Barion Pixel
Alig múlt el a húsvét, már közeledik az anyák napja. Mint minden évben, idén is május első vasárnapján köszönthetjük az anyukákat, nagymamákat. Az ünnepi készülődés közben azonban nemcsak ajándékot készíthettek, hanem beszélgethettek a család, az összetartozás fontosságáról is. Az én családom – játékötletek ovisoknak.

Ovis korban kezdik el megérteni a gyerekek a rokoni kapcsolatokat és felismerni azt, hogy másoknak is van anyukája, apukája, testvére, nagyszülei – vagyis mindannyian kisebb-nagyobb családban élünk. Nem rossz dolog, ha néha magunk is tudatosítjuk ezt, hiszen ez a legkisebb közösség mindannyiunk számára meghatározó. Ilyenkor anyák napja felé jó dolog egy kicsit felidézni, miért is vagyunk mi egy család!

Egy ráérős délután vegyétek elő a régi fotóalbumokat, vagy (ha már nincs is otthon ilyen) nyomtassatok ki egy-két képet a családotokról és nézzétek meg:
 

  • Ti hányan vagytok a családban? Soroljátok fel a családtagok neveit is! (Iskolába induló gyerekeknek már nyugodtan megtaníthatjátok a teljes neveteket, és hozzátehetitek a lakcímeteket is.)
  • Mennyi fiú és mennyi lány van a családotokban?
  • Ki a legidősebb? Ki a legfiatalabb?
  • Kinek van szőke haja, kinek barna, vagy fekete? 

Nézzetek bele a tükörbe és figyeljétek meg:

  • Mi az, amiben hasonlítotok egymásra?
  • Kinek van a családban egyforma színű haja, szeme? 

Készíthettek egy családfát is! A gyerekek sokkal jobban megértik, ha vizuálisan is látható a család szerkezete.

 

 

De nézzétek csak, még nyomtatható változatot is találtok. Bekeretezve szerintem nagyon szép ajándék lehet bármilyen ünnepre! Erről az oldalról tudjátok kinyomtatni.

 

 

Vicces játékok

 

  • Cseréljetek szerepet! Legyél te a kisgyerek, kisfiad/kislányod pedig az anyuka/apuka. Játszd el, ahogyan ők szoktak viselkedni, beszélni (nyafogni, hisztizni). Biztosan meglepődnek majd, de lehet, hogy te is csodálkozni fogsz, ha viszontlátod -és hallod saját magadat!
  • Öltözzetek be más szerepekbe, mint amilyet betöltötök a családban! Ovis kislányod lehet újra kisbaba, te pedig nagymamaként felköthetsz egy fejkendőt, vagy otthonkába bújhatsz! Készítsetek magatokról családi fotót így, másnak öltözve!

Fotók 2013-14 ovi1

  • Gyűjts össze a családtagokra jellemző tárgyakat egy zsákba (tornazsák, vagy vászonszatyor)! Húzzatok ki egyet és találják ki a gyerekek, hogy ki használja ezt a tárgyat a családban és mire! Például: szemüveg, mesekönyv, cumi, nyakkendő, varrótű, fakanál, pelenka, tolltartó stb.

 

Nyomtatható játék

 

Nyomtassátok ki a képeket és próbáljátok meg sorba rakni őket! Mondjátok is el, ki van a képen és tegyétek hozzá, hogy fiatal, vagy öreg, kisfiú, nagyfiú, bácsi, vagy  kislány,nagylány, néni.

 

Az én családom - játékötletek óvodásoknak

Kattints ide a képek letöltéséhez!  első kép, második kép

 

 

A.A. Milne: Hatévesek lettünk

 

Egyesztendős voltam,
épphogy elindultam.
Aztán kettő lettem,
épp, hogy megszülettem.
Hároméves lettem,
én voltam? Nem értem.
Négyesztendős múltam,
s nem volt semmi múltam.
Évem száma öt lett,
nem volt bennem ötlet.
De most, hatéves vagyok,
és okos vagyok nagyon, nagyon,
így azt hiszem, ezt a kort már
soha-soha el nem hagyom!

 

Mi így játszottunk vele:
 
Az én családom - ovis játékötletek

 

Jó játékot nektek is!

Készítsetek

ajándék könyvecskét mamának, anyának!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!