Barion Pixel

A Föld napja témakör nagyon sokrétű, rengeteg ismeret belefér, a legfontosabb talán mégis annak a tudatosítása a gyerekek számára, hogy óvnunk kell a Földet, vigyáznunk kell rá.

Nem tartom hiábavalónak, hogy erre felhívjuk a gyerekek figyelmét, sőt azt tapasztaltam, hogy a kicsik nagyon fogékonyak erre. Mégis a legtöbbet mi, felnőttek tehetjük, hiszen otthon mi alakítjuk a szabályokat, a gyerekek pedig ehhez alkalmazkodnak.

Természetesen mindenképpen fontos, hogy a kisebbekkel is beszélgessünk erről a jeles napról.

 

Mi is az a Föld?

 

Ebben az életkorban még ha vannak is ismereteik a gyerekeknek a bolygókról, valójában nem tudják elképzelni a naprendszert, és benne a folyton mozgásban lévő, gömb alakú Földet. Talán ez a rövid kis film segít ebben:

 

 

Megnézhetjük a földgömböt és megfigyelhetjük, hogy mennyi szárazföldet és vizet látunk rajta. Elmesélhetjük a gyerekeknek, hogy a nagy, egybefüggő területek a földrészek, vagy kontinensek, a hatalmas vizes részeket pedig óceánnak, a kisebbeket tengernek hívjuk.

 

 

Ha van olyan élményetek, hogy utaztatok már repülővel, vagy autóval messzebbre, akkor meg is nézhetitek, honnan-hová jutottatok el, mekkora távolságot tettetek meg.

Próbáljátok közösen felsorolni, mi minden található ezen a Föld bolygón!

 • tengerek, tavak, folyók,
 • erdők, hegyek, sivatagok,
 • van, ahol jég borít mindent,
 • vannak állatok,
 • növények,
 • emberek,
 • épületek,
 • járművek…

Mondhattok mindegyikre olyan példát, ami tetszik nektek, amit nagyon szerettek. Például:

 • Ahol nyáron a legjobb fürdeni, strandolni, nyaralni,
 • Ahová nagyon szerettek kirándulni,
 • Kedvenc állataitok,
 • Virágok, fák, amelyek tetszenek nektek,
 • Zöldségek, gyümölcsök, amelyeket szerettek,
 • Olyan városok, ahová szívesen utaztok…stb.

 

Ugye, milyen sok jót találunk ezen a bolygón? Rengeteg dolog okoz nekünk örömet, bárhol is vagyunk. Ezért fontos, hogy ezt a sok szépséget megóvjuk, vigyázzunk rá!

De vajon…

 

Hogyan tudunk vigyázni a Földre?

 

Talán ezzel kapcsolatban már a gyerekeknek is lesz egy-két ötletük! Próbáljatok minél több dolgot felsorolni közösen, amivel vigyázhatunk a Földre!

Segítségképpen megnézhetitek közösen ezt a rövid kis filmet:

 

 

Nézzétek meg, hogy az alábbi ötletek is szerepeltek-e az általatok összegyűjtöttek között!

 

Ne szemeteljünk!

 

Ha nem szemetelünk úton-útfélen, nem lesznek szeméttel teledobált tavak, folyók, és erdők.

A nagy szemétkupacok a természetben nem csak csúnyák, hanem sokszor állatok, növények pusztulását okozzák. A tengerben élő bálnák, teknősők, halak gyakran tápláléknak hiszik a vízben lebegő zacskókat, műanyag palackokat. Amikor megeszik azokat, sajnos elpusztulnak.

 

 

Ötlet: Ha a környéketeken közös szemétszedési akciót hirdetnek, csatlakozzatok családilag!
Ha nincs ilyen esemény, egyszerűen fogjatok egy zsákot és tisztítsátok meg a közeletekben lévő patak, tó, vagy erdő egy részét!

 

Kevesebb szemetet termeljünk!

 

Vigyázunk a Földre akkor is, ha kevesebb szemét kerül a kukába. Rengeteg szemét termelődik az egész világon. Valóságos szeméthegyek alakulnak ki, amelyekben nagyon sok az olyan anyag, ami évtizedek, évszázadok alatt bomlik le. Egy műanyag szatyor lebomlási ideje például 200-1000 év! Itt megnézheted, hogy más anyagok mennyi idő alatt bomlanak le.

 

 

Ötlet: Beszélgessetek el arról, a ti otthonotokban hogyan tudnátok kevesebb szemetet termelni!
Például: készítsetek komposztot, vagy  PET palackos ásványvíz helyett vásároljatok otthonra víztisztítót.

 

Készítsd el a Föld napjával kapcsolatos játékokat is!

Legyél a Játéktár tagja!

Újrahasznosítás

 

Amit csak lehet, azt használjuk fel újra és újra. Első lépésként az is megteszi, hogy a nylon zacskót többször is felhasználjuk, nem dobjuk el azonnal. Ennél még jobb, ha kosárral, textilszatyorral vásárolunk. A kinőtt ruhákat tovább adhatjuk, sőt a megunt játékokat, könyveket is elajándékozhatjuk.Ami elromlik, azt először próbáljuk megjavíttatni, ne dobjuk ki rögtön!

 

 

Ötlet: Találjátok ki, hogy mit tudtok újrahasznosítani otthon, amit eddig nem tettetek.
Például: a félig teleírt füzetek lapjaira lehet  bevásárlólistát írni, vagy kaphat mindenki egy újratölthető kulacsot, textilszalvétát.

 

Gyűjtsünk szelektíven!

 

A meglévő újrahasznosítható csomagolóanyagokat és egyéb dolgokat tegyük a szelektív gyűjtőbe. A gyerekek nagyon szeretnek ilyesmit válogatni, és kimondottan erről szól a Kukatündér c. társasjáték, amit tapasztalataim szerint szintén nagyon kedvelnek.

 

 

Ötlet: Próbáljátok meg otthon úgy kialakítani a szelektív hulladék gyűjtésére szolgáló helyet, hogy a gyerekek is könnyedén bele tudják  dobni a papírt, műanyagot stb. Lehet az ő szobájukban is egy kisebb papírgyűjtő kosár.
Ha nincs otthon szelektív gyűjtéshez kukátok,  akkor vigyétek el közösen a szelektív hulladékgyűjtő helyre a hulladékot.

 

Vásároljunk minél kevesebb csomagolóanyagot!

 

A már említett okok miatt (túl sok szemét, nehezen lebomló műanyag) törekedjünk arra, hogy minél több csomagolás nélküli dolgot vásároljunk. Egyre több helyen vannak csomagolásmentes boltok, ahol a magunkkal vitt textilzsákba, tasakba kaphatunk kimért élelmiszert. Járjunk inkább piacra, és tegyük a kosarunkba a zöldséget, gyümölcsöt. De ha élelmiszerboltban vásárolunk, akkor sem kell mindenhez nylonzacskó.Ha lehet, akkor ne az agyoncsomagolt árucikkeket válasszuk!

 

 

Ötlet: Vásároljatok textilszatyrot és díszítsétek ki közösen a gyerekekkel! Rajzoljatok, vagy fessetek rá alkoholos filccel, vagy textilfestékkel!

 

Nézzétek meg közösen ezt a kisfilmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról!

 

 

Járjunk kevesebbet autóval!

 

Természetesen van olyan helyzet, amikor két, vagy több gyerekkel sokkal egyszerűbb és kivitelezhetőbb a közlekedés, ha mindannyian autóba ülünk. Ha viszont csak a közeli boltba kell kiugrani, vagy akár el is sétálhatunk az oviba, suliba, akkor felesleges beindítani az autót. Ezzel is csökkentjük a levegő szennyezését.

 

 

Ötlet: menjetek el egy jó kis biciklitúrára, hogy kedvet kapjatok a bicajozáshoz 🙂

 

Takarékoskodjunk az energiával!

 

Nézzétek meg ebben a rövid kis filmben, hogy miért fontos takarékosan bánni az energiával! Itt a víztakarékosságról is olvashatsz.

 

Ötlet: Beszélgessetek róla, ti hogyan tudtok odafigyelni a takarékosságra!
Például: villany lekapcsolása, energiatakarékos izzók használata, éjszaka alacsonyabb hőmérséklet a szobában, főzésnél a megfelelő edény választása stb.

 

Töltsd le ezt az ajándék színezőt és színezzétek ki a megfelelő színekkel!

 

 

A témához kapcsolódó további ötleteket itt is találsz:

Kertészkedjetek együtt!

Ismerjétek meg a tavaszi virágokat!

Ismerjétek meg a vízpartot és az ott élő élőlényeket!

Letölthető, nyomtatható játékok a Föld napjára ovisoknak.

 

Készítsd el a víz világnapjával kapcsolatos játékokat is!

Legyél a Játéktár tagja!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!