Barion Pixel

A tavaszi témakörök közül a húsvét is sok lehetőséget rejt az okosodásra, ügyesedésre és az örömteli közös együttlétre. Ez utóbbi ugyanolyan fontos, mint a különböző képességterületek megfelelő fejlődése, hiszen a kis tudás-magocskák csak szeretetteli, biztató, támogató környezetben fognak megerősödni és tudássá érni. Egy ilyen környezetben bátran lehet kísérletezni, szabad sokszor hibázni, hiszen ez nélkülözhetetlen a fejlődéshez és a legjobb, hogy mindenből lehet egy újabb játék, hiszen ez az a tevékenység, ami a kisgyermekek számára a legoptimálisabb ebben az életkorban.

 

Itt a húsvét!

Húsvét van…de mi is az a húsvét?

Attól függően, hogy a ti családotokban a keresztény hagyományok mennyire kerülnek előtérbe, megismertethetitek a gyerekekkel  az ünnep vallással összefüggő tartalmát is,  vagy egyszerűen mondhatjátok azt, hogy a húsvét a tavasz ünnepe.

 

Ötletek beszélgetéshez

 

  • Vegyétek számba, hogy mi minden változott az elmúlt hetekben a természetben! Most már valóban tavasz van, ezt a növények, állatok és az időjárás is jelzi. 
  • Mire emlékeztek az elmúlt húsvéti ünnepekből? Elevenítsétek fel a közös élményeket, nézzetek régi fényképeket a családi összejövetelekről!
  • Mi a szokás a ti családotokban húsvétkor? Készítetek fészket a nyuszinak? Díszítetek tojásfát? Játszotok tojáskereső játékot? Jönnek hozzátok locsolkodók? Meséljétek el, hogy a ti gyerekkorotokban hogyan zajlott mindez!
  • Beszélgessetek arról is, mi az, amit szerettek ebben az ünnepben és mi az, ami kevésbé tetszik!
  • Találjátok ki, hogy idén milyen legyen nálatok a húsvét! Keressetek együtt süti-, kalács-, étel- recepteket és beszéljétek meg, hogy miben segíthetnek majd a gyerekek! Válogassatok ki pár egyszerű dekorációs ötletet is, amit a gyerekekkel együtt el tudtok készíteni!
  • Számoljátok meg egy naptár segítségével, mennyit kell még aludni húsvétig!

 

Tojásfestés

Ha ovisokkal szeretnétek tojást festeni, érdemes nagyon egyszerű ötleteket választani. Az ő kis kezük még alkalmatlan arra, hogy külöböző apró mintákat rajzoljanak a gömbölyded tojás felületére, viszont elvarázsolva nézik, amikor a tojás pirosra, sárgára, zöldre színeződik. Persze ehhez is idő kell, ezért jó, ha valamivel sikerül lefoglalni őket várakozás közben. Ragasztgathatnak például matricákat a tojásokra.

 

Ha nem baj, hogy nagy lesz a maszatolás (az a jó, ha nem baj 🙂 ), akkor engedjétek, hogy próbálkozzanak az ecsettel való festegetéssel is. Ebben az esetben célszerűbb pálcán lévő hungarocell tojást használni, amit nem kell fogni festés közben.   

Az alábbi, borotvahabos ötletet én is csak nem régen találtam és szerintem teljesen ovisokra szabott tojáfestési módszer. A lapos edénybe fújt borotvahabra külöböző színű ételfestékeket kell csepegtetni, majd összekeverni. Ebbe kell hengergetni a tojásokat, majd félretenni. Miután megszáradt, nagyon szép színátmenetes lesz. Ezen az oldalon találtok egy videót is az elkészítésről, szerintem nem bonyolult. 

Nagyon jó ötletnek tartom ezt a cseppentős módszert is, mert sokféle színt kipróbálhattok és a csepegtetés amúgy is egy jó ujj-ügyesítő kis gyakorlat. A leírásban ugyan vízfestéket használnak erre a célra, de ebben az esetben természetesen nem ehettek a tojásból később. Itt találjátok az eredeti bejegyzést.

A krepp-papírt már használtuk festésre, de nem csak a papírlapot, hanem a tojásokat is jól befogja. Vágjatok belőle kisebb-nagyobb darabkákat, majd simítsátok a vízzel bespriccelt tojás felületére. Száradás után csak le kell szedegetni a papírdarabkákat.  Itt tudod megnézni az ötletet.

Ide kattintva is találsz még pár ötletet tojásfestéshez.

Tojásforma díszítés

Nos, erre a húsvéti foglalatosságra rengeteg variáció létezik attól függően, milyen alapanyagok állnak a rendelkezésre. Talán a legegyszerűbbek: festék, zsírkréta, maradék színes papír, olló, ragasztó, filctoll mindenhol akad, és ezek nagyszerűen megfelelnek az alkotáshoz. 

Szerintem például gyönyörűek ezek a színes, tortapapírral díszített tojások. Ezen az oldalon tudod megnézni, hogyan készülnek. A tortapapírt filctollal kiszínezgetik a gyerekek (úgy, hogy maradjanak fehér részek is), majd vizes ecsettel átfestik, így elmosódnak, szétfolynak a színek. Száradás után csak ki kell vágni belőle a tojásformát és egy másik, színes tojásforma alapra ragasztani. 

Teljesen ovisokra szabott módszer ez a kicsit maszatolós festegetés, amihez egy ablaktisztító lehúzót kell használni. A sok színes festékpötty ennek segítségével lesz ilyen érdekes hatású. Ötlet forrása itt.

Ezt a pomponos módszert már többször kipróbáltam a gyerekekkel és mindig nagyon élvezték.  Azért is érdemes csipesszel megfogni a kis vattalabdákat, mert így nem lesz (annyira) maszatos a gyerekek keze, másrészt kicsit pontosabban tudják így megcélozni a papírt, nem fognak maszatolva festegetni a kis vattapamacsokkal.

Ha a vágást-ragasztást szeretnétek gyakorolni a gyerekekkel, akkor kicsikkel is nyugodtan kipróbálhatjátok a mozaik díszítésű tojásokat. Itt láthatod, hogyan készül.

3 éveseknek még egyszerűbb a papír tépés-gyűrés, de ezzel a technikával is nagyon szép, színes húsvéti tojásokat készíthettek. Ötlet forrása: Happy Hooligans.

Ha van otthon buborékos fóliátok valamilyen csomagolásból, most felhasználhatjátok húsvéti tojás díszítésre is. Ezt az ötletet szerintem kicsik-nagyok egyaránt élvezik. Nézd meg a technikáját itt.

5-6 évesek már bátran próbálkozhatnak a papírfűzéssel is, amihez szintén csak maradék színes papírcsíkokra van szükség. Nem is olyan bonyolult, de annál látványosabb az eredmény. Itt láthatod, hogyan készül.

Egyszerűbb rajzolgatós díszítési mód, ha kacskaringós vonalakat rajzoltok a tojásforma felületére, majd az így keletkezett részeket különböző színű vízfestékkel festitek be. Ötlet leírása itt.

Húsvéti dalok ovisoknak

A legismertebb húsvéti dalocskákat talán ti is ismeritek. „Hová mégy te kis nyulacska?” „Nyuszi ül a fűben…” Énekelni, dalolgatni a nap folyamán bármikor lehet, akár főzés, vasalás, séta közben, de az esti összebújást is meghitté teheti egy halk éneklés.

Itt az Ovitévé húsvéti válogatását találod.

A Hangszerovi oldalán kiválaszthatjátok azt is, hogy egy dalt milyen hangszer kísérettel szeretnétek megszólaltatni.  Ebben a videóban például xilofon kísérettel hallhatod a Nyuszi Gyuszi c. dalocskát.

Ide kattintva pedig más hangszerekkel is kipróbálhatjátok.

Biztos jót fog tenni a hangulatotoknak, ha a kedvenc zenétekre táncra perdültök – és ehhez teljesen mindegy, hogy milyen stílusú zenét választotok. Próbáljátok ki az éneklős, táncolós játékokat is!

Készíts

húsvéti játékokat a gyerekeknek! 

Ide kattintva találod a folytatást: mozgásos játékok, kísérletek, játékok műanyag tojásokkal, versek, mesék.

Letölthető tavaszi játékcsomagok, amelyekben sok-sok játékot és feladatlapot találsz a külöböző képességek fejlesztéséhez.

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!