Barion Pixel

Az előző bejegyzésben a húsvétról szóló beszélgetéshez, tojásfestéshez, – díszítéshez, ill. húsvéti daloláshoz kaptatok ötleteket. Folytassuk most a sort még sok érdekes játékkal!

Mozgásos játékok, kísérletek, sokféle játék műanyag tojással, versek, mesék – mind mind a húsvét jegyében.

Mozgásos játékok

Akár egy családi vetélkedőt is rendezhettek húsvétkor, főleg ha több gyerek is van a családban. Találjatok ki olyan feladatokat, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a húsvét ünnepéhez, vagy annak a jelképeihez! Néhány ötlet:

Húsvéti akadálypálya

  • Vigyetek kanálban egy tojást a célig. Közben lehet ásványvizes palackokat kerülgetni, vagy alacsonyabb zsámolyra fellépni-lelépni.
  • Nyusziugrásban ugrándozzatok a célig és vissza.
  • Tyúklépésben haladjatok a célig és vissza

Célba dobás műanyag tojással

A tojásokat lehet a földön gurítani egy bizonyos célig (mint a golflabdákat), ehhez akár egy fakanalat is használhattok segítségül.

Kijelölhettek egy kosarat, vödröt is, amelybe be kell dobni a tojásokat.

Célbadobáshoz ötleteket ebben a bejegyzésben is találsz.

Labdázás műanyag tojással

Két műanyag pohár segítségével próbáljátok meg egymásnak adogatni a műanyag tojásokat. Ha ez nehezen megy, próbáljátok meg először pohár nélkül csak egymásnak dobálni.

Készíts

húsvéti játékokat a gyerekeknek! 

Kísérletek tojással

A húsvéthoz kapcsolódva számos kísérletet végezhettek tojással, és ezek nagy része kimondottan érdekes az ovisok számára.

Tojásból gumilabda

Ha ecetbe helyezitek a tojást, hamarosan látni fogjátok, hogy sok kis buborék keletkezik a tojáshéj felszínén. Másnapra pedig tojás helyett egy „gumilabdát” találtok az edényben. Az ecet ugyanis feloldja a tojás héját alkotó meszet.

Ha ételfestéket is tesztek a pohárba, színes tojás-labdákat kaptok. Nézd meg az alábbi videóban.

Érdemes követnetek a DadLab oldalt, ahol egy kisgyermekes édesapa számtalan szuper kísérletet próbál ki kisfiai segítségével.

A tojáshoz kapcsolódó kísérleteket itt láthatod:

Játékok műanyag tojással

Mindenképpen érdemes gyűjtögetni a műanyag tojásokat a csokitojásokból, vagy akár külön is vásárolni párat, mert nagyon jó játékokat készíthettek a segítségükkel.

 

Hallásfejlesztő játék

Töltsétek meg a műanyag tojásokat különböző anyagokkal. Például: rizzsel, babbal, tarhonyával, apró gyöngyökkel, gombokkal, esetleg homokkal. Némelyikbe tehettek pici csengőt, vagy kisebb Lego kockát is. Mindegyik fajta „töltelék”-ből két tojás legyen.

A gyerekek feladata az lesz, hogy a kis tojásokat rázogatva megfigyeljék, milyen hangot adnak ki, és megkeressék a párokat.

Színpárosító játék

 

Szedjétek szét a különböző műanyag tojásokat és jól keverjétek össze! A gyerekek feladata lesz megtalálni az ugyanolyan színű összeillő részeket. Versenyezhetnek is, hogy adott idő alatt ki tud többet összeilleszteni.

Ha csak egy színű műanyag tojásaitok vannak (például az összes sárga színű), akkor egyszerűen ragasszatok egyforma matricát az alsó és a felső részre. Így nem színeket kell párosítani, hanem a matrica mintákat.

 

Színfelismerő játék

 

Rajzoljatok kártyákat, amelyen a műanyag tojások szerepelnek különböző színösszeállításban (a lenti képen láthatod). A gyerekek feladata lesz a szétszedett tojásokat a kártyának megfelelően összeállítani. Ötlet forrása itt.

Memóriajáték

 

A műanyag tojásokat szedjétek szét és mindegyik rész alá rejtsetek el apró tárgyakat. Nagyon jól megfelelnek erre a kis Lego kocká, figurák, vagy akár azok az apró ajándékok, amelyek eredetileg is csokitojásban voltak. Használhattok akár gombokat, pompont, kisebb csavart, igazából bármit, amit el lehet rejteni a fél tojások alá. Természetesen mindenből kettő szükséges.

A játék során egyszerre csak két tojást szabad felemelni. Ha nincs alatta pár, a másik játékos következik. Az lesz a győztes, aki a játék végére több párt talált.

 

 

Matematika

 

A műanyag tojások egyik felére a számjegyet, másik felére az adott mennyiségnek megfelelő pöttyöket rajzoljuk. A játék során ezeket kell párosítani. Nézd meg ebben a videóban!

Versek, mesék

Az ünnep élményéhez hozzátartozik a lecsendesedés is, amelynek legjobb eszköze a gyerekeknél a mesehallgatás.

Húsvéti meséket itt találtok.

Bár a rokonlátogatás idén elmarad, a húsvéti locsolóverset akár videóüzenetben is elmondhatjátok a kisfiúkkal.

Itt tudtok válogatni ovisoknak való locsolóversek közül.

Ide kattintva pedig húsvéti verseket találtok tapsifüles nyuszikról, tyúkanyókról és tojásokról.

Készítsd el 

A három nyúl c. verses mese bábjait!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!

Vidám húsvétot, jó készülődést!

Letölthető tavaszi játékcsomagok, amelyekben sok-sok játékot és feladatlapot találsz a külöböző képességek fejlesztéséhez.