Barion Pixel

Volt egy aranyos kis ovisom, egy kisfiú, akinek az anyukája nagycsoportban folyamatosan aggódott azon, hogy kisgyermeke nagyon ritkán ül le rajzolni. „Nem szeret a kezébe ceruzát fogni, hamar megunja – mi lesz így az iskolában, hogyan fog megtanulni írni?” – kérdezte szinte minden héten. Aggódása egészen addig tartott, amíg el nem jött az iskolaérettség felmérésének ideje. A kisfiú nagyszerűen oldott meg minden feladatot, és ahol színezni, rajzolni, vonalat húzni kellett, ott is tökéletesen teljesített. Gyönyörűen, lassan, odafigyelve színezett, nem görcsösen, nem erőlködve, és egyáltalán nem ment ki a vonalból. Hogy lehet ez? – csodálkozott az anyuka. Mindennek a kulcsa a finom-motorika, vagyis az ujjak finommozgása.

Akkor még én is elcsodálkoztam a történteken, és elkezdtem gondolkodni, mi lehet a dolog mögött.

Ennek a kisfiúnak a kedvenc játéka a Lego volt, abból is az igazi kisméretű: pici alkatrészekkel, kerekekkel, mütyürkékkel, amiből órák hosszat tudott építeni. Rendkívül jó ötletei voltak, gyönyörű várakat, épületeket, járműveket alkotott és kitartóan, türelmesen fejezte be mindig amit elkezdett. Igaz, hogy ritkán ült le rajzolni – általában csak a társaival együtt – de összességében megvolt nála mindaz, ami egy iskolakezdés előtt álló nagyfiúnál szükséges.

Többek között a figyelem, a kitartás, a gondolkodási folyamatok megfelelő szintje, és az ujjak apró mozgásra való képessége – csakhogy ezt nem a ceruzák kézbe fogásával, hanem a pici Lego alkatrészek építgetésével szerezte meg.

Persze ettől függetlenül elképzelhető, hogy ilyen esetekben néha fárasztó lesz egy kisgyermek számára a ceruzafogás akkor, ha azt egyik napról a másikra túl sokszor, túl hosszú ideig kell megtennie. A fenti kisfiúnál ez nem igazolódott be. Nem volt a kedvence az írás, de nem is csinált belőle gondot – megoldotta a feladatokat – és továbbra is gyönyörű dolgokat alkotott a Legoból.

A finommotorika fejlődése

Vannak olyan mérföldkövek, amelyek bizonyos szempontból útmutatóul szolgálhatnak arra vonatkozóan, megfelelően fejlődik-e gyermekednél a finommotorikus képesség.

Bár ezek a mérföldkövek valamelyest támpontot adnak, érdemes figyelembe venned, hogy az ugyanolyan születési dátummal rendelkező gyerekeknél akár 1 év fejlődésbeli eltérés is lehetséges, és ez nem minden esetben probléma.

A gyerekek fejlődése néha ugrásszerű, néha lassabban halad. A lényeg, hogy iskolába lépésre a kritikus fontosságú elemi alapkészségekben – amilyen például a finommotorika is – elérjék a szükséges fejlettségi szintet.

3 éves

 • Tud tépni és gyűrni papírból, ezt jó, ha minél többet gyakorolja.
 • Még nem képes arra, hogy helyesen fogja a ceruzát, ezért nem is ajánlott a kezébe adni. Helyette marokfilc, vastag kréta, tenyérrel-, ujjal való festés javasolt.
 • Próbálkozhat az ollóval, ami gyermekméretű legyen. Még nem mindig sikerül vele elvágnia a papírt.
 • Önálló öltözéskor próbálkozzon  sokszor a gombolással, patenttal, cipzárral, nem baj, ha még nem mindig sikerül.

4 éves

 • Már sokkal ügyesebb az olló használatában, egyenes, rövid vonal mentén képes vágni.
 • Gyurmából tud kígyót sodorni, darabokat csippenteni
 • Begombolja a gombot, bár lehet, hogy sok időbe telik 🙂
 • Pötyi játékkal, Duploval jól elboldogul.

5 éves

 • Szívesen használja az ecsetet felületfestésre,
 • Vastag ceruzával, filctollal, krétával szívesen alkot,
 • Ollóval egyszerűbb szögletes formát kivág, 
 • egyszerűbb papírhajtogatást szívesen kipróbálja
 • Önállóan öltözik, gombol, cipzárt fel- és lehúzza.
 • Apróbb elemű Legoból is szívesen épít.
 • Nagyobb méretű gyöngyöt fel tud fűzni.

6 éves

 • Tudja használni az ecsetet, festéket,
 • Rajzában részletek is megjelennek (szemöldök, ujjak)
 • Ollóval kör formát is ki tud vágni, 
 • egyszerűbb papírhajtogatást önállóan is elkészít (pl.hajó)
 • Apró gyöngyöt is fel tud fűzni.

Számtalan módja van a kis ujjak ügyesítésének és nagyon sokat ezek közül észrevétlenül a hétköznapokba is be tudtok csempészni. Íme jó pár ötlet – próbáljátok ki, nálatok melyik lesz a nyerő!

 

1. Gyurma

 

Nagyon jól erősíti, ügyesíti a kis ujjakat a gyurmázás. A gyurmába mindenféle magot, termést, tésztát, gyöngyöt bele lehet nyomkodni. Itt tudod megnézni,. hogyan készíthettek egyszerűen sógyurmát és milyen sok mindent alkothattok belőle.

Itt pedig egy főzött gyurma receptet találsz, amely szintén nagyon hamar elkészül. Ételfestékkel, vagy temperával is színezhetitek.

Szintén egy főzött gyurma receptet ismerhetsz meg ebben a bejegyzésben, és újabb ötleteket kaptok a felhasználásához.

Természetesen a boltban vásárolt gyurmával is szuper dolgokat játszhattok és okosodhattok is közben! Ide kattintva találsz ehhez ötletet, és két ajándék oldalt is letölthetsz.

 

otthoni ötlet a finom-motorika fejlesztésére

 

2. Tészta

A gyurmához hasonló a tészta gyúrása, sodrása. Ha éppen tésztát gyúrsz a konyhában, adj egy darabkát a gyerekeknek is. Készíthetnek belőle kiflit, perecet, csipetkét, vagdoshatnak belőle műanyag késsel metélt tésztát is a babáknak. Ha pár szál spagetti is van otthon, a számolásban, soralkotásban is ügyesedhetnek a gyerekek – nézd meg ezt az ötletet itt!

 

 

finommotorika fejlesztés

The imagination tree

 

3. Csavarok

Fiúknak mindig nagyon tetszik az igazi, vagy akár a fémépítő játékban található különböző méretű csavarok és anyacsavarok összepárosítása, összecsavarása. Jó játék, ha egy csomó ilyen alkatrész között kell megtalálni az összeillő párokat. Saját kezűleg is készíthettek ilyen játékokat. Itt is olvashatsz erről.

 

otthoni ötlet a finom-motorika fejlesztésére

 

4. Fonal

A fonallal való aprólékos munka a szem-kéz koordinációt is fejleszti. Nagyobbacskákkal kipróbálhatjátok az egyszerű szövést papírtányérra. Erről itt olvashatsz.

Kisebbek számára egyszerű ujj-ügyesítő ötlet a fonal feltekerése a gombolyagra, vagy akár egy papírgurigára is. Ez történhet például egy autóverseny közben is.

 

otthoni ötlet a finom-motorika fejlesztésére

 

5. Varrogatás

A varrogatást nagylyukú tűvel tapasztalataim szerint nem csak a lányok élvezik.  Érdemes eleinte vastag papíron előre kilyukasztott mintát végigkövetve varrogatni, később vászon anyagon egy előrajzolt mintát – valószínűleg ehhez kell még egy kis segítség.

Itt találsz egy jó kis ötletet.

 

6. Szövés

Jó játék a szövés egy kereten – akár növényekből, akár vastag szalagokból, zsinórokból, végül fonalakból. Kisebbeknek az is elegendő, ha egy hosszú zsinórt fűzögethetnek, bújtathatnak, kötözgethetnek bárhova: széklábakra, bútorok fogantyúiba stb.

 

otthoni ötlet a finom-motorika fejlesztésére

 

7. Gyöngyfűzés

A gyöngyfűzés nagyon jó hatással van a szem-kéz koordinációra és az egyre kisebb gyöngyök használata során egyre ügyesebbé válnak az ujjacskák is. Itt is érvényes a nagyobbtól a kisebb felé haladás: a kiscsoportosok nagyméretű fagolyóit szép lassan felválthatják az egyre kisebb gyöngyök, amiket már damil szálra is fel tudnak fűzni a leendő elsősök.

 

8. Szívószál

Ha éppen nincs kéznél gyöngy, szívószálat is feldarabolhattok, majd a darabokból készülhet  nyaklánc, karkötő. Ötleteket szívószálhoz itt találsz.

 

otthoni ötlet a finom-motorika fejlesztésére

 

 

9. Tésztanyaklánc

Egyszerűen készíthettek nyakláncokat különböző formájú tészták felfűzésével is. Eleinte válasszatok zseníliadrótot, vagy stabil, de könnyen hajlítható vékonyabb műanyag vezeték darabot, amire könnyű fűzni a nagy lyukú tésztát. Később próbálkozhattok drótós papírszalaggal is, legvégül pedig erős damillal – erre a legnehezebb felfűzni a tésztát, gyöngyöt. Segítségként használhattok vastagabb tűt is.

 

10. Kavicsok

Az apró kavicsok rakosgatása is nagyon jól ügyesíti a kis ujjakat. Sokféle képet kirakhattok belőlük és mesélhettek is hozzá különböző történeteket. Ötleteket kavicsokhoz itt találsz.

 

finom motorika fejlesztés

 

11. Gyufaszálak

Gyufaszálakból, fogvájókból, vagy hurkapálcika darabokból is készíthettek képeket. Játszhattok úgy is, hogy dobókockával dobtok, és annyi gyufaszálból kell valamit kirakni, amennyit mutat a kocka. A következő körben újabb dobással még több darabbal kiegészíthetitek a képet.

 

12. Magok

Termésekből, magokból is ragaszthattok képeket. Ez már igazán nagy türelmet kíván, illetve az ujjak nagyon finom mozgása is szükséges hozzá – gondolj csak például a mák, rizs szórására, vagy a felesborsó szemek és a bab, tökmag rakosgatására. Egy-két ötletet itt is találsz ehhez.

 

otthoni ötlet a finom-motorika fejlesztésére

 

 

13. gombok

A gombokkal is nagyon jót lehet játszani. Akár fel is fűzhetitek őket, de lehet színek, vagy nagyság szerint szétválogatni, számolgatni velük, vagy akár a betűk formáját is kirakhatjátok belőlük. Természetesen az önálló öltözködésnél a ruha gombolás is ide tartozik, no és a gombfociról se feledkezzünk meg!

 

játék a gombokkal

No time for flash card

Nagyon jól ügyesíti a kis ujjakat az egyszerűen elkészíthető gombolgatós játék is! Nézd meg itt, hogyan készül!

 

14. Kupakok

A gombokhoz hasonlóan a kis kupakok is rengeteg játéklehetőséget rejtenek magukban. Lehet belőlük nyomdát készíteni, képeket kirakni, színek szerint külön válogatni, vagy az alábbi játékhoz hasonlóan a számolgatást gyakorolni.

 

játék a kupakokkal

Learn with play at home

 

15. Csipeszek

A ruhacsipeszek szintén nagyon jó szolgálatot tesznek. Már egyszerűen a teregetésben való segítés is hasznos az ujjacskák számára, de csíptethetik a gyerekek a csipeszeket körben egy doboz oldalára, vagy akár színek szerint sorban egy keményebb kartonlapra is. A csipeszek segítségével festegetni is lehet. Nézd meg itt, hogyan! 

Csipeszes játékot a Téli játékcsomagban is találsz. Ezeknél a kártyáknál a helyes megoldásra kell csíptetni a csipeszt – de megoldhatjátok úgy is, hogy bekarikázzátok a megfelelő számú pöttyöt.

 

 

16. Gemkapocs

Csipeszeken kívül talán akad otthon gemkapocs is, amivel szintén jót lehet játszani. Fűzhettek belőle hosszú láncot, vagy egyszerűen feltűzögethetnek vele a gyerekek mindenféle kivágott képet a naptár lapjaira, füzetbe, bárhova.

 

17. Fültisztító pálcika

A festegetés sokféle módon ügyesítheti a kis ujjakat. Minél apróbb, nehezebben megfogható dolgot használtok nyomdázásra, festésre, annál nagyobb kihívás lesz a gyerekeknek. Nagycsoportosok már biztosan elboldogulnak a fültisztító pálcikákkal is. Nézd csak, még a betűket is megismerhetitek ezzel a módszerrel: Ez már hasonlít a ceruzához, de sokkal érdekesebb!

 

finom-motorika fejlesztés

The stay at home Mome

 

18. Cseppentő

Festeni szemcseppentővel is lehet (ezt gyógyszertárakban vásárolhattok), ehhez szintén pici mozdulatokra van szükség. Ilyen csodaszép színeket is varázsolhattok ezzel a módszerrel:

 

finom-motorika fejlesztés

Casamarias.blospot.hu

19. Pici játékok

Bármilyen apró kis tárgyak, játékeszközök kézbe fogása egyre finomabb mozdulatokra ösztönzi a gyerekeket. Sokan szeretnek pici kis állatokkal, emberkékkel játszani. Készíthettek ilyenekből magatoknak egy saját kis játékvilágot. Ehhez itt is találsz egy ötletet.

 

20. Építő játékok

Nagyon sok készen vásárolható gyerekjáték alkalmas a finommotorika fejlesztésére. Csak néhány ötlet, amiket szerintem tényleg szeretnek a gyerekek:

Pötyi játék, Lego, Jáva játék, Babylon építő, fémépítő. Ha esetleg valamelyik név ismeretlen a számotokra, bármelyikre könnyen rákereshettek, szerencsére még egy csomó helyen kaphatók – bár tapasztalatom szerint sajnos gyakran hiányoznak a gyerekszobák polcairól.

Remélem akad olyan ötlet, ami nálatok is beválik!

Ha ezeken kívül ragaszkodtok a ceruzafogás „gyakorlásához” is, érdemes elolvasnotok ebben a bejegyzésben, hogyan tudjátok megszerettetni a gyerekekkel a rajzolást! Ez ugyanis egy folyamat eredménye, és ha itt sikerül lépésről-lépésre örömmel végighaladnotok, akkor a végén el fogtok jutni a színes ceruzák használatáig is. 

A gyakorlást azért tettem idézőjelbe, mert szerintem erőltetni felesleges (bár az óvónénik közül is sokan vallják, hogy muszáj, kötelező leülni rajzolni), hiszen ezzel éppen az ellenkező hatást érjük el: még nagyobb lesz az ellenállás az íróeszközök iránt.

Azért adok egy extra tippet: ragasszatok össze ragasztószalaggal 2-3 ceruzát – ez igazán érdekes lesz! Egyszerre több vonalat húzni más-más színnel – lehet, hogy éppen így sikerül megtalálni az örömöt a ceruzahasználatban!

De persze ez csak az én saját tapasztalatom. 🙂

Sikeres sulikezdést kívánok!

Jelenleg nem érhető el!

Nézd meg az otthoni, játékos iskolaelőkészítő programot!

✅12 iskolaelőkészítő foglalkozás

✅iskolaérettség képességei

✅sok-sok mozgásos játék

✅videók, letölthető anyagok

Játék a ruhadarabokkal

Finommotorika

fejlesztés

10 érdekes játékos

tevékenységgel!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!