Óvodás kor elején a gyerekek még nem képesek a fogalmi gondolkodásra, csak az általuk megtapasztalható, érzékszerveikkel felfogható (látható, hallható, megtapintható, megkóstolható) dolgokról képesek ismereteket gyűjteni. Az idő, mint valami megfoghatatlan dolog létezik a számukra, így nem csoda, ha nem értik meg, ha azt hallják, hogy “anya nemsokára jön”, vagy ” két hét múlva itt a szülinapod”. Az ovis évek alatt lassacskán a tapasztalatokból a beszéd és a gondolkodás fejlődésével kialakulnak az első fogalmak, így iskolába lépve már tudni fogják, hogy milyen évszakok váltják egymást és hogy mikor van reggel, vagy melyik hónapban van a szülinapjuk. Ezt a folyamatot is sok-sok játékos tevékenykedéssel, versekkel, dalokkal, mesékkel tudjuk segíteni. Ehhez találsz ötleteket a következőkben.

 

1.

Az egyik legjobb időszak arra, hogy az idő múlásáról beszélgessünk, a gyerekek születésnapja. Ekkor érdemes elővenni a fotóalbumot és megnézegetni, hogyan is lett a csöpp kisbabából egy ügyes, okos ovis nagyfiú, vagy nagylány. Ezt az ötletet az óvodába induláskor is bevethetitek. Erről olvashattok ebben a bejegyzésben.

 

2.
Egy új esztendő kezdetekor is sokszor emlegetjük az éveket, hónapokat. De mik is ezek?

Az évszakok megismerését segítő játékokat, versikéket, nyomtatható ötleteket itt találsz.

 

3.
A hónapokkal és a napokkal kapcsolatos tippeket ebben a bejegyzésben olvashatod.

 

 

4.
Az időt egy napon belül is mérhetjük, így tudjuk, mikor van reggel és este. A gyerekek számára az egymást követő események nagyon jó támpontot jelentenek az idő múlásának megértéséhez. A napirenddel kapcsolatos játékötleteket, dalokat, mondókákat ide kattintva találsz.

 

5.
Készítsd el az évszakokkal kapcsolatos ingyenesen letölthető játékmappát, és válogassátok ki a képeket évszakok szerint! Ha nem tudod, mi az a játékmappa, olvasd el itt! A játékhoz szükséges oldalakat pedig ide kattintva tudod kinyomtatni.

 

 

Itt is találsz ötleteket az évszakok, hónapok megismeréséhez!

Az évszakokhoz kapcsolódó nyomtatható játékokat, feladatlapokat is vásárolhatsz a webshopban. 

Téli játékcsomag

Őszi  játékcsomagok

Tavaszi játékcsomagok

Nyári játékcsomag