Barion Pixel
Ezúttal nem igazi tojásokról lesz szó, hanem arról, hogyan is tudunk gyerekekkel díszíteni egy papírból kivágott tojás formát. Ezek a tojások színes fénymásolópapírból készültek és különböző nyomdázással tettük őket színessé. Csak akkor kezdjetek neki, ha van időtök, mert annyira egyszerű és jó móka, hogy a gyerekek nagyon bele tudnak merülni (és ez nagyon jó dolog)! Festett tojások gyerekekkel – húsvétváró alkotás:

Vágjatok ki színes A/4 lapokból tojás formákat. Sablont ide kattintva találsz.  Készítsetek elő kis tálkákba tempera festéket. Először tegyétek külön a színeket, aztán később már kevergethetik is a gyerekek. A festéket ezúttal nem ecsettel, hanem vattapamacsokkal fogjuk nyomdázni – mégpedig úgy, hogy a vattapamacsot csipeszek segítségével fogják a gyerekek.

 

festett tojások gyerekekkel

 

Ezzel a módszerrel igazán könnyen megy a tojás díszítés. A kisebbek valószínűleg csak véletlenszerűen pöttyözgetnek egymás mellé, 

 

festett tojások gyerekekkel

 

de a nagyobbacskák már megpróbálhatják egy sorba is tenni a mintát.

 

festett tojások gyerekekkel

 

Megpróbálhattok kívülről befelé haladni a pöttyökkel: ekkor először a tojás forma szélét pecsételjétek körbe, aztán egy sorral beljebb más színnel folytathatjátok a mintát.

 

festett tojások gyerekekkel

 

Ha előre kivágtok egy sor tojást, akkor nyugodtan hagyhatjátok a gyerekeket alkotni, próbálkozni – nagyon fog nekik tetszeni!

 

festett tojások gyerekekkel

 

festett tojások gyerekekkel

 

 

  • Amikor a gyerekek a vattapamacsokkal a tojás forma szélén haladnak körbe, tudatosul bennük annak határvonala – ez azt jelenti, hogy elraktároznak maguknak egy belső képet erről a formáról. Később, ha azt hallják majd „tojás”, akkor ez a kép is eszükbe fog jutni. Erre ugyan valószínűleg nem sok szükségük lesz majd a későbbiekben, de ha a tojás helyett „kör”-re gondolunk, mindjárt más a helyzet – ugyanis az írásnál már ugyanígy fel kell tudniuk idézni a kör formáját is.
  •  

  • Az önálló alkotás mindig nagy örömöt okoz a gyerekeknek, hiszen teljesen bele tudnak feledkezni a művészkedésbe. Ugye nem szóltok rájuk, hogy „Már megint összekented magad!”. Fontos tapasztalatokhoz jutnak így a színek harmóniájától kezdve a felhasznált eszközök anyagáig (a vatta puha, de ha festékbe mártjuk nedves lesz, a papíron pedig kicsit csúszkál).
  •  

  • Ha a színeket is bátran keverhetik, még hasznosabb lesz számukra a festegetés, hiszen emlékezni fognak rá,hogy a kék és a sárga keverékéből született meg a zöld, és a piros egyre halványabb lett a belekeveredő fehér festéktől.
  •  

  • A sorminták alkotása nem csak az esztétikai érzéket fejleszti. Bonyolult észlelési folyamatok és idegrendszeri kapcsolatok összhangja vezet majd el odáig, hogy az elemekből felépülő sorozatokat akaratlagosan is tudják majd variálni – így születik majd meg később az írás és az olvasás folyamata is.
  •  

  • A csipesszel megtartani a vattalabdákat elsőre nem is olyan könnyű! Lehet, hogy párszor kinyílik majd, hiszen nem mindegy, hol fogják meg a végét – így a vattapamacs is lepottyanhat. De aztán egyre ügyesebb lesz majd az ujjuk – ez mégiscsak érdekesebb, mint folyton csak a ceruzát fogni!

 

Egyszóval: ez a játék nagyon jó, ne hagyjátok ki!

Készíts

húsvéti játékokat a gyerekeknek! 

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!