Barion Pixel
Játék az esőben? Nem lehetetlen! Hamarosan jönnek az esős napok, amikor néha nagyon hosszúnak tűnik egy-egy otthon töltött hétvége! Ha már minden játékot végigjátszottatok, és nincs több ötletetek, próbáljátok ki az eső-festmény készítést!

Talán már tudjátok, hogy a krepp-papír víz hatására kiengedi a színét. Ezt a tulajdonságát nagyon jól felhasználhatjuk érdekes képek megalkotásához. A krepp-papírból vágjatok, vagy tépkedjetek csíkokat és ragasztgassátok fel egy lapra. Csak a két szélén kell egy picit beragasztózni, hogy éppen csak a papíron maradjon.

 

 

Ezután nincs más dolgotok, mint kitenni az esőbe a lapot és figyelni, hogyan változik színes képpé.

 

 

Sajnos a színek egy kicsit megfakulnak, ha túl sokáig hagyjuk az esőben a papírt. Ezért mindig csak élénk színű krepp-papírt használjatok. A sárga, halvány rózsaszín és más világos árnyalatok alig észrevehető nyomot hagynak. 

 

 

Ha nagyon esik az eső 1-2 perc alatt kiengedi a színét a krepp-papír. Igazából az a legjobb, ha a gyerekek ott guggolhatnak mellette és figyelhetik, ahogyan szétfolynak és keverednek a színek. Bár a ragasztó pöttyök fehérek maradnak, szerintem ez nem zavaró, annál érdekesebb a kép. Ha eléggé elázott a papír, óvatosan emeljétek fel és bent papírtörlőn, vagy újságpapíron szárítsátok meg. Természetesen az elázott csíkokat óvatosan vegyétek le.

 

 

Attól függően, hogyan helyezitek el a csíkokat, sokféle mintát készíthettek.

 

 

Ha karikákat vágtok, foltos képet kaptok. Ahol a fehér csíkok látszanak, ott nem ért a színes krepp-papír a fehér lapra. Ezért érdemes kicsit lenyomkodni, amikor már vizes lesz.

 

 

Mire megszáradnak a képek, észrevehetitek, hogy a hátulján ugyanúgy meglátszik az összes szín. A vizes papíron átszivárgott a festék, így befestette a lap hátulját is. Még egy érdekes ötlet: ha vékony gyertyával firkálgattok a fehér lapra, mielőtt még rátennétek a színes darabokat, a kész festményen meglátszanak a fehér vonalkák. (Talán nektek jobban sikerül.)

 

 

 

 

Talán első pillantásra azt gondolod, hogy semmire – azon kívül, hogy egy ideig leköti a gyerekeket. Valójában minél több lehetőséget kapnak óvodás korban a kisgyermekek arra, hogy a közvetlen környezetüket tevékenyen megismerjék, annál több ismeret fog rögzülni bennük.

Az eső átvarázsolja a színeket a fehér lapra, és ez a kicsik számára érdekes, szórakoztató elfoglaltság. Ebből a játékos tapasztalatból pedig később valódi tudás lesz – a színek ismerete, a víz tulajdonságai, hatása a különböző anyagokra…mind benne vannak ebben az egyszerű kis játékban. 

Készíts időjárás-órát

a gyerekeknek!

Legyél a Játéktár tagja!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!