Barion Pixel

Az idő múlása gyerekszemmel: mik is az évszakok, hónapok, napok?

Óvodás kor elején a gyerekek még nem képesek a fogalmi gondolkodásra, csak az általuk megtapasztalható, érzékszerveikkel felfogható (látható, hallható, megtapintható, megkóstolható) dolgokról képesek ismereteket gyűjteni. Az idő, mint valami megfoghatatlan dolog létezik a számukra, így nem csoda, ha nem értik meg, ha azt hallják, hogy “anya nemsokára jön”, vagy ” két hét múlva itt a szülinapod”.Az ovis évek alatt aztán lassacskán a tapasztalatokból – a beszéd és a gondolkodás fejlődésével – kialakulnak az első fogalmak, így iskolába lépve már tudni fogják, hogy milyen évszakok váltják egymást és hogy mikor van reggel, vagy melyik hónapban van a szülinapjuk. Ezt a folyamatot is sok-sok játékos tevékenykedéssel, versekkel, dalokkal, mesékkel tudjuk segíteni. Ehhez találsz ötleteket a következőkben.

 

1. Hány éves vagyok?Az egyik legjobb időszak arra, hogy az idő múlásáról beszélgessünk, a gyerekek születésnapja. Ekkor érdemes elővenni a fotóalbumot és megnézegetni, hogyan is lett a csöpp kisbabából egy ügyes, okos ovis nagyfiú, vagy nagylány. Ezt az ötletet az óvodába induláskor is bevethetitek. Erről olvashattok ebben a bejegyzésben.
2. Itt az új év!Egy új esztendő kezdetekor is sokszor emlegetjük az éveket, hónapokat. De mik is ezek?

Az évszakok megismerését segítő játékokat, versikéket, nyomtatható ötleteket itt találsz.
3.Hónapok és napokA hónapokkal és a napokkal kapcsolatos tippeket ebben a bejegyzésben olvashatod.


 4. NapirendAz időt egy napon belül is mérhetjük, így tudjuk, mikor van reggel és este. A gyerekek számára az egymást követő események nagyon jó támpontot jelentenek az idő múlásának megértéséhez. A napirenddel kapcsolatos játékötleteket, dalokat, mondókákat ide kattintva találsz.5. JátékmappaKészítsd el az évszakokkal kapcsolatos ingyenesen letölthető játékmappát, és válogassátok ki a képeket évszakok szerint! Ha nem tudod, mi az a játékmappa, olvasd el itt! A játékhoz szükséges oldalakat pedig ide kattintva tudod kinyomtatni.

 

Itt is találsz ötleteket az évszakok, hónapok megismeréséhez!

 

Az évszakokhoz kapcsolódó nyomtatható játékokat, feladatlapokat is vásárolhatsz a webshopban. 

Téli játékcsomag

Őszi  játékcsomagok

Tavaszi játékcsomagok

Nyári játékcsomag