, vagy megtalálni az összeillő részeket.

Ennek ellenére a színes oldalakat bármikor ki tudod nyomtatni fekete-fehérben is, ha éppen úgy tartja kedved. Ehhez válaszd a szürkeárnyalatos nyomtatást.

 

Mire jó a laminálás?

 

A kinyomtatott oldalakat laminálógép segítségével egy fóliaréteggel láthatjuk el, amely megvédi a gyűrődéstől, nedvességtől, sőt a rárajzolt vonalak egyszerűen letörölhetők róla. Ehhez először is helyezd bele a kinyomtatott oldalt a fóliatasakba. Ilyenkor kicsit homályosan látod a képet.

 

 

A laminálógépet kapcsold be és amikor felmelegedett (ezt valószínűleg egy zöld lámpa jelzi), egyszerűen helyezd be a nyílásba a tasakot úgy, hogy a zárt vége menjen be először a gépbe. Szép lassan beveszi a gép, a másik oldalon pedig jön kifelé – immár a ráolvadt fóliával együtt. Nagyon egyszerű az egész, nulla ismerettel is bátran nekiállhatsz!

 

 

Amikor kijön az oldal, egy kicsit meleg. Ha kihűlt, már használhatjátok is! A puzzle-t és más kártyákat nyugodtan kivághatod, nem fog lejönni róla a fólia.

A lamináló fólia több méretben is kapható. Találsz olyan csomagot, amelyben csak A/4 méretek vannak, és olyat is, amelyben kicsi-közepes-nagy, sőt névjegykártya méret is található. Ha csak ilyet tudsz vásárolni, érdemes például a memória-, vagy puzzle kártyákat először nagyjából kivágni a kinyomtatott oldalról, majd belehelyezni egy kisebb méretű fóliába és így laminálni. Nézd csak meg ezt a képet!

 

 

Egy laminálógép már kb. 10000 Ft-tól kapható és felhasználhatod, fotók, dokumentumok, mindenféle irat tartóssá tételére, éveken át jó szolgálatot fog tenni, úgyhogy mindenképpen hasznos. A nyomtatható játékokon kívül bármilyen papírból elkészített dekorációt, sőt akár falevelet is laminálhatsz, mint például ebben a bejegyzésben.

 

 

Maradt még kérdésed a nyomtatható oldalak elkészítésével kapcsolatban? Tedd fel itt bátran hozzászólásként!