Barion Pixel

Az ovikezdés első heteiben még formálódik, alakul az új csoport. Szinte minden nap jön egy-egy új kis gyerkőc, ezért nagy hangsúlyt kap a bemutatkozás. Egymás nevét és jelét nem könnyű megjegyezni, ezért ehhez is sok-sok játékot hívunk segítségül. Erről itt olvashatsz.

Egyik másik játékot érdemes családi körben is kipróbálni, hiszen ezeknek a célja, hogy érezzük: összetartozunk! Erre pedig a családban is nagy-nagy szükség van. Családi csoportos játékok az összetartozás érzésének erősítéséhez.

 

 Kire gondolok?

 

3-4 fős családban még nem az igazi, de ha összejön hétvégén a tágabb család (mamák, papák), akkor már egész jó játék lehet kitalálni, „Kire gondolok?”

 

  • Az első változatnál kimondhatjuk a névben lévő magánhangzókat. Pl: Szabó Piroska- a-ó i-o-a. Ez jó alkalom arra is, hogy a gyerekek megtudják, hogy is hívják igaziból a mamát, papát.
  • A második változatnál csak a külső tulajdonságokat szabad felsorolni. Például: barna a haja, kék a szeme, bajusza van, szemüveges, piros a pulóvere stb.
  • Nagyobb gyerekekkel már úgy is játszhatunk, hogy egy érdekes történetet mesélünk el és ki kell találni: kivel esett meg ez a dolog? Ha már többször hallották, nem is lesz nehéz (csak a szülők nehogy összekeverjék, melyik gyerekkel is történt az eset)!
  • A legnehezebb változat a barkochba: a feltett kérdésekre csak igennel, vagy nemmel lehet válaszolni és így kell kitalálni, melyik családtagra gondolt valaki.

 

 

 

Kihez tartozik?

 

Ehhez a játékhoz össze kell gyűjteni olyan dolgokat, amelyek jellemzők valakire. Például: nagypapa pipája, nagymama sodrófája, fonalgombolyaga, apa szemüvege, anya könyve, nagytesó súlyzója, kistestvér kedvenc plüssállata stb. Mindezeket egy nagy takaróval letakarva az asztalra helyezzük. Ezután sorban benyúlnak a takaró alá a családtagok és megpróbálnak egy tárgyat kitapogatni, és kitalálni, hogy az kié.

Játszhatjátok úgy is, mint a barkochbát: gondoltok egy tárgyra, ami valakinek a valamije a családban.

 

Add tovább…

 

Vicces, de ugyanakkor szívet melengető játék, ha körben ülve – akár az asztalnál – mindenki megfogja a másik kezét és így adunk körbe „valamit”. Például egy puszit továbbítunk a szomszédunknak, aki aztán az ő szomszédjának adja át …és így tovább. De puszi helyett átadhatunk egy simogatást, egy ölelést, egy orral való piszézést, egy kobak összekoccantást, egy tenyér-pacsit, vagy akár egy-két szót is: „Szép vagy!” , „Jó, hogy itt vagy!”, „Örülök neked!”

 

 

 

  • A külső tulajdonságok felsorolása révén fejlődik a megfigyelőképesség, az összehasonlítás képessége, a szóbeli kifejezőkészség és gondolkodás.
  • A nevek kitalálása magánhangzókból hallásfejlesztő és ugyancsak gondolkodásra késztető feladat.
  • Az érdekes történetek felidézése és a simogatás, puszi körbeadása az összetartozás érzését erősíti, és segít megtanítani a gyerekeknek (és felnőtteknek) milyen sokféleképpen lehet az érzelmeinket kifejezni

 

Alkossatok közösen!

>

Ha már együtt a család, készíthettek is valami maradandó emléket, amelyre mindenki rátette a saját kézjegyét – esetleg szó szerint.

 

 

 

JPM design

 

Bár manapság esküvőkön divatos a vendégsereg ujjlenyomataival díszített fa, elkészíthetjük családi kivitelezésben is! Ha pedig a tenyerünket használjuk, még látványosabb képek születhetnek! Néhány ötlet (források a képekre kattintva):

 

 

cr8tive life

 

 

Bebehblog

 

 

 A mi családfánk ilyen lett

Készítsetek

ajándék könyvecskét mamának, anyának!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!