Alig múlt el a húsvét, már közeledik az anyák napja. Mint minden évben, idén is május első vasárnapján köszönthetjük az anyukákat, nagymamákat. Az ünnepi készülődés közben azonban nemcsak ajándékot készíthettek, hanem beszélgethettek a család, az összetartozás fontosságáról is. Az én családom – játékötletek ovisoknak.

 Ovis korban kezdik el megérteni a gyerekek a rokoni kapcsolatokat és felismerni azt, hogy másoknak is van anyukája, apukája, testvére, nagyszülei – vagyis mindannyian kisebb-nagyobb családban élünk. Nem rossz dolog, ha néha magunk is tudatosítjuk ezt, hiszen ez a legkisebb közösség mindannyiunk számára meghatározó. Ilyenkor anyák napja felé jó dolog egy kicsit felidézni, miért is vagyunk mi egy család!

Egy ráérős délután vegyétek elő a régi fotóalbumokat, vagy (ha már nincs is otthon ilyen) nyomtassatok ki egy-két képet a családotokról és nézzétek meg:

  • Ti hányan vagytok a családban? Soroljátok fel a családtagok neveit is! (Iskolába induló gyerekeknek már nyugodtan megtaníthatjátok a teljes neveteket, és hozzátehetitek a lakcímeteket is.)
  • Mennyi fiú és mennyi lány van a családotokban?
  • Ki a legidősebb? Ki a legfiatalabb?
  • Kinek van szőke haja, kinek barna, vagy fekete? 

Nézzetek bele a tükörbe és figyeljétek meg:

  • Mi az, amiben hasonlítotok egymásra?
  • Kinek van a családban egyforma színű haja, szeme? 

Készíthettek egy családfát is! A gyerekek sokkal jobban megértik, ha vizuálisan is látható a család szerkezete.

 

 

De nézzétek csak, még nyomtatható változatot is találtok. Bekeretezve szerintem nagyon szép ajándék lehet bármilyen ünnepre! Erről az oldalról tudjátok kinyomtatni.

 

 

Vicces játékok

 

  • Cseréljetek szerepet! Legyél te a kisgyerek, kisfiad/kislányod pedig az anyuka/apuka. Játszd el, ahogyan ők szoktak viselkedni, beszélni (nyafogni, hisztizni). Biztosan meglepődnek majd, de lehet, hogy te is csodálkozni fogsz, ha viszontlátod -és hallod saját magadat!
  • Öltözzetek be más szerepekbe, mint amilyet betöltötök a családban! Ovis kislányod lehet újra kisbaba, te pedig nagymamaként felköthetsz egy fejkendőt, vagy otthonkába bújhatsz! Készítsetek magatokról családi fotót így, másnak öltözve!

Fotók 2013-14 ovi1

  • Gyűjts össze a családtagokra jellemző tárgyakat egy zsákba (tornazsák, vagy vászonszatyor)! Húzzatok ki egyet és találják ki a gyerekek, hogy ki használja ezt a tárgyat a családban és mire! Például: szemüveg, mesekönyv, cumi, nyakkendő, varrótű, fakanál, pelenka, tolltartó stb.

 

Nyomtatható játék

 

Nyomtassátok ki a képeket és próbáljátok meg sorba rakni őket! Mondjátok is el, ki van a képen és tegyétek hozzá, hogy fiatal, vagy öreg, kisfiú, nagyfiú, bácsi, vagy  kislány,nagylány, néni.

 

Az én családom - játékötletek óvodásoknak

Kattints ide a képek letöltéséhez!  első kép, második kép

 

A.A. Milne: Hatévesek lettünk

Egyesztendős voltam,
épphogy elindultam.
Aztán kettő lettem,
épp, hogy megszülettem.
Hároméves lettem,
én voltam? Nem értem.
Négyesztendős múltam,
s nem volt semmi múltam.
Évem száma öt lett,
nem volt bennem ötlet.
De most, hatéves vagyok,
és okos vagyok nagyon, nagyon,
így azt hiszem, ezt a kort már
soha-soha el nem hagyom!

 

Mi így játszottunk vele:

Az én családom - ovis játékötletek

 

Jó játékot nektek is!