Barion Pixel
Ha családi sétára indultok és nincs különösebb célotok, kezdjetek el kicsit ráérősebben nézelődni a környezetetekben! Ha egy kicsit „gyerekszemmel” vizsgálódtok, úton-útfélen találtok olyan érdekes dolgokat, amelyeknek muszáj utánajárni! Ha guggoltatok már le a járdán megkeresni, hová tűnnek el a morzsát cipelő hangyák, talán értitek miről beszélek. Megosztok veletek pár dolgot, amit a gyermeki kíváncsiságtól hajtva már sikeresen lenyomoztunk.

 

Hová repülnek a madarak?

 

Ilyenkor télen ha kint jártok a szabadban biztosan láttok varjakat, vagy akár galambokat csapatostul repülni. Figyeljétek meg, hogyan repül fel egyszerre a madárraj, aztán hogyan köröznek úgy, hogy mindig megtartják azt a bizonyos alakzatot. Talán még számodra is újdonság lesz a látvány, ha egyszer egy-két percig nézegeted őket. Kövessétek az útjukat – hova szállnak le: egy háztetőre, vagy fára? Vajon mit csinálhatnak ott? Hogyan melegszenek a hidegben? Találnak maguknak ennivalót? Ha türelmesek vagytok hamarosan újra felszállnak. Sétáljatok utánuk – vajon hová vezet az újtuk? 

 

 

madarak

 

 

Merre kanyarog a patak?

 

Talán akad a közeletekben olyan kis patak,  vagy árokban csordogáló vízfolyás, amelynek az útját tudjátok követni. Menjetek végig a vízfolyás mentén és figyeljétek meg: melyik irányba folyik? Vannak-e olyan részek, ahol lelassul, vagy esetleg teljesen meg is áll a folyása? Akadnak-e kisebb szigetek, kiemelkedő részek benne? Láttok-e valamilyen élőlényt a partján, vagy bent a vízben? Felismeritek-e a növényeket? Dobjatok bele egy levélkét, vagy akár papírcsónakot és nézzétek, ahogyan viszi a víz! Ha már nem tudjátok tovább követni az útját, képzeljétek el, vajon merre folyik tovább! Keressétek meg otthon a térképen is (http://www.magyarorszag-terkep.hu/)

 

 

patak télen

 

 

Hová igyekeznek a bogarak?

 

Bár télen a szabadban nem igazán találkozunk bogarakkal, akár bent a lakásban is észrevehettek egy pókot, vagy hangyákat. Érdekes időtöltés megfigyelni, merrefelé igyekszik a pók – hol keres magának rejtekhelyet? Ha pókhálót találtok, pöcköljetek bele egy morzsát és várjatok, hátha előbújik valahonnét a gazdája! A hangyákat is követhetitek: vajon hová gyűjtik a sok-sok ennivalót? De akadhat a szobában katicabogár is (az egereket most szándékosan nem említem 🙂 ). Ha jó az idő, nézelődjetek a parkokban, fatörzseken, vagy a járdák repedéseiben, házfalak tövében. Felismeritek a kis élőlényeket? Szaladjatok a pillangók után, kövessétek a csiganyomokat, vagy ugrándozzatok a békák nyomában!

 

 

pók

 

 

Hová vezet az út?

 

Egyszerű, de aranyos játék: induljatok el valamerre a házon kívül és kövessétek a kiválasztott utat/járdát! Ne térjetek le róla, csak akkor, ha nem tudtok már tovább menni. Ha vége van az útnak (mondjuk zsákutca) emlékezzetek vissza, mit láttatok, amíg idáig elértetek! Ha azért nem tudtok tovább haladni, mert útelágazáshoz értetek, döntsétek el, hogy jobbra, vagy balra haladtok tovább és hagyjatok ott valamilyen jelet: faágakból kirakott nyilat, vagy egy kupac kavicsot. Ezután menjetek tovább újra csak egyenesen – amíg tudtok. Ha megunjátok a gyaloglást, induljatok visszafelé: emlékeztek rá, milyen dolgok következnek visszafelé az úton? Játszhatjátok úgy is, hogy krétával (vagy földön bottal) hosszú-hosszú vonalat húztok addig, amíg mentek az úton. Így majd könnyen visszataláltok, mint Jancsi és Juliska a mesében! Ha felétek vannak vasúti sínek, azok mellett is végigsétálhattok és megnézhetitek, hová vezetnek (persze csak óvatosan!). 

 

 

út

 

Hová viszi a szél a falevelet?

 

Egy jó szeles napon nemcsak papírsárkányt eregethettek, hanem játszhatjátok azt is, hogy feldobtok egy falevelet, madártollat, vagy akár egy könnyű papírlapot és ha felkapja a szél, szaladtok utána! Hányszor hajkurásszuk a nyári vihar kezdetekor a szél által felkapott úszógumit, vagy strandlabdát – de olyankor eszünkbe sem jut, hogy ez akár jó móka is lehet! Figyeljétek meg, milyen messzire repíti a szél a papírlapot! Mennyit kell várni, hogy újra felkapja? Minél kevesebbet, annál nagyobb erővel fúj a szél. Elengedhettek egyszerre két lufit is és megnézhetitek, vajon egy irányba repülnek-e? Vajon a madarakat is a szél tartja a levegőben? Ők hogyan tudják irányítani magukat? Ugye, mennyi felfedeznivalót rejt a természet?

 

 

 

 

  • Nagyon fontos, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét a körülöttünk lévő világra, annak szépségére, sokszínűségére, apró részleteire . Bár ők alapvetően észrevesznek minden érdekes dolgot – lehet, hogy inkább nekünk, felnőtteknek kell egy kicsit más szemmel nézni a természetre (?).
  • Sok-sok ismerettel gyarapodhat tudásuk, ha meg is beszéljük a látottakat: megnevezzük a növényeket, állatokat, vagy elmeséljük, honnét érkezik a szél és a patak vize.
  • Ha szemünkkel követjük valaminek az útját (madarak, bogarak) észrevétlenül gyakoroljuk a olvasáshoz nélkülözhetetlen szemmozgást.
  • Ha egy út, vagy patak mentén sétálunk végig tájékozódóképességünk fejlődik és a téri irányok gyakorlására is sok-sok alkalom nyílik.
  • Pontos megfigyelőképességre és jó emlékezőtehetségre van szükségünk ahhoz, hogy egy általunk végigjárt utat felidézzünk és azon vissza is tudjunk haladni.

Ezek a szinte hétköznapi, semmiféle felkészülést és eszközt nem igénylő időtöltések tehát nagyon sok hasznos dolgot is magukban rejtenek – még akkor is, ha ennek ritkán vagyunk tudatában! Nézelődjetek, sétáljatok sokat a téli szünetben is! 

Készíts érdekes téli

játékokat

a gyerekeknek!

Legyél a Játéktár tagja!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!