Barion Pixel

A szerepjátékok nem csak nagyon kedveltek az óvodás gyerekek körében, és még kisiskolás korban is, de rengeteg fejlődési lehetőséget rejtenek magukban. Játék közben a gyerekek észre sem veszik, hogy mennyi mindent gyakorolnak, tanulnak, miközben kitalálják, megalkotják és játsszák a játékot.

A szerepjátékokról bővebben is írtam már korábban, érdemes elolvasnod itt!

 

Rendezzük be a fagyizót!

 

Játsszunk fagyizósat – de hogyan? A legjobb, ha a gyerekekre bízod ennek a kitalálását, esetleg ha szükséges, néhány kérdéssel segítheted őket.

 

Hol legyen a fagyizó?

Az udvaron, kertben, teraszon, vagy bent a szobában? Érdemes olyan helyet választani, ahol egy darabig megmaradhat a kis bolt, mert a gyerekek tovább szőhetik, kibővíthetik a játékot újabb ötletekkel és a meglévő berendezés további játékra inspirálhatja őket.

 

Mi kell egy fagyizóhoz?

 

A gyerekek bizonyára fel tudják idézni a korábbi emlékeiket, mire is van szükség egy fagyizó berendezéséhez.

Természetesen szükség van egy fagyispultra, ahol bemutatják a kínálatot. Ez lehet egy egyszerű asztal, vagy polc, ahová majd elhelyezik a fagyikat.

 

Kép forrása

 

Jól jöhet egy pénztárgép, és játékpénzek, amiket szintén elkészíthetnek a gyerekek saját maguk. Ez azért lesz hasznos, mert számolni is tanulhatnak majd játék közben. Mutatok egy példát egy papírdobozból készült pénztárgépre – de tökéletesen megfelel az is, ha csak egy kis tálkában tároljátok a pénzt.

 

 

A fagyizót tetszés szerint kiegészíthetitek egy kis asztalkával, ahol a vendégek akár helyet is foglalhatnak. Erre az esetre jól jön néhány kis tálka, kehely, és kiskanál amellyel majd elfogyasztják a fagyit.

 

Hogyan készítsünk fagyit?

 

Ha kinti játékot terveztek, jó, ha olyan ötletet választotok, ahol lehetőség nyílik az érzékszervek használatára. A fagyi lehet egyszerűen homokgombóc, vagy bármilyen más, maszatolós ötlet, ahol szabadon tudnak ismerkedni a gyerekek különböző anyagokkal.

Hát nem csodásak ezek a gyurma-fagyik levelekkel, virágszirmokkal kiegészítve?

 

 

Play Based Parenting

De akár homokot, vagy földet is lapátolhatnak a fagyitölcsérekbe a gyerekek:

 

Mother Natured

 

Ezek a fagyik pedig borotvahabból készültek, némi kis színes cukorkával megszórva. Nézd meg itt a többi képet is róla, és lehet, hogy azonnal kedvet kaptok a játékhoz 🙂 .

 

Learning and exploring trough play

 

A benti játékhoz akár a fagyis kreatív ötletek közül is válogathattok. Érdemes  olyan fagyikat készíteni, amelyek kicsit tartósabbak és bírják a folyamatos játékot.

 

Az egyik legegyszerűbb ötlet, ha színes pompomokat használtok. A kis gombócok rakosgatása nem csak az ujjakat ügyesíti, hanem a színek válogatására is lehetőség nyílik.

 

Our Little Playnest

 

Ha esetleg vannak műanyag labdáitok, azt is felhasználhatjátok a fagyizóhoz. Egy papírguriga-tölcséren egyensúlyozni a gombócokat nem kis feladat!

 

The Resourceful Mama

 

A színes gyurmákat akár benti játékhoz is használhatjátok. A gyerekek nyomkodhatnak bele gyöngyöket, szívószál darabkákat is, amiket előzőleg feldaraboltak.

 

Happy Hooligans

 

Szuper tartós fagyikat barkácsolhattok szivacsos törlőkendőből. A szivacskendőt fel kell darabolni jégkrém formára, majd összeragasztani a részeket úgy, hogy közbe illesztjük a jégkrém pálcikát.

 

Sammy Demmy

 

 

Játék a ruhadarabokkal

Készítsetek

gyurmát

otthon,

egyszerűen!

Gyere a

Játéktárba

a kreatív

ötletekért!

 

Fagyizó kellékek

 

A fagyikhoz készíthettek feliratokat, ez a már írni tudó kisiskolásoknak jó kis feladat. Megalkothatjátok az árlistát és egy nagyobb lapból akár cégtáblát is barkácsolhattok.

Ha van olyan táblátok amelyre krétával tudtok írni, azt is felhasználhatjátok és a mágneses tábla is jó szolgálatot tehet.

 

Our Little Playnest

 

A játékban rejlő lehetőségek

 

Kitalálás, tervezés, kreativitás

 

Mint láthatod, már a tervezés és az előkészületek is sok-sok ötletelést, kreativitást kívánnak. Ki kell találni, meg kell tervezni, hogyan is valósítjuk meg az elképzelésünket. Ugye felnőttként is folyamatosan erre van szükségünk? Mindez már ilyen kis korban, a játék segítségével kezdődik.

Ezért fontos, hogy lehetőleg csak megfigyelő, szükség esetén segítő legyél a játékhoz, semmi esetre sem irányító és kitaláló. Nagyon jó, ha a gyerekek képesek mozgósítani a saját  kreatív gondolkodásukat.

 

Konfliktusmegoldás, együttműködés

 

Valószínűleg kisebb-nagyobb konfliktusok is adódnak majd köztük, ha többen szeretnének játszani. Hiszen az elképzeléseiket egyeztetni kell, dönteni, választani kell a kellékek, ötletek között.

Vajon hogyan tudják megoldani, hogy közös nevezőre jussanak? Képesek-e megegyezni, kompromisszumot kötni, vagy mindenáron a saját akaratukat szeretnék érvényesíteni?

Ez életkor függő is, és a temperamentumuk is befolyásoló tényező lehet – mindenesetre te, mint szülő nagyszerű megfigyeléseket tehetsz, ha figyelemmel kíséred, hogyan jutnak döntésre a gyerekek. Természetesen verekedésig nem fajulhat a dolog, de a kisebb viták abszolút hasznosak a gyerekek között.

 

Udvariassági szokások

 

Hogyan köszönünk a fagyizóba belépve? Hogyan mondjuk el, mit szeretnénk? Mi a fagyiárus feladata? Milyen udvariassági szokásokat alkalmazhatunk a vásárlás során? A szerepjátékok a kisebbeknek nagyszerűek a beszédfejlődés szempontjából, a nagyobbak pedig akár új kifejezéseket is tanulhatnak.

Mindezt játék közben nagyon jól gyakorolhatják a gyerekek. Ha pedig többen vannak, az is előfordulhat, hogy ki kell várniuk a sort türelmesen. És vajon mit tesznek, ha szeretnének leülni, de nincs több hely? Mi történik, ha lepottyant a frissen kiadagolt fagyi? Ha te is játszol a gyerekekkel, érdemes néha ilyen kis problémahelyzeteket is bevinned a játékba.

 

Matematika

 

A fagyikhoz lehet készíteni egy kis rendelőlapot, amelyen jelölhetik a gyerekek, hogy melyik fajta fagyiból mennyit kérnek. Ezt a legkönnyebben színezéssel is jelezhetik. Tölts le ide kattintva egy fagyi rendelő oldalt. Itt már számolgatni is kell, hiszen lehet választani az 1, 2, 3, 4 gombócos fagyik között.

 

 

 

A fagyik kifizetése a legegyszerűbb úgy történhet, hogy egy gombóc fagyiért egy db pénzt (gombot, korongot) adunk. Így először a fagyigombócokat kell megszámlálni, majd ugyanannyi db pénzt is ki kell válogatni.

Ha iskolás tesó is veletek tart a játékban, természetesen játszhattok úgy is, hogy megadjátok egy gombóc fagyi árát – így akár az összeadás, szorzás gyakorlására is lehetőség nyílik. Például: 1 gombóc = 350 Ft, akkor 3 gombóc mennyibe kerül?

Még tovább bonyolítható a játék ha különböző kiegészítőket is hozzáadtok a fagyi árához: csokiszósz, cukorka, egy szem cseresznye, mogyoródarabkák stb.

 

A játék öröme

 

Mindezeken a hasznos dolgokon kívül ott van még maga a játék öröme, amit a résztvevők együtt élnek át. Ezért van sokszor, hogy a gyerekek újra- és újra, akár napokon át játsszák, folytatják a szerepjátékokat, egyre bonyolultabb cselekményekkel, történésekkel.

Lehet például, hogy valaki fagyiszállító lesz, vagy éppen egy cukrászdává alakul a kis fagyizó, ahol már sütiket is gyártanak, vagy szülinapot ünnepelnek 🙂 .

Mindebben a mi feladatunk talán csak annyi, hogy egy-két kérdéssel, esetleg kellékkel inspirálhatjuk a gyerekeket, de sosem érdemes a játékot irányítani – ezt hagyjuk meg nekik!

Nyomtasd ki a fagyizó kellékeit egyszerűen a Játéktár tagjaként!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!