Barion Pixel
Énekelni jó! Ezt az ovis gyerekek még tudják, de ahogy nagyobbak lesznek, a legtöbb esetben szinte teljesen eltűnik a mindennapjaikból ez az örömteli tevékenység. És vajon ti, felnőttek mikor énekeltetek utoljára? Pedig az éneklés gyógyír lehet a léleknek, kifejezője az örömnek, enyhítheti akár a bánatot is. Csak ki kell próbálni! Kezdjétek el játékosan! Éneklős játékok óvodásoknak.

A kicsik még egyáltalán nem törődnek azzal, ha esetleg hamisan szól a dal, csak fújják, fújják, míg meg nem unják. Közben gyakran mozognak, ugrándoznak hozzá, vagy esetleg jelmezbe öltözve táncot lejtenek. A közös éneklés nagyon jó időtöltés lehet akár utazás, akár egy unalmasabb délután során. Szerintem mindenki jól fog szórakozni, ha kipróbáljátok a következő egyszerű játékokat:

 

Táncoljunk együtt!

 

Ismerős játék, hogy a gyerekek a lábadra állnak és így összekapaszkodva járkáltok ide-oda? Ugyanezt eljátszhatjátok úgy is, hogy közben énekeltek és megpróbáltok együtt táncolni, lépegetni a ritmusra. Válasszatok valamilyen igazi táncos dalt, például ezt:

 

 

 

Felelgetős

 

Válasszatok ki egy dalt, amit mindketten ismertek! Énekeljétek úgy, mintha egy párbeszéd lenne: kezdd el te, kisgyermeked pedig fejezze be a sort! Például:

anya: Cickom, cickom…

Peti: vagyon-e szép lányod?

anya: Vagyon, vagyon…

Peti: de mi haszna vagyon?

Ha többen játszotok, mindenki szép sorban énekelhet egy sort, így még jobban kell figyelni! Megegyezhettek abban is, hogy az utolsó sort mindenki közösen énekli és tapsoltok hozzá hármat: dob-szer-da.

 

 

Énekelj egy szót!

 

Az előzőhöz hasonló, de egy kicsit nehezebb játék, amit inkább nagyobbacskákkal tudtok játszani. A lényege, hogy egy mindenki által ismert dalt úgy énekeltek el, hogy mindenki csak egy-egy szót énekel ki. Például:

anya: Pál  

öcsi: Kata  

apa: Péter  

hugi:

nagyi: reggelt!

anya: már

öcsi: odakünn…   és így tovább! Lehet, hogy csak sok-sok próbálkozás és nevetés után sikerül majd végigénekelni egy dalt!

 

 

Tekeredj, kanyarodj!

 

A gyerekeknél az éneklés együtt jár a mozgással. Figyeld csak meg, amint elkezdenek énekelni, máris bólogatnak hozzá a fejükkel, vagy dülöngélnek jobbra-balra. A legegyszerűbb mozgásforma a ritmusra lépegetés. Kapaszkodjatok össze kézen fogva egy sorba, vagy egymás mögé egy „vonatot” alkotva és járjatok keresztbe-kasul a szobában! Kerülgessétek az asztalt, fotelt, vonuljatok ki a konyhába is, majd kanyarodjatok csigavonalba és tekeredjetek ki. Énekelhetitek hozzá például ezt a dalt:

 

 

Hangmemória

 

Bár ez nem csak kimondottan éneklős játék, nagyon jól lehet vele szórakozni! A lényege, hogy az első játékos énekel egy rövid dallamot, vagy kiad egy hangot

(lá-lá-lá).

A következő játékos elismétli ezt és hozzátesz egy másik rövid dallamot, vagy hangot:

lá-lá-lá…csettintés a nyelvével.

A harmadik játékos szintén elismétli az előző kettőt és hozzátesz még valamit:

lá-lá-lá…csettintés a nyelvével…dúdolás.

A játék vicces oldala abban rejlik, hogy igazán sokféle hangot tudunk kiadni éneklés nélkül is: prüszkölés, brummogás, állathang utánzása, kacagás, nyöszörgés, börrögés, nyikorgás, fújtatás…és még akármeddig sorolhatnánk. Ha a gyerekek is belejönnek, garantált a könnyes nevetés!

 

Karmester

Válasszatok a gyerekek közül egy karmestert! Legyen valamilyen karmesteri pálcája is (jó lesz ehhez egy fakanál!). Egyezzetek meg a jelekben: milyen mozdulat jelenti azt, hogy kezdődhet az éneklés és melyik mozdulatra kell abbahagyni? Aztán figyeljetek jól: amint a karmester int a pálcájával, kezdjetek el énekelni. Amikor azt jelzi, hogy „csend!”, akkor azonnal hagyjátok abba! Lehet, hogy ez éppen egy szó, vagy dallam közepén lesz. Az újabb jelre pont onnét kell folytatnotok az éneklést!

 

Állatos éneklős

 

Kis játék állatokkal, vagy állatos ujjbábokkal játszhatjátok ezt a játékot. Mindenki válasszon magának egy állatot és először utánozzátok a hangját kedvetek szerint. Ha mindenki „bemutatkozott” , az első kisállat énekeljen egy dallamot a saját hangján. Például: cin, cin, cin-cin, cin (tá, tá, ti-ti, tá, bármilyen dallammal). A következő állatka ismételje meg ugyanezt a dallamot, de már a saját hangján. Egy medvétől például így fog hangzani: brumm, brumm, brumm-brumm, brumm (ugyanazzal a dallammal). Ha körbe értetek, énekeljétek el egyszerre a sokféle állathangon ugyanazt a dallamot! Aztán valaki más kezdten el egy újabb „éneket”. Ahogy ügyesednek a gyerekek, ez lehet egyre hosszabb.

 

 

Kisegér és medve

 

A magas és mély hangok érzékeltetéséhez nagyon jó ez a játék. Válasszatok egy dalt, és kezdjétek el énekelni vékony egérke hangon. Egy bizonyos jelre váltsatok át mackó hangra és folytassátok mély, brummogós hangon a dalt! A jelzés lehet egy taps, vagy akár játszhattok egy egér és egy maci bábbal is. Amikor az egérkét emeled fel, cincogó hangon énekeljetek, amikor a macit, akkor öblös, mély hangon. Érzékeltethetitek a magas és mély hangok közötti különbséget úgy is, hogy az egérke hanghoz magasra nyújtjátok a karotokat, a medvéhez pedig leguggoltok. Persze választhattok más állatot is, sőt ha már jól megy, akár három állattal is játszhattok.

 

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!