Barion Pixel
Nagycsoportban már egyre gyakrabban kerül elő a ceruza, filctoll és adunk a gyerekeknek olyan feladatlapokat, amelyeken összekötni, bekarikázni, kiszínezni kell dolgokat, vagy éppen a megadott vonalakon kell végigvezetni az íróeszközt. Ebben az életkorban nagyon sok gyerkőc kimondottan kedveli az „iskolásdit”, de bizony vannak, akik nehezen szánják rá magukat a vonalhúzogatásra. Mivel első osztályban ez a mindennapok része lesz, néha kicsit megpróbálhatunk kreatívan állni a dolgokhoz és színesebbé, érdekesebbé tenni számukra is ezt a „nemszeretem” tevékenységet. Erre is alkalmasak a következő hópelyhes feladatlapok.

Ilyenkor télen a hópelyhek rajzolgatása éppen aktuális. A Téli játékcsomagban is találtok ilyen típusú feladatlapot, amit azonban nem csak ceruzával oldhattok meg, hanem nagyon sokféle módon variálhattok. Erre azért is szükség van, mert az azonos életkorú gyerekek képességei között még nagyon nagy különbségek lehetnek. Van, aki még nehezen, görcsösen fogja a ceruzát – ő először próbálkozhat azzal, hogy az ujjnyomait rakja szépen sorba a hópihe mintán. A következő hópihén már vonalat húzhat az ujjaival. Jó megoldás ez a kisebbek számára is – akár vegyes életkorú ovis csoportban, akár otthon, ha kistesó is van a családban. 

 

hópelyhes feladatlapok

 

Szintén könnyebb megoldás, ha egy vékonyabb ragasztóstiftet kell végighúzni a szaggatott vonallal jelzett csíkokon. Erre aztán a hüvelyk- és mutatóujj apró mozgásaival csillámport is szórhatunk. Egy picit rá is nyomkodhatjátok az ujjaitokkal.

 

hópelyhes feladatlapok ovisoknak

 

Egy fokkal nehezebb feladat, ha a festegetéshez az ujjaik helyett fültisztító pálcikát használnak a gyerekek. Ennél a feladatnál ez pont megfelelő, nagyon jól végig lehet haladni a vonalon a kis pöttyökkel.

 

hópelyhes feladatlapok óvodásoknak

 

A vatta-végű pálcikával nem csak pöttyözni, hanem vonalat húzni is lehet – ez már nagyon hasonlít a ceruzára, de egy kicsit jobban csúszik. 

 

hópelyhes feladatlapok

 

Elsőre a filctollal is könnyebb lesz nyomdázni, mint vonalat húzni. A festéket elhelyezhetitek egy nagyobb kupakban, vagy befőttes üveg tetőben, így csak bele kell nyomkodni a filc végét (vastag filcet válasszatok). Ennél a hópihénél a fehér pöttyök egy vastag ceruza végével készültek.

 

hópelyhes feladatlapok

 

Azok az ügyes nagycsoportosok, akik már gond nélkül dolgoznak ceruzával, szívesebben fognak ilyen csillogós filctollal rajzolgatni. És hogy miért zöld? Talán még az elmúlt karácsony emléke motoszkál a kis fejekben.

 

hópelyhes feladatlapok óvodás gyerekeknek

 

Egy elsőre unalmas feladatlapból is lehet érdekes, kreatív ötletet varázsolni. A kreatív gondolkodás is erről szól: a dolgokat kicsit másképp használjuk, mint ahogyan azt megszoktuk. A filccel, ceruzával nyomdázunk, az előrajzolt vonalakból csillogó díszeket varázsolunk.

 

hópelyhes dekoráció gyerekeknek

 

A feladatlapból akár egy csodaszép téli dekoráció is válhat.

 

hópelyhes téli dekoráció

 

Remélem, ti is kedvet kaptatok hozzá. A hópehely-vonalakat egyszerűen meg tudjátok rajzolni ti is. Az eredeti feladatlapot ide kattintva letöltheted. Hópelyhes feladatlapokat a Téli játékcsomagban is találtok. Itt tudod megnézni.

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!